Αφιέρωμα στη διεθνούς φήμης φωτογράφο Marianne Wie, φίλη της Κω και της Νισύρου, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

Η διεθνούς φήμης φωτογράφος Marianne Wie εκθέτει φωτογραφίες της από τη Νίσυρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νισύρου υπό την αιγίδα της Νορβηγικής Πρεσβείας από την 1η ως τις 19 Αυγούστου και με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

«Το Ποτάμι του Χρόνου» είναι μία σειρά φωτογραφικών εικόνων που τραβήχτηκαν στο νησί της Νισύρου τέλη χειμώνα-αρχές άνοιξης το 2018. Τραβήχτηκαν με κάμερα medium format και χρήση ληγμένου φιλμ.

Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες περιλαμβάνουν τοπία που φέρουν ανθρώπινη ζωή ή κτίρια και το εσωτερικό τους που σταδιακά τα διεκδικεί πίσω η φύση.

Για μένα, αυτές οι φωτογραφίες έχουν μία στοιχειωμένη μελαγχολική αίσθηση, η οποία -θέλω να πιστεύω ότι-δημιουργείται από έναν συνδυασμό από φυσικά υλικά και ίχνη που αφήνονται πίσω από ανθρώπους που έζησαν και πέρασαν από αυτά τα μέρη.

Ποιες ήταν οι ζωές τους και τα όνειρά τους; Πού πάνε οι αναμνήσεις τους και η ιστορία τους όταν φεύγουν ή όταν πεθαίνουν; Αποθηκεύονται κάπου; Είναι πιθανό να δανείζονται μνήμες από τοπία, μέρη και άλλων ανθρώπων ζωές; Ίσως να μην υπάρχει απολύτως καμιά αλήθεια σ’αυτό, ίσως εγώ απλά υπερ-αναλύω τα πάντα  κι ίσως οι εικόνες είναι μελαγχολικές και καταθλιπτικές επειδή μου έλειπε το σπίτι μου όταν τις τράβηξα.

Η ιστορία είναι ένας δρόμος αποκλίνων και υποκειμενικός και οι μνήμες και οι τοποθεσίες αλλάζουν με τον χρόνο.

Ο τίτλος προέρχεται από ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία «Καταριέμαι Το Ποτάμι του Χρόνου» ( "I Curse The River of Time") του Νορβηγού συγγραφέα Per Petterson, μία θλιβερή αλλά όμορφη ιστορία για την περίπλοκη και συνηθισμένη ζωή μιας σκοτεινής σκανδιναβικής καρδιάς.

Η Marianne Wie γεννήθηκε το 1972 στο Bergen της Νορβηγίας. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος (freelance photographer) και αρθρογραφεί για Νορβηγικά και Αγγλικά Μέσα Ενημέρωσης. Έχει Πτυχίο (Master) στην Φωτογραφία από την Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου του Bergen (Bergen Academy of Arts and Design) και Μεταπτυχιακό (BA (HONS)) στην Γλυπτική από το Κολλέγιο Τεχνών και Σχεδίου του Chelsea στο Λονδίνο (Chelsea College of Art and Design).

Η καλλιτεχνική της δουλειά κυρίως περιλαμβάνει φωτογραφία και γλυπτική. Ταυτότητα, μνήμες, χρόνος και φύση είναι τα επαναλαμβανόμενα θέματα στη δουλειά της.

Είναι γνωστή για τα δημοσιεύματά της από τα ελληνικά νησιά σε πολύ δημοφιλή νορβηγικά και αγγλικά περιοδικά και για φωτογραφήσεις ελληνικών σπιτιών σε μεγάλα περιοδικά εσωτερικής διακόσμησης (όπως το The World of Interiors). Συνεργάζεται με το BBC, το Guardian, το Norsk Ukeblad και άλλα.