Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Πιθανότητες)

Τίτλος: Πιθανότητες

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ

Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδου

Σειρά: Αν

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος για να ονομάσεις ένα σημείο εκκίνησης «τελεία», όμως η ηρωίδα του Δημήτρη Μπασλάμ πήρε την ξεκάθαρη απόφαση να ορίσει ως σημείο εκκίνησης της προσωπικής της διαδρομής, μία τέτοια. Στάθηκε, λοιπόν, με θάρρος μπροστά στη δική της τελεία για να διαπιστώσει πως μπροστά της ανοίγονται τρεις πιθανές διαδρομές. Μπροστά της! Γιατί το να προχωρήσει προς τα πίσω, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία από τις επιλογές της.

Ευθύς αμέσως στο μυαλό της χαράζονται τρία πιθανά σενάρια: να προχωρήσει προς τα αριστερά, προς τα δεξιά ή να πάει ευθεία. Μόνο που αυτή την απόφαση πρέπει να την πάρει σύντομα, διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει ακίνητη, κολλημένη στο ίδιο σημείο. Όμως, πώς θα είναι σίγουρη πως η απόφασή της είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πάρει;

Τη ίδια, κιόλας, στιγμή που κάνει αυτή τη σκέψη, αρχίζει να κατακλίζεται από αμέτρητα «αν». Τι θα συμβεί «αν» ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση κι όχι μία από τις άλλες δύο; Οι υποθέσεις δίνουν και παίρνουν. Υποθέσεις, που είναι αδύνατον να επαληθευτούν όλες, αφού για κάθε επόμενο βήμα υπάρχει μία και μοναδική επιλογή.

Οι «Πιθανότητες» είναι ένα σύντομο και καλογραμμένο κείμενο, αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα που έχει γράψει ο συγγραφέας αλλά εξίσου ποιοτικό και πολύ ενδιαφέρον. Μέσα στην απλότητά του σε κάνει να αναρωτηθείς και για τη δική σου διαδρομή.

Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από την Ντανιέλα Σταματιάδη και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία. Ρομαντικά σχέδια με μολύβι, συνυπάρχουν με πλακάτες φόρμες και έντονα γραφιστικά στοιχεία δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής. Η καλή βιβλιοδεσία, η άψογη εκτύπωση και το ιδιαίτερο χαρτί, άλλωστε, προδιαθέτουν τον αναγνώστη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δύο δημιουργοί είναι καταξιωμένοι και ταλαντούχοι.

Ο Δημήτρης Μπασλάμ κυκλοφόρησε το πρώτο του παραμύθι, τον Γαργαληστή, το 2005. Έκτοτε έχει γράψει ιστορίες, μουσική και στίχους με αφετηρία τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ το 2013 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για τη Θυμωμένη Μπετονιέρα και μπήκε στη λίστα White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.

Η Ντανιέλα Σταματιάδη ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης Andersen. Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Peter Pan για το καλύτερο μεταφρασμένο εικονογραφημένο βιβλίο από τη σουηδική ΙΒΒΥ. Έχει εκθέσει τη δουλειά της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.