Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Μαριάνθη Πλειώνη)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΛΕΙΩΝΗ

 

Με τα φτερά της ελπίδας ξεκινάτε ένα ταξίδι. Πείτε μας λίγα λόγια για το ταξίδι αυτό.

Πράγματι «Με τα φτερά της ελπίδας» ξεκίνησε το πρώτο μου ταξίδι στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών όπου μέσα από τον κύκλο του χρόνου, τις ομορφιές των εποχών και τις χάρες των μηνών, τα παιδιά απολαμβάνουν τις χαρές της φύσης, γεύονται το δώρο της φιλίας, εύχονται για την αγάπη και την ειρήνη και μοιράζονται γλυκές στιγμές στης Ζαχαρούπολης τη χώρα με τα καραμελένια ανθρωπάκια της. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Αθηνάς Πετούλη.

 

Ποιο είναι το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο πράγμα στην ποίηση για παιδιά;

Το πιο εύκολο, θα έλεγα, στην παιδική ποίηση είναι το θέμα. Τα παιδιά έχουν έναν απέραντο, μαγικό κόσμο και η έμπνευση μπορεί να δοθεί από το πιο μικρό γεγονός. Από μια σκανταλιά, από ένα παιχνίδι, από κάτι που τα στεναχώρησε, από ένα τους χαμόγελο, από μια λέξη που δεν ειπώθηκε σωστά, από όσα τους εξάπτουν τη φαντασία.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να δεθούν όλα αυτά που απλόχερα μάς προσφέρουν, σε στίχους που να μπορούν εύκολα να θυμηθούν, με λέξεις που αξιοποιούν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, είναι κατανοητές δίχως να είναι απλοϊκές, δημιουργούν εικόνες, καλλιεργούν το συναίσθημα και την αισθητική αντίληψη των παιδιών.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός/ γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Ένα παιδί για να αγαπήσει τα βιβλία θα πρέπει να βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν, να υπάρχει στο σπίτι βιβλιοθήκη όχι ως έπιπλο αλλά ως χώρος με πολλά και διάφορα βιβλία όπου το παιδί θα έχει την ευκαιρία να ξεφυλλίσει αρχικά ή να παρατηρήσει μόνο τις εικόνες. Αυτή η διαδικασία είναι καλό να ξεκινά από πολύ νωρίς, πριν ακόμα το παιδί μάθει το ίδιο να διαβάζει, ακούγοντας τους γονείς του να τού αφηγούνται παραμύθια, ιστορίες, ποιήματα, να αφιερώνουν κάποιες ώρες που θα μοιράζονται μαζί του διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Στο σχολείο ο εκπαιδευτικός να προωθεί τη φιλαναγνωσία εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία με κείμενα από διαφορετικά βιβλία, οργανώνοντας δανειστική βιβλιοθήκη, προτείνοντας λογοτεχνικά έργα, παρουσιάσεις και εκθέσεις βιβλίων, προσκαλώντας στο σχολείο συγγραφείς ώστε να έρχονται σε επαφή μαζί τους μέσα στη σχολική κοινότητα και παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή εκτός του σχολείου, να δημιουργεί ομάδες ανάγνωσης και αξιοποίησης του περιεχομένου ενός βιβλίου με διάφορες, δημιουργικές δραστηριότητες.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Θα χαιρόμουν πολύ αν κάποιο παιδί ζητούσε τη συμβουλή μου στο θέμα αυτό. Έχω πολλά να του πω αλλά θα περιοριστώ σ΄ εκείνα που θεωρώ τα πιο σημαντικά. Θα τού έλεγα να διαβάζει πολύ, να παρατηρεί όσα συμβαίνουν γύρω του και να καταγράφει τις σκέψεις του με οποιοδήποτε τρόπο, να γράφει με την ψυχή του όχι για να αρέσει στους άλλους. Τα κείμενά του να έχουν το περιεχόμενο που θα ήθελε να διαβάσει το ίδιο, ως αναγνώστης.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Ένα βιβλίο που με συγκίνησε και έχει αφήσει ανεξίτηλες εικόνες και συναισθήματα στη μνήμη μου είναι “ Τα ψηλά βουνά “ του Ζαχαρία Παπαντωνίου που το διάβασα όταν ήμουν μαθήτρια της Γ Δημοτικού.

