Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…)

Τίτλος: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...

Συγγραφέας-Εικονογράφος: Τζαν Φέρνλι

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Ένα σήμα που γράφει «επιθεωρητής», ένα ψηλό καπέλο, κι ένα σημειωματάριο που κρατάει κάποιος με βαρύγδουπο ύφος είναι ικανά να δηλώσουν ότι το πρόσωπο που τα φέρει είναι σημαντικό. Ακόμα κι αν πρόκειται για έναν κοινό αλλά παμπόνηρο αρουραίο. Έναν αρουραίο που κανονικά θα έπρεπε να τρέμει τις γάτες. Όμως αυτός έχει βρει τον τρόπο να τις ελέγχει.

Στην παγίδα του έπεσε κι ο Έντγκαρ, ένας μεγαλόσωμος γάτος. Τις τελευταίες ημέρες είχε την ατυχία να συναντήσει τον αρουραίο καθώς επέστρεφε σπίτι του φορτωμένος καλούδια, για να απολαύσει ένα χορταστικό δείπνο με την αδερφούλα του. Και δυστυχώς τα τρόφιμά τους έγιναν... καπνός. Για την ακρίβεια, κατασχέθηκαν ως ακατάλληλα, και κατέληξαν στην κοιλιά του «κυρίου επιθεωρητή». Έτσι, το πρώτο βράδυ τα δύο αδέρφια αντί για λαχταριστά λουκάνικα έφαγαν κρακεράκια ενώ το επόμενο την έβγαλαν με ένα βαζάκι τουρσιά, αφού τα γαλλικά γλυκίσματα που έφερνε ο Έντγκαρ σπίτι του κρίθηκαν κι αυτά επικίνδυνα για την υγεία τους, χαρίζοντας μερικά παραπανίσια κιλά στον αρουραίο. Ίσως και το τρίτο στη σειρά, βράδυ να κοιμόντουσαν νηστικοί, αν ο Έντγκαρ δεν αμφισβητούσε την αυθεντία του αρουραίου και δεν έπραττε ανάλογα.

Το τέλος του βιβλίου με προβλημάτισε για μια στιγμή. Ένα κομμάτι μου επαναστάτησε, θεωρώντας πως έπρεπε ντε και καλά ο αρουραίος να καταλάβει το λάθος του και να επανορθώσει, αφού ζητούσε συγνώμη. Κι όλα να τελείωναν με ένα λουκούλλειο γεύμα ή ένα αξιοπρεπές γεύμα τέλος πάντων. Όμως η δημιουργός του βιβλίου δεν περπάτησε σε σίγουρα μονοπάτια, κινήθηκε πιο ρεαλιστικά. Με αφοπλιστική απλότητα έλυσε το πρόβλημα του αρουραίου προσφέροντας στα παιδιά ένα από τα πιο διασκεδαστικά και συνάμα πιο διδακτικά βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ μου.

Το «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...» έχει βραβευτεί ως το βιβλίο της χρονιάς, και μάλιστα από την πιο δύσκολη κριτική επιτροπή: τα παιδιά. Είναι αληθινά ξεκαρδιστικό, απολαυστικό και με μια εικονογράφηση πανέξυπνα δεμένη με την ιστορία· κι ας την ανατρέπει διαρκώς. Για παράδειγμα, δεν αναφέρεται πουθενά πως ο Έντγκαρ και η Ίντιθ είναι γάτες. Οι πρώτες πληροφορίες που παίρνουμε γι’ αυτούς είναι πως πρόκειται για δύο αδέρφια που ζουν σε ένα μικρούτσικο σπιτάκι στην άκρη ενός στενοσόκακου, και πως ο Έντγκαρ αγαπάει πολύ και του αρέσει να φροντίζει την Ίντιθ.

Αν κάποιος διάβαζε απλά το κείμενο, χωρίς να δει τις εικόνες, νομίζω πως με τη φαντασία του θα σχημάτιζε ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ειδικά όταν λίγο παρακάτω αναφέρει πως τρώνε τουρσιά, γλυκά, λουκάνικα, κρακεράκια. Όμως στις ζωγραφιές δείχνει ξεκάθαρα έναν γάτο και μια γάτα, κι ο αναγνώστης είναι σίγουρος πως αυτή την πληροφορία του την έχει μεταδώσει και το κείμενο, πράγμα που δεν συμβαίνει. Το βιβλίο είναι γεμάτο από τέτοια ευρήματα, που εξάπτουν τη φαντασία και βάζουν τα παιδιά σε μια διαρκη αναζήτηση, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Διαβάζοντάς το μου ερχόταν ξανά και ξανά η φράση του Πιραντέλο: «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...» Τι θα συμβεί όταν πάψουμε να νομίζουμε κι αρχίζουμε να κρίνουμε και να αναρωτιόμαστε αν αυτός που έχουμε απέναντί μας δεν είναι η αυθεντία που νομίζαμε; Κάτι που καλό είναι να έχουμε διαρκώς στο νου μας κι εμείς οι ενήλικοι!

Όμως, εκτός από μαθήματα ζωής, αυτό το διασκεδαστικό βιβλίο κρύβει κι ένα άλλο μυστικό: Ο Έντγκαρ είναι ένας... αληθινός γάτος, που ζει στο σπίτι της Τζαν. Όταν εκείνη ζωγράφιζε τις περιπέτειές του, εκείνος γουργούριζε τρισευτυχισμένος με ύφος αυθεντίας, χωρίς να γνωρίζει πως σύντομα θα έκλεβε τις παιδικές καρδιές και θα γινόταν τόσο δημοφιλής. Ωστόσο παρ’ όλη την επιτυχία του, ο Έντγκαρ συνεχίζει να κοιμάται στο καλάθι του, που βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένο στο σχεδιαστήριο της πολυβραβευμένης δημιουργού.

Για την ιστορία, να αναφέρω πως η Τζαν ζει με το συζυγό της ­επίσης, συγγραφέα παιδικών βιβλίων- σε ένα αγροτόσπιτο της Γαλλίας παρέα με δύο γαϊδουράκια, 5 κατσικάκια που διέσωσαν από το φούρνο, δύο κότες και άλλες τέσσερις γάτες. Τι άλλο να πω; Την αγαπώ!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.