Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Μια ομάδα για τη Σόφη)

Μια ομάδα για τη Σόφη, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικ. Μ. Μανούρα

Εκδ. Ελληνοεκδοτική

 

-Θα σε έχω φίλο μόνο αν μου χαρίσεις το παιχνίδι σου.

-Θα σε έχω φίλο αν μου δώσεις το φαγητό σου.

-Θα σε έχω φίλο αν κάνεις αυτό που σου λέω.

-Θα σε έχω φίλο αν… όταν … μόνο αν…

Πολύ συχνά στο σχολείο ακούμε αυτές τις φράσεις. Βλέπουμε παιδιά να δυσκολεύονται να μοιραστούν. Να ζητούν επίμονα. Να απαιτούν την φιλία του άλλου. Να δέχονται τον άλλο μόνο με αντάλλαγμα.

Η αλήθεια είναι ότι στις μικρές ηλικίες η έννοια της φιλίας σχετίζεται πολύ με την απόλαυση που παίρνει το παιδί από το παιχνίδι του με τον άλλο. Σταδιακά μαθαίνει να μοιράζεται.

Στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο έχουν οι γονείς και οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή του παιδιού. Πώς απαντούν στις συνεχόμενες απαιτήσεις;

Υποχωρούν; Συνεργάζονται οι ίδιοι με το παιδί; Η συνεργασία τους πως είναι; Το ακούνε; Του εξηγούν;

Το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου μιλάει για την φιλία, για την συνεργασία, για το δικαίωμα που έχει κάθε παιδί να λέει ελεύθερα την γνώμη του, για το δικαίωμα που έχει να εκφράζει τις επιθυμίες του.

Το βιβλίο αρχίζει με την Αλίκη. Μας συστήνεται και αρχίζει να αφηγείται την ιστορία της. Εξαιρετικά ενδιαφέρον τέχνασμα. Μοιάζει με καταγραφή ημερολογίου. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη διατηρείται αμείωτο.

Η Αλίκη λοιπόν έχει μία πολύ καλή φίλη τη Σόφη. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει. Η Σόφη την καλεί στο σπίτι της κάθε φορά που αγοράζει παιχνίδια. Μόνο που της επιτρέπει να παίζει μαζί τους όταν εκείνη κουράζεται. Βλέπουν μαζί ταινίες που της επιλέγει εκείνη και τρώνε πάντα εκείνο το σνακ που αρέσει στη Σόφη. Στο νηπιαγωγείο η Αλίκη δε χάλαγε χατίρι στην Σόφη. Φύλαγε στο κρυφτό, έπαιρνε τους μαρκαδόρους που περίσσευαν. Μάλλον στεναχωριόταν αλλά έβρισκε ένα τρόπο να συμβιβαστεί . Προσπαθούσε για οποιαδήποτε κατάσταση να σκεφτεί κάτι όμορφο.

Στο δημοτικό αλλάζουν τα πράγματα. Η δασκάλα καλεί τα παιδιά να εργαστούν πάνω στην έννοια «μοιράζομαι». Για την Αλίκη ήταν πολύ εύκολο . Για την Σόφη πάρα πολύ δύσκολο. Όταν το συνειδητοποιεί το συζητάει με την μητέρα της.

Τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς η δασκάλα αποφασίζει να δουλέψει με τα παιδιά ένα θέμα με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Εξαιρετική η σκέψη της δασκάλας. Η ομάδα χωρίζεται σε μικρότερες ομάδες. Κάθε ομάδα έχει σταθερό αριθμό μελών και συγκεκριμένο θέμα.

Τα δύο κορίτσια βρίσκονται στην ίδια ομάδα με δύο επιπλέον παιδιά. Εκεί αρχίζουν οι πρώτες διαφωνίες. Η Σόφη δυσκολεύεται να αποδεχτεί τους κανόνες και τις επιλογές της ομάδας. Υπάρχουν έντονες διαφωνίες και για πρώτη φορά η Αλίκη υποστηρίζει την γνώμη και την επιλογή της.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα του βιβλίου. Το στόμα της Αλίκης είναι διάπλατο και τα σύννεφα του τοίχου στο πίσω μέρος της τάξης μοιάζουν με καπνούς που βγαίνουν από το θυμωμένο πρόσωπο της.

Δε θα σας πω την συνέχεια γιατί αξίζει να το διαβάσετε.

Οι εικόνες της Μαρίας Μανούρα είναι καθαρές , γεμάτες χρώμα και έκφραση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.