Ζήλεψα τη ζωή των παιδιών, τις περιπέτειες και τις εμπειρίες τους στο βουνό εκείνο το καλοκαίρι στις διακοπές τους ,τις ομορφιές της φύσης που χάρηκαν που εγώ ως παιδί της πόλης δεν είχα την ευκαιρία να τις χαρώ με αυτόν τον τρόπο.

Το βιβλίο αυτό το συλλέγω σήμερα από διαφορετικές εκδόσεις και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και το διαβάζω ακόμα με την ίδια χαρά!

 

Ποιο θεωρείτε καλό παιδικό βιβλίο;

Σήμερα υπάρχει πλήθος βιβλίων για παιδιά, με ποικίλα θέματα και πολλούς τίτλους από εκδοτικούς οίκους. Έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αυτό που τους αρέσει.

Καλό παιδικό βιβλίο για μένα, είναι εκείνο που έχει θέματα σχετικά με τα ενδιαφέροντα των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους, έχει πλούσιο λεξιλόγιο, αφήνει ελεύθερη τη φαντασία τους, είναι γραμμένο με χιούμορ, δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, δεν καταφεύγει σε διδακτισμό για να αποδείξει τη χρησιμότητά του, προβληματίζει και γίνεται τροφή για σκέψη και συζήτηση, μεταφέρει ελπιδοφόρα μηνύματα.

 

Ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχος της παιδικής ποίησης;

Η παιδική ποίηση έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών όταν είναι μικρά με τον έμμετρο λόγο και με τον ρυθμό. Στίχοι με ομοιοκαταληξία και μέτρο που μπορούν να γίνουν τραγούδι, να τους απομνημονεύσουν εύκολα τα παιδιά, να παίξουν με τις λέξεις φτιάχνοντας εικόνες ,να αντλήσουν χαρά και αισιοδοξία.

Στα μεγαλύτερα παιδιά ανοίγει δρόμους ώστε να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των ιδεών, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να ψυχαγωγηθούν, να ταξιδέψουν...

 

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

Ασφαλώς και τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων. Πολλοί συγγραφείς θίγουν σύγχρονα θέματα στα βιβλία τους, όπως η μετανάστευση, το θέμα των προσφύγων, ο ρατσισμός, θέματα διατροφής και υγείας, διαζύγιο, βία κ.α

Είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή τα παιδιά με τη σημερινή πραγματικότητα που αλλάζει διαρκώς και να γνωρίζουν τον κόσμο πέρα από όσα τα ίδια βιώνουν. Έτσι ωριμάζουν ψυχολογικά, μαθαίνουν να προστατεύουν τον εαυτό τους, διαμορφώνουν τη δική τους στάση ζωής απέναντι στους συνανθρώπους τους δίχως προκαταλήψεις.

 

Έχετε ήδη κάποια καινούρια ιστορία στο μυαλό σας και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Έχω ένα παραμύθι έτοιμο στο συρτάρι μου καθώς και μια ποιητική συλλογή για παιδιά που περιμένουν υπομονετικά να βγουν στο φως.

Αυτά τα δυο θα έλεγα πως είναι και οι μελλοντικοί μου στόχοι, να τα δω εικονογραφημένα σε έντυπη μορφή, με πολλά μάτια παιδικά να τρέχουν μαζί τους πάνω στις λέξεις και τις εικόνες τους και να τα χαίρονται.

 

 

 

 

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν από 2 χρόνια Διονυσία Δινερη

    Πολύ ωραία γραφή, πολύ ωραίες εικόνες. Ειχε την τύχη να την έχει δασκάλα η κόρη μου στα δύο πρώτα χρόνια του σχολείου. Σήμερα είναι φοιτήτρια και καμαρώνουμε και οι δύο για την Μαριανθη Εύχομαι καλή συνέχεια

    Απάντησε
  2. πριν από 2 χρόνια Μαριάνθη Πλείώνη

    Ευχαριστώ πολύ Διονυσία!!!

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.