Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Φώτω Σκορδά)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ο Εγώς, στο βιβλίο σας, είναι πολύ πλούσιος και τα έχει όλα. Πιστεύετε ότι τα παιδιά αναζητούν έναν «Εγώ»;

Δεν πιστεύω πως τα παιδιά ζητούν έναν «Εγώ». «Εγώ» φτιάχνουμε εμείς οι μεγάλοι, πού όσο μεγαλώνουμε μεγαλώνει και αυτό σαν την μύτη του Πινόκιο και δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι , αφού όλο και κάπου θα τρακάρει…

 

Τι λείπει , κατά την άποψή σας, από τα παιδιά;

Από τα παιδιά λείπει απλά η απλότητα. Τα έχουμε κάνει όλα μπερδεμένα και περίπλοκα, σαν ένα κουβάρι που δεν μπορείς να φτάσεις την άκρη του.

 

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει ξαφνικά από μια λέξη που θα ακούσω, μια κίνηση, μια μυρωδιά …., ένα χαμόγελο, μία γκριμάτσα . Και τότε, κάτι γεννιέται στο κεφάλι μου. Στην αρχή το καλοπιάνω και το νταντεύω . Ύστερα το ξετυλίγω σιγά-σιγά μέχρι να να «φανερωθεί» η ιστορία και να μπει στο χαρτί.

 

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να γράψετε ένα βιβλίο;

Στην πραγματικότητα πολύ λίγο, γιατί πρώτα «γράφεται» στο μυαλό μου για μεγάλο χρονικό διάστημα . ‘Όταν είναι έτοιμο και έρθει η ώρα η καλή , τότε το «αντιγράφω» , σα να το διαβάζω.

 

Πιο είναι το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο πράγμα στο γράψιμο;

Ασφαλώς η ησυχία η «μέσα» και η «έξω». Όταν έχει ησυχία ακούς τους χτύπους της καρδιάς σου που λένε : «μια φορά κι έναν καιρό, μια φορά κι έναν καιρό»

 

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μια ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Πάντοτε ήμουν υπέρ της διασκέδασης , και της χαράς του ταξιδιού μέσα από ένα βιβλίο. Συμβουλές, διδαχές και νουθεσίες είναι γεμάτη η ζωή μας .

 

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Τα παιδιά καλό θα ήταν να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο από την βρεφική ηλικία. Νοιώθουν και αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Οι γιαγιάδες και οι θείες που μας διάβαζαν ή διηγούνταν μια ιστορία, ήταν από τις καλύτερες ανακαλύψεις των αιώνων.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Σε όποιον θέλει να γράψει θα του έλεγα να ακούει πάντα την καρδιά του.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Πρακτικά προβλήματα και δυσκολίες της ζωής με έχουν απομακρύνει μεγάλα διαστήματα από τη συγγραφή. Ύστερα οι ιδέες μέσα στο κεφάλι μου αρχίζουν τον πετροπόλεμο και η καρδιά μου διαμαρτύρεται ασταμάτητα. Έτσι «τσουπ» όλο και κάτι θα γραφτεί…. έστω και αργοπορημένο, ασθμαίνοντας και καταϊδρωμένο.

 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι πολλοί . Αυτή τη στιγμή, όμως, βρίσκεται υπό κατασκευή ένα παιδικό σάιτ , για να εγκατασταθούμε εκεί εγώ , τα παιδιά και τα όνειρά μου.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το τελευταίο μου βιβλίο ο «Εγώς και το Εγώ του» , όπως φαίνεται και από τον τίτλο του μιλάει για τον εγωισμό μας.

Ο Εγώς είναι ένας ισχυρός άνθρωπος που τα έχει όλα . Ένα του λείπει για είναι ευτυχισμένος : η αθανασία. Ο υπάλληλος του, ο Παβός, δεν έχει τίποτα αλλά είναι πολύ ευτυχισμένος. Ο Εγώς πιστεύει πως ο Παβός είναι εξωγήινος και αθάνατος. Προσπαθεί λοιπόν να μάθει και να του κλέψει το μυστικό της αθανασίας. Μέσα από αστείες και περίεργες καταστάσεις ο Εγώς θα ανακαλύψει … τι;;;;;

 

Έχετε ήδη κάποια καινούρια ιστορία στο μυαλό σας;

Εδώ και καρό προσπαθώ να γράψω το «ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ», ένα βιβλίο για τα ναρκωτικά, για παιδιά του δημοτικού. Αποδεικνύεται πολύ δύσκολο , αλλά θέλω να ελπίζω πως θα καταφέρω να το τελειώσω.

Και πριν κλείσω θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι: έχω την ισχυρή υποψία πως οι ήρωες μου διαλέγουν εκείνοι εμένα και όχι εγώ αυτούς.

 

 

 

 

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 2 χρόνια Viktoria

    Εκπληκτικός άνθρωπος με εμπνευσμένα έργα!!

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.