Η Βικτώρια Χρήστου από την Κω, πετυχημένη broker στην Ολλανδία. Διαβάστε το ταξίδι της.

Η Βικτώρια Χρήστου από την Κω, η Βίκυ μας,  ονειρευόταν από μικρή να σπουδάσει Νομική. Το 2010 αποφοίτησε από το 1ο ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο» και έδωσε Πανελλήνιες Εξετάσεις με σκοπό να εκπληρώσει το όνειρό της.

Αυτή είναι μία από τις πολλές ιστορίες που ξεκινούν με μία φαινομενική «αποτυχία». Παρ’ όλο που περνάει από τους πρώτους στο Πολιτικό της Παντείου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), από τη στιγμή που δεν περνάει Νομική, δεν το θεωρεί επιτυχία. Παρακολουθεί μαθήματα για έναν χρόνο αλλά η σκέψη της είναι στραμμένη στη Νομική.

Με τον αδερφό της, Φρατζέσκο

Αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον και την επαγγελματική της αποκατάσταση στην Ελλάδα και αποφασίζει να «εκμεταλλευτεί» την Ολλανδική της καταγωγή (η μητέρα της είναι Ολλανδή) και κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (University of Amsterdam) στη Νομική Σχολή, όπου γίνεται δεκτή το 2012.

Η πρώτη χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί τα Ολλανδικά να είναι η μητρική της γλώσσα, μπορεί να πήγαινε Ολλανδικό Σχολείο στην Κω 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά τα Ολλανδικά σε επίπεδο Νομικής είναι κάτι άλλο. Διαβάζει όλη μέρα για να εξοικειωθεί με την γλώσσα, γίνεται συνδρομήτρια σε τρεις Ολλανδικές εφημερίδες για να εξασκείται και κλαίει 150 μέρες από τις 365 εκείνου του πρώτου χρόνου.

Αλλά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, αυτό που έχει σημασία είναι ότι σπουδάζει επιτέλους Νομική και εκπληρώνει το όνειρό της. Τη δεύτερη χρονιά βελτιώνεται η κατάσταση, βρίσκει σπίτι (ένα από τα πιο δύσκολα tasks στην Ολλανδία), συγκατοικεί, κοινωνικοποιείται, και το Common Law (αγγλοσαξονικό δίκαιο, Δίκαιο που βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις) της εξάπτει την περιέργεια και εξαιτίας του θέλει να πάει στην Αγγλία.

Μια συνηθισμένη μέρα κατά την διάρκεια των σπουδών

Στο 3ο έτος τα καταφέρνει, με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών του Erasmus, και περνάει ένα εξάμηνο στο University of Birmingham. Ταξιδεύει σε όλη την Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων δουλεύει παράλληλα για να τα βγάζει πέρα, είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο, κόβει εισιτήρια για τουριστικά τουρ και βοηθάει εθελοντικά τους νέους φοιτητές να προσαρμοστούν.

Μέχρι εκείνο το σημείο δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, με τι θέλει να ασχοληθεί, όμως σίγουρα ξέρει τι ΔΕΝ θέλει να κάνει.

Για 9 μήνες κάνει την πρακτική της άσκηση σε ΔΥΟ δικηγορικά γραφεία. Το ένα ειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο και το άλλο σε Συμβόλαια, Συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Lost in Amsterdam

Κάποια στιγμή αρρωσταίνει ένας συνάδελφος και πρέπει να ασχοληθεί με τον τομέα του που είναι το Ναυτικό Δίκαιο, με το οποίο δεν είχε ως τότε καμία επαφή, ούτε στο Πανεπιστήμιο. Στο Ναυτικό Δίκαιο βρίσκει από που ψάχνει και αποφασίζει να ασχοληθεί πιο συστηματικά.

Ξεκινάει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΥΟ μεταπτυχιακά το 2017, στο Πανεπιστήμιο του Rotterdam (Erasmus University Rotterdam). Το πρώτο αφορά στο Ναυτικό Δίκαιο και Δίκαιο Μεταφορών (Maritime and Τransport Law) και το δεύτερο στο Εταιρικό και Εργατικό Δίκαιο (Company and Labour Law). Αρχικά, πηγαινοέρχεται από το Άμστερνταμ στο Ρότερνταμ, αλλά αργότερα αποφασίζει, με την παραίνεση ενός Βέλγου καθηγητή της, να εγκατασταθεί στο Ρότερνταμ και να επενδύσει στο πρώτο μεταπτυχιακό (Ναυτικό Δίκαιο).

