Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ρίνος Σβερκοχοντρίνος)

«Ρίνος Σβερκοχοντρίνος»

Συγ.:Μίχαελ Έντε

Εικ.:Γιόχεν Στούρμαν

Μτφρ.: Εύα Βαρδάκη- Βασιλείου

Εκδ.: Πατάκη

 

«…Ήταν πολύ καχύποπτος τύπος. Είναι βέβαια γνωστό πως όλοι οι ρινόκεροι είναι καχύποπτοι, αλλά ο Ρίνος ξεπερνούσε τα συνηθισμένα όρια.

«Κάνει πολύ καλά» συνήθιζε να λέει «όποιος βλέπει τον καθένα σαν ένα εχθρό, γιατί έτσι αποφεύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο μόνος που μπορώ να εμπιστεύομαι είναι ο εαυτός μου. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου».

Από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου ο Ρίνος Σβερκοχοντρίνος κυριαρχεί. Τί σημαίνει όμως αυτό για εκείνον και για τα άλλα πλάσματα που ζουν και μοιράζονται μαζί του την αφρικανική σαβάνα;

Τρομοκρατεί τα ζώα, θυμώνει, ειρωνεύεται, αναγνωρίζει μόνο στον εαυτό του αρετές και εξουσίες. Τα ζώα σταδιακά απομακρύνονται από τον τόπο τους. Τον εγκαταλείπουν για να γλυτώσουν. Πριν όμως τραπούν σε φυγή προσπαθούν να βρουν μία λύση μέσω του διαλόγου. Ο Ρίνος είναι αδιάλλακτος και τα ζώα από τη μεριά τους αρνούνται να γίνουν όπως εκείνος.

Ο Μίχαελ Έντε πλάθει μία αριστουργηματική ιστορία με ήρωα έναν εγωπαθή ρινόκερο. Μέσω αυτού του τύπου ο συγγραφέας «καταγγέλλει» όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στο εξώφυλλο «τον εγωισμό του ατόμου και της εξουσίας».

Ο ήρωας της ιστορίας θα ακολουθήσει τις συμβουλές ενός παμπόνηρου πουλιού, του Λάκη του Ατσίδα. Πέφτοντας στην παγίδα της ματαιοδοξίας του ο Ρίνος θα γίνει μνημείο του εαυτού του. Θα βάλει κανόνες που μόνο ο ίδιος θα μπορεί να τηρήσει.

«Αν, ας πούμε, κατέβεις αποδώ πάνω» αποκρίθηκε ο Λάκης «τότε ανατρέπεις ο ίδιος το μνημείο σου, αν και μπορεί να θες να παραμείνεις ηγεμόνας έτσι κι αλλιώς. Πάντως αν μονάχος σου ανατρέψεις την κυριαρχία σου , τότε πρέπει να εκτελέσεις τον εαυτό σου, γιατί αυτό συνηθίζεται πολύ στις επαναστάσεις. Αν απλώς ρίξεις το μνημείο σου, τότε πάλι πρέπει να εκτελέσεις τον εαυτό σου, γιατί εξακολουθείς να είσαι ακόμη κυρίαρχος. Εκτός κι αν δραπετεύσεις εγκαίρως, προτού προλάβεις να συλλάβεις τον εαυτό σου. Το πράγμα είναι απλό και σαφές, έτσι δεν είναι;».

«Να πάρει» μουρμούρισε ο Ρίνος «δεν το είχα φανταστεί πως θα ήταν τόσο δύσκολο».

Με πολύ χιούμορ και χρησιμοποιώντας αλληγορικό λόγο ο Έντε ξεδιπλώνει την ιστορία και φανερώνει την παγίδα που έπεσε ο ήρωας. Η στιγμή που αρχίζει να αναρωτιέται, αν ο ίδιος ήταν ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του και απλώς δεν το είχε καταλάβει νωρίτερα αποτελεί την κορύφωση της ιστορίας. Η συνειδητοποίηση του ήρωα ότι ο εχθρός δεν είναι έξω από εκείνον, δεν είναι ο άλλος παρά μόνο ο ίδιος αποτελεί συγκλονιστική στιγμή.

Ένα βιβλίο αριστούργημα που θα πρέπει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο διαμαντάκι στα ράφια της βιβλιοθήκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.