Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Αν)

Συγγραφέας: Αγαθή Δημητρούκα

Τίτλος: ΑΝ

Εικονογράφος: Tassies

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

 

Πιστεύω ότι το κλειδί που ανοίγει τους δρόμους για να συναντηθεί ο αναγνώστης με τους δημιουργούς τούτου του εικονοβιβλίου, κρύβεται στις παρακάτω φράσεις:

«Μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη, πριν ανοίξεις το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, απάντησε σ’ αυτά τα «αν» με τη δική σου φαντασία. Και κάν’ το σαν παιχνίδι: κάθε φορά που θα θέλεις να το ξεφυλλίσεις, να βρίσκεις και μια καινούρια απάντηση. Θα εκπλαγείς με το πόσο ποιητικά και πόσο όμορφα θα βλέπεις όλα τα καθημερινά σου «αν, αφού, μαζί με το βιβλίο, θα έχεις ανοίξει πια και την καρδιά σου

Το ΑΝ είναι ένα παιχνίδι με τις ερμηνείες, γεμάτο καμπύλες και γεωμετρικά σχήματα που συνδέουν τις λέξεις με τη ζωγραφική σε ένα εικονοβιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Ελάχιστες λέξεις, ιδιαίτερες γραμμές, μια λυρικότητα που προσωπικά μου δίνει την αίσθηση της αέναης κίνησης όπως αυτή εκφράζεται μέσα από μια σπείρα.

Η Αγαθή Δημητρούκα συγγραφέας, μεταφράστρια, στιχουργός και πνευματική κληρονόμος του Νίκου Γκάτσου, αποκαλεί το Αν ένα προσωπικό εμβατήριο, γιατί όπως ανέφερε σε μία συνέντευξή της, ο ρυθμός του έχει έναν χαρακτήρα επικό. Το Αν αποτελεί τους στίχους ενός τραγουδιού από τις «Διφωνίες» του Μάνου Χατζιδάκι.

Παρότι το κείμενο αυτό γράφτηκε το 1982, εκδόθηκε μόλις πρόσφατα. Μοιάζει σα να περίμενε τη στιγμή που θα βρισκόταν ο κατάλληλος εικονογράφος για να το αναλάβει ή ο εκδοτικός εκείνος που θα πίστευε βαθιά σε ένα τέτοιο όραμα και θα το απογείωνε. Κι όμως είναι σύγχρονο. Πιο επίκαιρο από ποτέ. Ίσως γιατί τα κλασικά έργα δεν έχουν εποχές.

Μέσα από ελάχιστες λέξεις και μια ξεχωριστή εικονογράφηση ξεδιπλώνει μια ποίηση λυρική που μιλάει για την αγάπη και την ελευθερία της σκέψης που μπορεί να σε κάνει να πετάξεις ψηλά ακόμα κι το μόνο που έχεις είναι πολύχρωμες κλωστές.

Τελικά, μια μονοσύλλαβη λέξη κρύβει τεράστια δύναμη. Μπορεί να ανοίξει τα φτερά μας ή να μας περιορίσει απλά και μόνο σε σκέψης και υπολογισμούς. Αλλά αυτό δεν κάνει η ποίηση έτσι κι αλλιώς; Την ποίηση που δεν μπορείς να την ερμηνεύσεις παρά μόνο να την αισθανθείς σα μια μελωδία μυστική που δονεί τις πιο λεπτές αποχρώσεις της ψυχής σου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.