Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Μέλισσες)

Τίτλος: Μέλισσες

Συγγραφέας-Εικονογράφος: Piotr Socha

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

 

Ο Piotr Socha είναι ο δημιουργός ενός από τα αρτιότερα βιβλία γνώσεων που γράφτηκαν ποτέ. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους γραφίστες και εικονογράφους καρτούν της Πολωνίας που βραβεύτηκε για το συγκεκριμένο έργο το 2017.

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας. Στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού Περιπάτου που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα βρίσκεται στο νέο κτίριο που στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Η εκδήλωση, για όσους καταφέρουν να την παρακολουθήσουν, έχει ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει παιδικά workshops μελισσοκομίας, μία σύντομη ομιλία του εικονογράφου κατάλληλα διαμορφωμένη για το παιδικό κοινό, ενώ θα μιλήσει και για το νέο του βιβλίου, που σύντομα θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.

Το βιβλίο του Μέλισσες έγραψαν σε ένα ξένο περιοδικό είναι: «Σχεδιασμένο σαν τεράστιος κατάλογος, περιλαμβάνει εγκυκλοπαιδική γνώση, ενώ διαβάζεσαι σαν μια διασκεδαστική εφημερίδα, κάτι που το καθιστά το νούμερο ένα εκπαιδευτικό βιβλίο της χρονιάς».

Δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Η έκδοσή είναι μοναδική από κάθε άποψη. Το ύψος του βιβλίου μεγαλύτερο από 37 εκατοστά, το χαρτί εξαιρετικής ποιότητας και υφής, η εικονογράφηση απίθανη, το ίδιο και το στήσιμό του. Ας μην ξεχνάμε πως ο δημιουργός του είναι ένας από τους καλύτερους γραφίστες στη χώρα του, πράγμα που τα λέει όλα.

Τα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριωμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. από τον Wojciech Grajkowski. Παρά τον τεράστιο όγκο της πληροφορίας που περιλαμβάνει καταφέρνει να είναι ξεκούραστο και διασκεδαστικό, τόσο που να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Η αισθητική του; Κυριολεκτικά απίστευτη, γεμάτη εναλλαγές!

Ανοίγοντας το βιβλίο, βλέπεις ένα δισέλιδο μοτίβο από κυψέλες. Με μια προσεκτικότερη ματιά διακρίνεις πως οι κυψέλες έχουν σχηματιστεί, αποκλειστικά, από την επανάληψη του σκίτσου μίας και μόνης μέλισσας. Αναπόφευκτα, σκέφτεσαι πως αυτό που θα ακολουθήσει κρύβει κι άλλες εκπλήξεις.

Οι μέλισσες προϋπήρχαν των Δεινοσαύρων, συνεννοούνταν πάντα χορεύοντας, όμως δεν ήταν πάντα φυτοφάγες. Έζησαν στην Αρχαία Ελλάδα, γνώριζαν τους Θεούς του Ολύμπου, τον Μέγα Αλέξανδρο, κατοικούσαν στην Αίγυπτο πλάι στους Φαραώ και συνεχίζουν να δίνουν το μέλι τους στην ανθρωπότητα σε συνθήκες, που αλλάζουν ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου και της εποχής.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι αδύνατον να μην θαυμάσει κανείς τον σημαντικό ρόλο τους στο οικοσύστημα του πλανήτη. Όμως, ποια είναι η δουλειά ενός μελισσοκόμου και πως αυτή διαφέρει από χώρα σε χώρα; Γνωρίζατε ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πάθος με τις μέλισσες; Πώς υπήρξε άνθρωπος που επιβίωσε παρά τα 2.443 τσιμπήματα μελισσών που δέχτηκε; Ξέρατε ότι το κεντρί τους είναι θεραπευτικό και πως έχουν αισθήματα; Ξέρουν να μετρούν, αλλά είναι άπληστες όπως μας πληροφορεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο δημιουργός αυτής της «μελιστάλακτης» ιστορίας.

Παγκοσμίως, το βιβλίο Μέλισσες έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές, ενώ κατά τη γνώμη μου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, παρά την εγκυκλοπαιδική του βάση. Α, ξέχασα να αναφέρω πως περιλαμβάνει και συνταγές, εκτός από μια εφημερίδα με τα αξιοπερίεργα των μελισσών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.