Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Θοδωρής Κούκιας)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ποιο θεωρείτε καλό παιδικό βιβλίο;

Καλό παιδικό βιβλίο είναι εκείνο το οποίο θα καταφέρει να καρφιτσώσει στο πρόσωπο του αναγνώστη ένα χαμόγελο ικανοποίησης τη στιγμή που διαβάζει την τελευταία του σελίδα και ύστερα ένα ερωτηματικό που θα διαρκέσει από κάποιες μέρες μέχρι μια ολόκληρη ζωή.

Θα αλλάζατε κάτι σε κάποιο από τα βιβλία σας αν το γράφατε ξανά;

Πολύ πιθανόν, διότι η οπτική μας αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Ο κόσμος εξελίσσεται. Μαζί του και ο συγγραφέας. Όπως γίνεται άλλωστε με τις διασκευές τραγουδιών ή ταινιών. Το ίδιο έργο μπορεί να αποδοθεί με πολλούς τρόπους και να χρωματιστεί με το πινέλο της κάθε εποχής. Αρκεί το νόημά του να παραμένει αναλλοίωτο. Καμιά φορά απορούν και οι ίδιοι οι ήρωες των βιβλίων και γκρινιάζουν στον συγγραφέα τους «…αυτό θα μπορούσα να το έχω πει πολύ καλύτερα!»

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Καμία συμβουλή. Θα το ρωτούσα απλώς τι χρώμα έχουν τα όνειρά του ή πού πιστεύει ότι πάνε τα μπαλόνια όταν χάνονται. Και μετά θα κουβεντιάζαμε…

Πώς επιλέγετε τους χαρακτήρες των έργων σας;

Είναι απλό. Φροντίζω να απαγάγω σκιές ανθρώπων σε καθημερινή βάση και στη συνέχεια τις ανακρίνω για να εκμαιεύσω τις αλήθειες της ζωής.

Όταν αποφασίζετε να γράψετε ένα βιβλίο, έχετε στο νου σας τους χαρακτήρες ή την πλοκή;

Είναι φορές που με πιάνει να γράψω κάτι μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να γεννηθεί ένας ήρωας στο μυαλό μου ο οποίος προλαβαίνει να ωριμάσει τόσο γρήγορα που απαιτεί μια ιστορία ολόδική του. Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Να υπάρχει μια ιστορία πολύ πιο δυνατή από τους πρωταγωνιστές της.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιδικά βιβλία;

Δεν θα ήθελα να το πιστέψω. Δεν υποστηρίζω άλλωστε τις κατηγοριοποιήσεις. Υπάρχουν βιβλία μόνο.

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

Σαφώς. Και έτσι πρέπει. Ο συγγραφέας οφείλει ως άλλος ζωγράφος να βουτάει το πινέλο του στην χρωματική παλέτα της εποχής στην οποία ζει και ύστερα να το τινάζει πάνω στον λευκό καμβά του.

Εσείς με τι κριτήρια θα αγοράζατε ένα παιδικό βιβλίο για να το κάνετε δώρο σε ένα παιδί;

Προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω το οπισθόφυλλο και αν η περίληψη μου κινήσει το ενδιαφέρον θα διαβάσω και μερικές σκόρπιες σελίδες για να «αιχμαλωτίσω» αν είναι εφικτό λίγη από την ψυχή του συγγραφέα. Σχεδόν ποτέ δεν μένω σε ονόματα συγγραφέων ούτε θα επηρεάσουν την αγορά μου.

Τι είναι εκείνο που ελκύει τον αναγνώστη – παιδί στην αγορά ενός παιδικού βιβλίου; Το όνομα του συγγραφέα, η εικονογράφηση ή κάτι άλλο;

Είμαι σίγουρος ότι όλα παίζουν ρόλο. Βέβαια ο κάθε αναγνώστης είναι ξεχωριστός. Η πληροφορία επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο από παιδί σε παιδί. Το ίδιο εξώφυλλο είναι ικανό να πληκτρολογήσει ένα "enter” στο μυαλό ορισμένων παιδιών άλλα και το “space bar” στο μυαλό κάποιων άλλων. Όλα θεμιτά, όλα αποδεκτά.

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων είναι ένα βιβλίο δώρο στους μαθητές μου. Φτιαγμένο από εκείνους για εκείνους αλλά και για όλους τους νέους ανθρώπους που αισθάνονται ότι δεν ανήκουν εκεί όπου οι άλλοι τους ορίζουν. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα crossover μυθιστόρημα που αναφέρεται στην αξία και τη δύναμη της διαφορετικότητας, αλλά και σε πολλά θέματα που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο έφηβο όπως η κατάθλιψη, η πορεία προς την ωρίμανση, ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και το σύνδρομο Άσπεργκερ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.