Συνέντευξη:Ιωάννα Μπαμπέτα

Συνέντευξη

Το πρώτο σας βιβλίο ονομάζεται «Η Μελίνα ντετέκτιβ» και κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μιλήστε μας για αυτό το βιβλίο.

Την ιστορία της Μελίνας την έγραψα στο σεμινάριο που παρακολούθησα στο ΕΚΕΒΙ με την Ελένη Σβορώνου. Μας είχε δώσει μια φωτογραφία της Μανταλίνας Ψωμά, με ένα κοριτσάκι φοβισμένο που έτρεχε. Από αυτή την εικόνα έπρεπε να εμπνευστούμε. Ήταν λοιπόν η ευκαιρία να βγάλω από μέσα μου αυτή την ιστορία που με στοίχειωνε πολύ καιρό. Ο κύριος Ιάκωβος, ο άστεγος της ιστορίας, είναι αληθινός. Τον έβλεπα σαν παιδί να ψάχνει στα σκουπίδια. Με είχε συγκλονίσει αυτή η εικόνα. Κι αυτό γιατί δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Απλώς τον κοιτούσα κι επειδή τον φοβόμουν, τον απέφευγα. Συνήθως έτσι γίνεται, φοβόμαστε να πλησιάσουμε τη φτώχια και τη δυστυχία.  Με την ιστορία που έγραψα προσπάθησα να κάνω κάτι. Να δείξω στα παιδιά πως δεν πρέπει μόνο να κοιτάνε. Πρέπει να βλέπουν.

 

Τόσο στο πρώτο σας βιβλίο, όσο και στο δεύτερο «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου»  θίγεται το θέμα του ρατσισμού. Είναι κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα;

Το άδικο είναι αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα. Με κάνει να αναρωτιέμαι «Μα γιατί να συμβαίνει αυτό;». Με τις σπουδές μου στην Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία, ασχολήθηκα με κατηγορίες πληθυσμού που κατά κάποιο τρόπο είναι εκτός κοινωνίας. Κι επειδή δυστυχώς δεν έχω το μαγικό ραβδάκι για να φτιάξω τα πράγματα απλά γράφω για αυτά. Ο Σαλίμ της ιστορίας μου είναι ένα παιδί που μόνο του μπαίνει στο περιθώριο γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λουλούδια στη δασκάλα του όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Ως συγγραφέας μπόρεσα να τον κάνω να βρει τη λύση. Αυτό εύχομαι να κάνουν και όλα τα παιδιά που για κάποιο λόγο νιώθουν εκτός. Να βρουν μια λύση και να ενσωματωθούν.

Είστε υπεύθυνη του προγράμματος φιλαναγνωσίας των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη. Πείτε μας για την μέχρι τώρα εμπειρία σας αλλά και για όλη αυτή την πρωτοβουλία.

Είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας τον εκπαιδευτηρίων Καίσαρη. Υπήρχε το ενδιαφέρον από τον Κύριο Ηλία Καίσαρη να γίνει κάτι στο σχολείο που να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο. Κάτι που να μην είναι απλώς μια γιορτή που θα κρατήσει λίγες μέρες. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να έχει διάρκεια. Να συμβαίνουν πράγματα όλη τη σχολική χρονιά. Κάθε μήνα λοιπόν το Νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του Δημοτικού γνωρίζουν από έναν συγγραφέα. Ψάχνουν για αυτόν και για τα βιβλία του στο internet, συζητάνε στην τάξη. Τη μέρα της παρουσίασης τα παιδιά είναι ενημερωμένα, γνωρίζουν ποιος είναι ο συγγραφέας που θα τους μιλήσει, του κάνουν ερωτήσεις και συζητάνε για ένα ή περισσότερα βιβλία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα παιδιά με το χαρτζιλίκι τους αγοράζουν, μετά την παρουσίαση, κάποιο από τα βιβλία του. Είναι μαγική η εικόνα να τα βλέπεις να στέκονται στη σειρά για να τους υπογράψει ο δημιουργός κι έπειτα να φεύγουν έχοντας το βιβλίο στην αγκαλιά τους. Πρέπει επίσης να αναφέρω πως ήταν μεγάλη η αγάπη που έδειξαν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι γονείς. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να είχε πετύχει αυτό το πρόγραμμα.

