Ντόμινο εξελίξεων μετά την χρεοκοπία του Thomas Cook, της Ευτυχίας Σταθοπούλου

Δεν «το έκαψε απλά το φαγητό ο Θωμάς» αλλά μάλλον «τσουρούφλισε» ολόκληρες τοπικές αγορές.

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση πτώχευσης και του Γερμανικού Thomas Cook , το πρωί της Τετάρτης , μιλάμε πλέον για οικονομική κατάρρευση επιχειρήσεων.

Δυστυχώς , αν και τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά και ακούγονταν επίσης άλλα τόσα, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωθεί και επίσημα το «κανόνι» του τουριστικού κολοσσού και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού αναμένονταν και οι τρέχουσες πληρωμές προς τους ξενοδόχους .

Και κάπου εδώ … έρχεται το ντόμινο. Οι ξενοδόχοι με την σειρά τους θα έπρεπε να πληρώσουν τράπεζες, προμηθευτές (ντόπιους και μη) , μισθοδοσίες κτλ και βέβαια τον Οκτώβριο που ξεκινούν οι απολύσεις των εργαζομένων να δοθούν επιδόματα, άδειες και τα λοιπά .. γνωστά σε όλους. Και φυσικά να πληρωθούν οι τράπεζες…

Με την σειρά τους οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν τα δικά τους καθημερινά έξοδα που αφορούν στην διαβίωση τους. Επόμενο ντόμινο η τοπική αγορά του νησιού.

Αγώνας για τα άδεια δωμάτια

Το γεγονός ότι αυτό έγινε προς το τέλος Σεπτέμβρη , δεν σημαίνει ότι τελείωσε η σαιζόν. Μας έμεναν ακόμα 1 μήνας και κάτι. Αυτά τα δωμάτια θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γεμίσουν τουλάχιστον από άλλους Tour operator έστω και με χαμηλές τιμές. Εδώ κολλάει το «ήταν στραβό κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» , αφού σε προηγούμενο άρθρο μας τονίζαμε ότι η σαιζόν δεν πήγαινε καλά…

Συμφωνούμε πως το πρώτο πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί ήταν ο επαναπατρισμός των τουριστών που βρισκόντουσαν στα νησιά για διακοπές, όμως το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση των τουριστικών επιχειρήσεων που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

Το μέτρο της κυβέρνησης για την μη απόδοση του φόρου διαμονής για το διάστημα από 23/09 έως 10 Οκτωβρίου (!) δεν φαίνεται προς το παρών να ανακουφίζει …

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την Κω μιλούν για 40 εκατομμύρια και άνω… ποσό που δείχνει πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Καθώς θα μείνουν απλήρωτοι πολλοί και κυρίως οι τράπεζες που έχουν προβεί σε δανεισμό συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Μάλλον η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα μέτρα στήριξης προς αυτές τις τουριστικές επιχειρήσεις!

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων.. για τους «πληγέντες» του νέου τουριστικού σεισμού…

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.