Ο Καθηγητής Μαιευτικής Γ. Φαρμακίδης αποκλειστικά στην Kosvoice για το κέρδος του εμβολιασμού, τα εμβόλια, την τεκνοποίηση, τις παρενέργειες του COVID-19 κ.α. -Συνέντευξη στην Ευτυχία Σταθοπούλου

Ο Γιώργος Φαρμακίδης είναι Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου StonyBrook , N.Y

 

Βρέθηκε για λίγες μέρες στο νησί μας, αν και γνωρίζουμε πως έχει μεγάλη αγάπη στην Σύμη όπου γεννήθηκε , παρόλα αυτά μοιράζει τις στιγμές ξεκούρασης του ανάμεσα στα δύο νησιά. Η άφιξη του στο νησί ήρθε σε μία περίοδο που «τρέχουν» οι εμβολιασμοί ώστε να αποκτήσουμε γρήγορα την πολυπόθητη ανοσία. Αν και δεν είναι ευχαριστημένος , όπως δηλώνει , από τα ποσοστά εμβολιασμών. Θεωρεί ότι η Κως οφείλει να γίνει Covid-free νησί για να μπορούμε να έχουμε τουρισμό. Ξεκαθαρίζει πως κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στον εμβολιασμό γυναικών αλλά και εγκύων με όλα τα εμβόλια ούτε τώρα , ούτε στο μέλλον. Με απλά λόγια μας εξηγεί τί είναι το κάθε εμβόλιο και με επιχειρήματα εξηγεί τα καλά του εμβολιασμού. Δηλώνει αντίθετος με όσους δεν εμβολιάζονται και πιστεύουν στην «ανοσία της αγέλης». Μάλιστα κάνει έκκληση σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό (Ξενοδόχους, ιδιοκτήτες εστιατορίων κτλ) να μην προσλαμβάνουν κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί. Η παρακάτω συνέντευξη θα εξηγήσει και θα λύσει πολλές απορίες ή τυχόν ανασφάλειες που σίγουρα όλοι έχουμε.

 

Συνέντευξη στην Ευτυχία Σταθοπούλου

 

 

 1. Συμπωματικά , η συνέντευξη μας γίνεται παράλληλα με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι γενικά με τα εμβόλια και κυρίως με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Τι γνωρίζουμε σήμερα για αυτό το εμβόλιο;

Το Johnson & Johnson είναι τεχνολογία δοκιμασμένη με απενεργοποιημένο ανθρώπινο κορονοϊό. Αυτή η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε πάρα πολλά εμβόλια , είναι δοκιμασμένη όπως είναι το εμβόλιο της γρίπης , του έμπολα, του πνευμονιόκοκκου. Οι παρενέργειες του είναι όπως κάθε εμβολίου. Προκαλεί μεγάλο ποσοστό ανοσίας και είναι πάρα πολύ ενδεικνυόμενο στις τουριστικές περιοχές ώστε να εμβολιαστεί γρήγορα ο κόσμος και να προστατευτεί ο τουρισμός.

 1. Ποια είναι η άποψη σας για την ταχύτητα δημιουργίας όλων των εμβολίων κατά του COVID-19; Θα έπρεπε να μας προβληματίζει η ασφάλεια τους;

Η τεχνολογία του mRNA είναι πολύ παλιά τεχνολογία 20ετίας. Υπήρξε μία συνεργασία πολλών επιστημονικών ομάδων σε όλο τον κόσμο με πάρα πολύ μεγάλη χρηματοδότηση. Σαν αποτέλεσμα, ο καθένας έκανε το δικό του κομμάτι (έρευνας) , τα συνδύασαν όλα αυτά και οι μεγάλες εταιρείες η Pfizer και η Moderna άρχισαν να παράγουν τα εμβόλια. Τα υπόλοιπα εμβόλια (Johnson & Johnson, Astra Zeneca, Sputnik) παρήχθησαν γρήγορα λόγω του ότι ήταν γνωστή η τεχνολογία.

 1. Στην κοινωνία υπάρχει το εξής δίλλημα: «Να εμβολιαστώ να τελειώνω επιτέλους» & ο φόβος από πιθανές επιπτώσεις του εμβολίου. Κυριαρχεί ανασφάλεια και σίγουρα πολύ παραπάνω στον γυναικείο πληθυσμό. Τι θα απαντούσατε ;

Για οτιδήποτε γίνεται στην ιατρική υπάρχουν επιπλοκές. Είτε φάρμακα δίνεις ή οτιδήποτε. Εκείνο που εμείς πάντοτε βλέπουμε είναι το ισοζύγιο του ρίσκου και κέρδους. Το κέρδος του εμβολιασμού υπερβαίνει κατά πάρα πολύ το ρίσκο το εμβολίου. Άρα λοιπόν οτιδήποτε και να γίνει , είτε η απλή ασπιρίνη , είτε κάποιο φάρμακο πάρεις έχεις το ρίσκο της αλλεργικής αντίδρασης. Αλλά το κέρδος του φαρμάκου είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

 1. Υπάρχουν φυσικά και άνθρωποι που για δικούς τους λόγους αρνούνται το εμβόλιο. Είτε από φόβο & ανασφάλεια είτε γιατί πιστεύουν ότι κάτι άλλο μπαίνει στο οργανισμό μας. Ως επιστήμονας τί απαντάτε ; Επιπλέον θα ήθελα και την άποψη σας για το «ακαταδίωκτο» που πρόσφατα ψηφίστηκε.

