Προσφυγικό –Οι δύο πλευρές του νομίσματος, της Ευτυχίας Σταθοπούλου

Η Κως , επισήμως μέσω του Δημάρχου Κω Θ. Νικηταρά δείχνει αρνητική στάση απέναντι στην δημιουργία κλειστής δομής ΚΥΤ χωρητικότητας 2000 προσφύγων.

Θέσεις οι οποίες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουνε εκφραστεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που «σήκωσε» και το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

Χωρίς περιστροφές, το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που θα μένουν μέσα σε αυτές τις δομές αλλά και η συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Λόγου χάρη, Θα ενισχυθεί η αστυνόμευση; Τι θα γίνει με τις δομές Υγείας; Τι θα γίνει με το νοσοκομείο μας;

Η Κως ζητάει με επιχειρήματα αποσυμφόρηση της περιοχής και τελικά προχωράμε σε δημιουργία κλειστού κέντρου. Είτε εκφράστηκε η θέση της μέσω του Δημάρχου Κω, είτε όχι , αυτό δεν θα αλλάξει , άλλωστε το σημειώνει και το ίδιο το δελτίο τύπου του Δήμου Κω : «…Από τη σύσκεψη δεν προέκυψε κάτι καινούριο, παρά τις αντίθετες απόψεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.»

Θα δούμε κινητοποιήσεις ξανά , αντίστοιχες με αυτές στο λιμάνι πριν λίγο καιρό όπου ο Δήμαρχος Κω , κατέβασε μπουλντόζες;

Και όχι μόνον… από στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών το 2019, 74.348 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν στην Λέσβο. Ένα νησί που «σήκωσε» μεγάλο βάρος.

Μόλις αρχίσει να «ανοίγει» λίγο ο καιρός θα συνεχίσουν οι ροές προσφύγων…

Μεγάλο πρόβλημα δεν θα είναι μόνο η δημιουργία της κλειστής δομής με όλα όσα συνεπάγονται … αλλά και η τουριστική εικόνα του νησιού. Ο τουρισμός μας προφανώς δεν «έζησε» και λίγα τα προηγούμενα χρόνια. Τι θα γίνει το 2020;

Δεν είναι λίγα άλλωστε και τα ρεπορτάζ τόσο για τους τζίρους των καταστημάτων τα προηγούμενα χρόνια όσο και για τα μεγάλα «κραχ» βλ. Thomas Cook, που μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό αλλά αναδεικνύει περίτρανα την οικονομική ρευστότητα που διανύουμε και τους κινδύνους που καραδοκούν.

Σε όλα τα παραπάνω, προφανώς δεν λείπει η ανθρώπινη πλευρά..

Ο κάθε ένας από εμάς έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθάει όλα αυτά τα χρόνια τους πρόσφυγες όπως μπορεί. Η Κως δεν ήταν ποτέ αφιλόξενή, αντιθέτως έδειξε συμπόνια , επώνυμα ή ανώνυμα.

Τρανό και επώνυμο παράδειγμα ο φούρναρης της Κω ο Διονύσης Αρβανιτάκης που τιμήθηκε με το βραβείο της κοινωνίας των πολιτών.

Τρανά και ανώνυμα παραδείγματα επιχειρηματιών της Κω είναι πολλά, που στήριξαν και βοήθησαν τους πρόσφυγες.

Όμως δεν βλέπω , να δίνονται οι λύσεις που ζητάμε.

Γιατί δεν μπορεί από την μία το κράτος να ζητάει από τα έσοδα του τουρισμού και των ιδιωτών και από την άλλη να σε «φορτώνει» με δομές που δεν μπορείς να αντέξεις.

Επίσης τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν έχουν ξεκαθαριστεί… τα δικαιούμαστε έτσι και αλλιώς, αφού στις δομές Υγείας του νησιού υπάρχει πρόβλημα εδώ και χρόνια.

Όσο για τον τουρισμό , οι προσπάθειες είναι καθαρά των ιδιωτών και μόνο.

Συμπληρωματικά να πούμε πως εικόνες από τον σεισμό είναι ακόμα ολοφάνερες και περιμένουν εκεί τους νέους τουρίστες για φωτογραφίες.(βλ. αρχαιολογικούς χώρους , εκκλησίες κλπ).

Άρα , δεν είναι όλα θέμα μόνο ανθρωπισμού, αλλά και σεβασμού σε μία κοινωνία , την κοινωνία της Κω, που δεν πέρασε και λίγα.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.