Από τις μπουλντόζες … στην «σιωπή» και στο βάθος Μηταράκης , γράφει η Ευτυχία Σταθοπούλου

Στις αρχές Νοεμβρίου όλοι ζήσαμε εδώ στην Κω τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έγιναν στο λιμάνι μας , όταν υπήρχε η πληροφορία ότι μετανάστες από το Καστελόριζο θα μεταφέρονταν στην Κω.

Σε τότε μήνυμα του ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς ζητούσε την άμεση και ευρείας κλίμακας αποσυμφόρηση του νησιού μας, καμία απολύτως μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από άλλα νησιά, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσοι, και για όσο, παραμένουν στην Κω και επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, προώθηση στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά.

Μάλιστα εκείνη την νύχτα «επιστρατεύτηκαν» ακόμα και μπουλντόζες προκειμένου να αποτραπεί η άφιξη του πλοίου σε περίπτωση που κατέβαιναν οι μετανάστες. Δεν ήταν λίγος μάλιστα ο κόσμος που μαζεύτηκε στο λιμάνι προκειμένου να μην κατέβουν οι μετανάστες που έφταναν στην Κω.

Λίγο καιρό πριν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως στην Κω θα γίνει Προαναχωρησιακό κέντρο κλειστού τύπου χωρητικότητας 2000+ .

Μετά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω για το προσφυγικό, και αφού εκφράστηκαν οι θέσεις όλων των παρατάξεων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου Κω ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό –προσφυγικό.

(φώτο απο FB Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος)

Μία απόφαση , που μας έκανε εντύπωση, μπροστά στην μεγάλη κινητοποίηση που έγινε τον Νοέμβριο.

Την ίδια ημέρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο οι κινητοποιήσεις ήταν τεράστιες και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Τα δημοσιεύματα πολλά, με κατοίκους , καταστηματάρχες κτλ να συμμετέχουν δυναμικά.

(φώτο από CNN.gr)

Κινήσεις που εδώ στην Κω δεν είδαμε, την ώρα που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε ο 4ος τουριστικός προορισμός της χώρας. Νησί αμιγώς τουριστικό με αριθμούς που μάλιστα ο ίδιος ο Υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας παρουσίασε στην πρόσφατη άφιξη του στην Κω.

Αντίθετα η Δημοτική Αρχή επέλεξε απλά να «κλείσει» ο Δήμος, μία «σιωπηρή» δηλαδή αντίδραση σε σχέση με την μεγάλη κινητοποίηση του Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά ενημερωθήκαμε ότι έρχεται στην Κω ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Π.Μηταράκης ώστε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με Δήμο και αρμόδιους φορείς και φυσικά με την Τοπική Κοινότητα Πυλίου που αποφάσισε πως αν προχωρήσει η απόφαση της κυβέρνησης θα παραιτηθεί.

Αυτή τη φορά ελπίζουμε η συζήτηση να είναι ουσιαστική και συγκεκριμένη , τα ερωτήματα να απαντηθούν και το σχέδιο για το μεταναστευτικό να είναι ξεκάθαρο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Να σημειώσουμε πως αυτήν την ώρα στην Κω βρίσκονται 4207 μετανάστες σύμφωνα με τα στοιχεία του infocrisis.gov.gr

Ο λαός περιμένει λύσεις και αποτελέσματα που θα διαφυλάξουν την τουριστική ταυτότητα της Κω.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.