 

Είστε μέλος του SCBWI και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πόσο βοηθά η συμμετοχή ενός νέου συγγραφέα σε τέτοιες οργανώσεις;

Ένας νέος συγγραφέας έχει μεγάλη ανάγκη να γνωρίζει ανθρώπους του χώρου. Συγγραφείς νέους αλλά και συγγραφείς καταξιωμένους. Μόνο έτσι θα μπορεί να μιλάει για πράγματα που τον ενδιαφέρουν, προβλήματα που τον απασχολούν. Δημιουργούνται φιλίες μέσα σε αυτές της οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με ανθρώπους που τόσα χρόνια απλά διάβαζες και θαύμαζες. Το κυριότερο όμως είναι πως παίρνεις κουράγιο. Δεν νιώθεις πως είσαι μόνος. Γίνεσαι μέλος μιας κοινότητας κι αυτό σε σπρώχνει να συνεχίσεις να προσπαθείς.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Ο βασιλιάς λύκος» , που εγκαινιάζει και μια νέα σειρά στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Παρουσιάστε μας το νέο σας βιβλίο και πείτε μας για αυτή την νέα σειρά.

Είμαι πολύ χαρούμενη για το καινούριο μου βιβλίο «Ο βασιλιάς λύκος». Είναι ένα από τα τέσσερα βιβλία που κυκλοφόρησαν στη σειρά Μικρές Καληνύχτες. Η Μαρία Αγγελίδου, η Σοφία Ζαραμπούκα και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου είναι οι συγγραφείς των υπόλοιπων ιστοριών.

Είναι μικρά παραμύθια που μπορούν να διαβαστούν εύκολα από τους γονείς στα παιδιά το βράδυ, πριν τον ύπνο. Ξεκινούν με το «Μια φορά κι έναν καιρό…» και φυσικά έχουν καλό τέλος. Οι ήρωες των παραμυθιών ζουν περιπέτειες στη σύγχρονη εποχή. Η δική μου ιστορία αφορά τους κακούς λύκους των παραμυθιών. Κάνουν εκλογές για να βρουν ποιος είναι ο πιο κακός για να γίνει αρχηγός. Οι υποψήφιοι είναι ο λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας, ο λύκος με τα κατσικάκια και ο λύκος με τα γουρουνάκια. Δεν σας λέω όμως τι γίνεται στη συνέχεια για να το διαβάσετε και να ζήσουν αυτοί καλά κι εσείς ακόμα καλύτερα!

Bασίλης Κουτσιαρής

11 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν από 8 χρόνια Α.Π.

  Η Ιωάννα είναι αστέρι!

  Απάντησε
 2. πριν από 8 χρόνια Γιάννης Ζαχαριάς

  Όμορφη και αξιόλογη! Μπράβο!

  Απάντησε
 3. πριν από 8 χρόνια Nikos Diak

  Super!!!

  Απάντησε
 4. πριν από 8 χρόνια Δήμητρα Μοσχοβάκη

  Μπράβο Ιωάννα! Αξίζεις πολλά!

  Απάντησε
 5. πριν από 8 χρόνια Παναγιώτης Κανελλόπουλος

  Σε καμαρώνω Ιωάννα

  Απάντησε
 6. πριν από 8 χρόνια Ελένη Κουλία

  Πολύ ωραία συνέντευξη!!!!!!!

  Απάντησε
 7. πριν από 8 χρόνια Σοφία Γουναροπούλου

  Μπράβο Ιωάννα!!!

  Απάντησε
 8. πριν από 8 χρόνια Σίλια

  Συγχαρητήρια! Πολύ ωραία συνέντευξη!

  Απάντησε
 9. πριν από 8 χρόνια ΤΖΕΝΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

  ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΙΩΑΝΝΑ!!!

  Απάντησε
 10. πριν από 8 χρόνια Για

  Μπράβο στην Ιωάννα μας!!

  Απάντησε
 11. πριν από 8 χρόνια Γιαννης Β.

  Μπράβο στην Ιωάννα μας!!

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.