Εκείνο το διάστημα της συμβαίνουν τα εξής δύο υπέροχα πράγματα:

Με το πανεπιστήμιο, ταξιδεύουν στην Αγγλία για να επισκεφθούν στο Λονδίνο κορυφαίες εταιρείες, όπως οι Lloyd’s, που θεωρείται το Χρηματιστήριο των Ασφαλειών. Εκεί έρχεται για πρώτη φορά με Brokers (Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής) και πώς δουλεύουν και μέσα της φουντώνει μια φλόγα.

Οι Lloyd’s του Λονδίνου

Συμμετέχει σε έναν Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αγόρευσης (18th International Maritime Law Arbitration Moot-INLAM) με μία ομάδα, που, εκτός από τη Βικτώρια, αποτελείται από 2 Πορτογάλους, 1 Κινέζο, 1 Γερμανίδα και 1 Ινδονήσια. Ο Διαγωνισμός αυτός διεξάγεται στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2017 και στην τελική κατάταξη βρίσκονται στην 9η θέση παγκοσμίως.

Στην ανακοίνωση του νικητή στον διαγωνισμό

Από την Σιγκαπούρη επιστρέφει στην Κω μετά από 28 ώρες πτήσης μέσω Ντουμπάι-Άμστερνταμ-Αθήνας στις 20/7/17 για να την ξυπνήσει ο σεισμός λίγες ώρες μετά.

Με την σκέψη ότι θέλει να ασχοληθεί με κάτι πιο «εμπορικό» από τη δικηγορία, κάνει αίτηση σε 5 δικηγορικές-ασφαλιστικές-broking εταιρείες. Μετά από ένα μήνα συνεντεύξεων προσλαμβάνεται ως Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής (Broker) από την ΑΟΝ, πολυεθνική που απασχολεί περίπου 56.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, γνωστός ως broker παγκοσμίως, (τον όρο τον έχουμε συνδέσει με το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα) είναι ένας Μεσάζων. Οι πελάτες της Βικτώριας είναι Ναυτιλιακές Εταιρείες και Ιδιοκτήτες διαφόρων αγαθών που θέλουν να μεταφερθεί το εμπόρευμά τους. Η Βικτώρια βρίσκει ασφαλιστές που θέλουν να καλύψουν το ρίσκο, διαπραγματεύεται μαζί τους, συμβουλεύει τους πελάτες της για τα ρίσκα και εξασφαλίζει γι’ αυτούς το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο. Οι πελάτες της έχουν έδρα σε όλον τον κόσμο, μα κυρίως στην Ολλανδία, την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Η θέα από το γραφείο της στο Rotterdam

  • Η δουλειά της έχει πολλή πίεση καθώς ζει με προθεσμίες. Παρά την πίεση και το άγχος, μιλάει με πάθος για τη δουλειά της και εκπληρώνει το όνειρό της κάνοντας αυτό που αγαπά.
  • Εργάζεται στην Εταιρεία ΑΟΝ εδώ και 5 χρόνια και μένει πια μόνιμα στο Ρότερνταμ.
  • Θα ήθελε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που αφορά σε πιο νομικό κομμάτι.
  • Επισκέπτεται συχνά τους γονείς της και τον αδερφό της, Φρατζέσκο, στην Κω.
  • Θεωρεί πως οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν καθορίζουν σε καμία περίπτωση το μέλλον των μαθητών και πιστεύει πως οι διασυνδέσεις είναι σημαντικές.
  • Συμβουλεύει τους νέους να βγουν από το καβούκι τους και να μην σκέφτονται απλά «έξω από το κουτί» (Think outside the Box) –όπως είθισται να λέμε- αλλά να σκέφτονται σαν να μην υπάρχει καθόλου κουτί (Think like there is no Box)!

Η Βικτώρια στο φυσικό της περιβάλλον

Με το αγόρι της

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.