Έρχεται το … «πλήρωμα»

Της Ευτυχίας Σταθοπούλου

Το «πλήρωμα» όχι μεταφορικά, δηλαδή το «πλήρωμα» του χρόνου που λέμε σε διάφορες περιπτώσεις. Αλλά κυριολεκτικά, το «πλήρωμα» των χρημάτων, για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Κοινώς όλα τα δάνεια που δόθηκαν από το κράτος κατά την περίοδο της πανδημίας στους επιχειρηματίες (δεν ήταν και λίγα) θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Στην Κω οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν πάρα πολλές και μάλιστα με μεγάλα ποσά.

Ελπίζουμε φέτος το καλοκαίρι να δούλεψαν αρκετά ώστε να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν.

Τέλος Οκτωβρίου περίπου θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και όλοι όσοι πήραν αυτά τα δάνεια. Θα επιστραφούν είτε με την μορφή δόσεων , είτε εφάπαξ με κάποια έκπτωση.

Γιατί καλά ήταν τα δάνεια και τα επιδόματα που λαμβάναμε αλλά όποιος πίστευε ότι δεν θα τα δώσει πίσω με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μάλλον γελασμένος βγήκε.

Έτσι, οι επιχειρηματίες , που χωρίς να φταίνε ή να έχουν κάποια άμεση ευθύνη για την πανδημία που έπληξε τον κόσμο όλο, αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια. Κάποιοι είχαν ήδη δάνεια σε τράπεζες ενώ κάποιοι που δεν είχαν καθόλου δάνεια, τώρα έχουν, αφού δανείστηκαν από το κράτος για να επιβιώσουν σε όλα τα συνεχόμενα lockdown.

Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι που έλαβαν τότε τα 800αρια και αργότερα όλα τα 500άρια, τα δίνουν πίσω μέσω των τεράστιων αυξήσεων που έφερε η πανδημία. Με πολύ απλούς υπολογισμούς , οι τιμές στην βενζίνη ή στα βασικά προϊόντα του super market έχουν πιάσει «ταβάνι».

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ξεχρεώσουν περσινά και προ- περσινά χρέη ενώ οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου προσπαθούν να φέρουν εμπόρευμα για τα Χριστούγεννα. Και λέω «προσπαθούν» αφού οι τιμές χονδρικής έχουν πάρει …. τα βουνά και δεν κατεβαίνουν.

Σε ένα άλλο πάλι παράλληλο σύμπαν , υπάρχουν επιχειρηματίες στο νησί που ψάχνουν προσωπικό για να προσλάβουν και δεν μπορούν να βρουν. Οι λόγοι πολλοί, και ένας από αυτούς είναι πως έχουν επαναπαυθεί πολλοί στα επιδόματα (που κάποια στιγμή θα τελειώσουν). Επιπλέον μετά από 2 χρόνια lockdown , σε πολλούς φαίνεται βουνό , και ιδιαίτερα στους νέους, να μπουν στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς εδώ αρχίζει να μπαίνει και το ψυχολογικό κομμάτι στην υπόθεση που ίσως το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο με την γνώμη πάντα των ειδικών.

Τόσο η «βολή» των επιδομάτων όσο και η άρνηση αρκετών να κάνουν το εμβόλιο και να βγουν στην αγορά εργασίας «σπρώχνει» τους επιχειρηματίες να βρουν προσωπικό από άλλα μέρη στης Ελλάδας.

Το σίγουρο είναι , ότι δεν είναι φυσιολογικό να ζούμε με επιδόματα. Οφείλουμε και πρέπει να βοηθήσουμε την κοινωνία που ζούμε και πάνω από όλα τους εαυτούς μας.

Είναι ένα βαρύ φορτίο αυτή η πανδημία, έφερε «κλεισούρα» σε όλα τα επίπεδα αλλά πρέπει και εύχομαι να το ξεπεράσουμε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.