Οι δύο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο (Εικονογράφηση: Τζανλούκα Φολί)

 

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σ’ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΜΑΓΙΚΟ

 

Τίτλος: Οι δύο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο

Εικονογράφηση: Τζανλούκα Φολί

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις: Καλέντη

Η Φρίντα Κάλο είναι ίσως η σημαντικότερη ζωγράφος στον κόσμο. Σχεδόν όλοι οι πίνακες της απεικονίζουν ένα δικό της πορτρέτο. Ήταν το θέμα που γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλο, καθώς πέρασε χρόνια ολόκληρα καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι, εξαιτίας ενός σοβαρού ατυχήματος. Είχε ζητήσει να της βάλουν έναν καθρέφτη πάνω από το κρεβάτι της για να μπορεί να ζωγραφίζει. Χαρακτηριστικό του έργου της ήταν τα έντονα χρώματα και τα λουλούδια. «Ζωγραφίζω λουλούδια για να μην πεθάνουν», έγραφε η ίδια.

Η πρώτη ελαιογραφία της σε μεγάλη κλίμακα ήταν «Οι δυο Φρίντες», που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα έργα της. Πρόκειται για μια διπλή αυτοπροσωπογραφία που δημιούργησε το 1939 και εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού. To έργο είναι επηρεασμένο από το ευρωπαϊκό ρεύμα του υπερρεαλισμού με στοιχεία από την τέχνη του Ναϊφ.

Το βιβλίο των εκδόσεων Καλέντη «Οι δύο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο» συνδέει το έργο με ένα μικρό απόσπασμα από το ημερολόγιο που κρατούσε την τελευταία δεκαετία της ζωής της. Είναι οι λέξεις της που πρωταγωνιστούν σε αυτό το βιβλίο κι όχι οι ζωγραφιές της. Είναι τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, τα τεράστια προβλήματα υγείας που την βασάνιζαν μέχρι το τέλος της ζωής της και μια φανταστική φίλη από την παιδική της ηλικία που την βοήθησε να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά. Κρατώντας αυτό το βιβλίο στα χέρια μας είναι σαν να ακούμε τη φωνή της μέσα από τις λέξεις της αλλά και τις ζωγραφιές του Τζιανκλούκα Φολί. Ο Τζιανκλούκα Φολί είναι ένας πολυβραβευμένος ιταλός εικονογράφος που με τα χρώματα και τα ιδιαίτερα σχέδιά του κατάφερε να ζωντανέψε τον κόσμο που έζησε και δημιούργησε η Φρίντα Κάλο.

Το βιβλίο είναι άρτιο από κάθε άποψη. Σκληρόδετη έκδοση, όμορφο χαρτί, χειρόγραφη γραμματοσειρά, υπέροχα σχέδια που σε καλωσορίζουν στον κόσμο της τέχνης. Μια αφορμή για εμβάθυνση στο έργο της σπουδαίας εικαστικού και της ζωής της.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.