Όλοι αυτοί πρέπει να σκεφτούν αν στα μικρά παιδιά τους κάνουν τα εμβόλια τους. Εάν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γιατί δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι; Εάν είναι αρνητές του εμβολιασμού γενικά αυτή είναι μία άλλη κατηγορία ανθρώπων , οι οποίοι όμως στηρίζονται στην ανοσία της αγέλης. Δηλαδή αφού θα εμβολιαστούν όλοι , εγώ δεν θα πάθω τίποτα. Είναι ελάχιστοι όλοι αυτοί. Αυτός ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί είναι ανεύθυνος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Διότι ο ιός αυτός δεν είναι μία απλή γρίπη , και θέλω να τονίσω ότι προκαλεί θανάτους και αυτοί οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί τους αφήνει πολλά προβλήματα. Τους αφήνει διαβήτη, καρδιοπάθειες , ψυχιατρικά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια. Όλα αυτά είναι τεκμηριωμένα και αυτοί που περνάνε κορονοϊό, για 6 μήνες κάνουν συνέχεια εξετάσεις. Άρα το να μην εμβολιάζεσαι είναι σαν να μην εμβολιάζεις ένα μικρό παιδί στην πολιομυελίτιδα ας πούμε.

Για το «ακαταδίωκτο» :

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί μπορούν να πάνε να μηνύσουν τους επιστήμονες για την επιστημονική τους άποψη. Οι οποίοι μπλέκουν νομικά για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή είπαν την άποψη τους. Βεβαίως αυτό τους κάνει επίσης να μην συμμετέχουν πουθενά. Εάν στην Ελλάδα , σαν κοινωνία, είχαμε αποφασίσει ότι η επιστημονική άποψη δεν καταδιώκεται , τότε δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση. Υπήρχαν άνθρωποι που απειλούσαν τους επιστήμονες.

 

 1. Διάβασα σε άρθρο σας, στην Εφημερίδα των Συντακτών, πως ο εμβολιασμός δεν εγκυμονεί κινδύνους στις μέλλουσες μητέρες. Μπορεί μία έγκυος να εμβολιαστεί; Τί ισχύει;

Πρέπει να εμβολιάζονται και οι έγκυοι και οι λεχώνες και εκείνες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη. Το ότι πολλές φορές λέμε ότι πρέπει να εμβολιάζονται με το Pfizer είναι γιατί οι περισσότερες έρευνες έγιναν με το Pfizer. Είναι ασφαλή όλα τα εμβόλια.

 1. Ακούγονται και γράφονται πολλά για πιθανές παρενέργειες κάποιων εμβολίων , για γυναίκες που θα προσπαθήσουν να τεκνοποιήσουν. Υπάρχει περίπτωση μελλοντικών προβλημάτων;

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, ούτε για τις γυναίκες που θέλουν μελλοντικά να τεκνοποιήσουν. Ούτε σε 2 (π.χ.) χρόνια θα υπάρχει πρόβλημα , ούτε σε 6 μήνες , ούτε ποτέ. Κανένα πρόβλημα.

 1. Αντιμετωπίσατε περιπτώσεις γυναικών που πέρασαν τον Covid-19 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;

Ναι το αντιμετωπίσαμε. Κόλλησαν Covid-19. Αλλά καταστρέφονται τα αγγεία του πλακούντα και της μήτρας.

 

 1. Για το νησί μας , την Κω, που ξέρουμε ότι αγαπάτε πολύ και που πρόσφατα περάσαμε και εμείς λίγες μέρες σε «Κόκκινο Συναγερμό» από τα κρούσματα θα θέλαμε μία συμβουλή , τώρα ειδικά που ανοίγει και ο τουρισμός.

Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι. Και αυτοί οι οποίοι εργάζονται ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία , καταλύματα και εστιατόρια. Διότι αν ένας κολλήσει , τότε είναι καταστροφή και για το μαγαζί και για τον τουρισμό. Και αν εκτοξευθούν τα κρούσματα κανένας δεν θα έρχεται. Π.χ. η Σύμη είναι Covid-Free , θα πάω στη Σύμη! Θα πάω σε νησί που είναι Covid free , θα μπορώ να φάω, να βγάλω τη μάσκα μου, να μιλήσω άνετα. Το δεύτερο είναι ότι για να αποκτήσουμε ανοσία πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις. Εγώ πιστεύω ότι η Κως είναι γύρω στο 30% και με τις δύο δόσεις. (Συν το Johnson & Johnson). Αν δεν εμβολιαστούν αυτοί που δουλεύουν στον τουρισμό θα υπάρχει πρόβλημα.

Κάνω έκκληση στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων , εστιατορίων κτλ. να προσλαμβάνουν άτομα που έχουν εμβολιαστεί , ώστε να προφυλάσσουν την επιχείρηση τους και τους πελάτες τους.

 

 

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
 1. πριν 2 μήνες ΦΙΛΟΣ

  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.