Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Η μύγα)

 

Τίτλος: Η μύγα

Συγγραφέας: Παντελής Καλιότσος

Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Ο Παντελής Καλιότσος ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων κι όμως αναφερόμενος στην συγγραφική του ιδιότητα είχε πει κάποτε ότι δεν ήθελε να γίνει συγγραφέας. «Ξεκίνησα για κάτι πολύ πιο σπουδαίο και μόνο όταν απέτυχα σ’ αυτό άρχισα να γράφω. Όταν ήμουν μικρός, έλεγαν ότι αγαπούσα τα διαλείμματα περισσότερο από τα μαθήματα. Αυτό είναι αλήθεια, κι ούτε τώρα άλλαξε τίποτα. Προτιμώ τα παιχνίδια (σκάκι, τάβλι, μπιλιάρδο, πιγκ πογκ κλπ.) από ο,τιδήποτε άλλο. Αν έγινα συγγραφέας, είναι γιατί πολύ νωρίς ανακάλυψα ότι το ανώτερο από όλα τα παιχνίδια είναι η τέχνη».

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι κι αυτό το παιδικό διήγημα, αυτή η αντιπολεμική φάρσα που πρωτοεκδόθηκε το 1977 από τις εκδόσεις Κέδρος και πλέον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου.

Σύμφωνα με την ιστορία, ένα σημείο στίξης, ένα κόμμα, που γίνεται ερωτηματικό και μια εντελώς «ανεδαφική» τελεία αλλάζουν εντελώς το περιεχόμενο ενός επίσημου εγγράφου που απευθύνει ένας αρχηγός κράτους στον ομόλογό του του «αντιπάλου δέους». Το νόημα αυτής της κατά τα άλλα φιλικής επιστολής αλλοιώνεται από μια… κουτσουλιά, ίδια με τελεία που άφησε μια περαστική μύγα πάνω στο κείμενο. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο «βρωμερή τελεία όλων των εποχών», αφού είχε ως αποτέλεσμα να ανάψει ένας τρομερός και φοβερός πόλεμος με απρόβλεπτες και ξεκαρδιστικές συνέπειες για τα δύο κράτη.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι ζωγραφισμένο με τα λατρεμένα κόκκινα μολύβια του Νικόλα Ανδρικόπουλου. Η εικόνα αιχμαλωτίζει το μάτι από την πρώτη στιγμή με τη δυναμική και το μοναδικό ύφος που χαρακτηρίζει τον πολυβραβευμένο και πολυαγαπημένο εικονογράφο ο οποίος ντύνει μοναδικά αυτή την ιστορία τόσο με το εξώφυλλο όσο και με ασπρόμαυρα σχέδια που τη διατρέχουν δίνοντας σχήμα σε όσα αναπαριστά η φαντασία μας κατά την ανάγνωσή της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.