Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Ελένη Αναστασοπούλου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Η ενήλικη λογοτεχνία ή η παιδική είναι πιο απαιτητική κατά την γνώμη σας;

Η λογοτεχνία, ως τέχνη, είναι απαιτητική αφ’ εαυτής. Το λογοτεχνικό κείμενο ανάλογα με τους αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται, απαιτεί και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που θα το διαφοροποιήσουν ειδολογικά. Ωστόσο ποιοτικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση, στο βαθμό που η ποιότητά του εξαρτάται από τον σεβασμό στον αναγνώστη ανεξαρτήτου ηλικίας και την ειλικρίνεια του συγγραφέα σε ότι αφορά το θέμα που διαπραγματεύεται.

 

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Η έμπνευση έρχεται άλλοτε απ’ έξω προς τα μέσα, όταν μια εικόνα, μια λέξη, κάποιο ερέθισμα βρεθεί μπροστά μου και ενίοτε από μέσα προς τα έξω, όταν κάτι που κοιμόταν μέσα μου ψάχνει δίοδο να εκφραστεί. Συχνά αυτά τα δυο συνυπάρχουν και ισχύει το ίδιο τόσο όταν γράφω για ενήλικες όσο και για παιδιά.

 

Ποιο είναι το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο πράγμα στο γράψιμο;

Το πιο εύκολο είναι η ιδέα και το πιο δύσκολο είναι η γραπτή αποτύπωση της. Είναι γνωστός ο διάλογος ανάμεσα στον ζωγράφο ‘Εντγκαρ Ντεγκά και τον ποιητή Στέφαν Μαλλαρμέ. Ο Ντεγκά παραπονιόταν διότι παρότι ήταν γεμάτος ιδέες, ωστόσο δεν μπορούσε να γράψει. Ο Μαλλαρμέ του είπε ότι δεν γράφει κανείς με ιδέες αλλά με λέξεις.

 

Όταν ήσασταν μικρή, είχατε κάποιο αγαπημένο βιβλίο; Και αν ναι, το έχετε κρατήσει στη βιβλιοθήκη σας;

Το αγαπημένα μου βιβλία ήταν ένα τεράστιο λεξικό, δώρο συγγενούς στον αδερφό μου που ήταν μεγαλύτερός μου και η Νέα Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού της Αντιγόνης Μεταξά κι ένας Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας. Ανήκαν στον αδερφό μου, που ήταν μεγαλύτερος αλλά έγιναν τα δικά μου αγαπημένα βιβλία. Δυστυχώς σε μια ανακαίνιση του πατρικού κι επειδή είχαν πολυφθαρεί από τη χρήση, θεωρήθηκαν άχρηστα. Τα «έκλαψα», αλλά τα κρατώ ολοζώντανα μέσα μου. Στις σελίδες τους έκανα τα πρώτα μου ταξίδια στον κόσμο των λέξεων και στον κόσμο των ανθρώπων όλης της γης.

 

Θεωρείτε το παιδικό κοινό, ώριμο αναγνωστικό κοινό;

Η αναγνωστική ωρίμανση δεν επέρχεται μόνη της και φυσικά δεν έχει σχέση με την ηλικία. Υπάρχουν ανήλικοι αναγνώστες που είναι ώριμοι και ενήλικες, ανώριμοι. Η επαφή με το βιβλίο και τον έντυπο λόγο οξύνει την αναγνωστική πρόσληψη.

 

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μία ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Παιδί σημαίνει παιχνίδι, παιχνίδι σημαίνει τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο μάθησης για κάθε παιδί και φυσικά παιχνίδι σημαίνει διασκεδάζω. Με αυτές τις παραδοχές ως βάση, το παιδί θέλει να μαθαίνει διασκεδάζοντας. Ο διδακτισμός δεν είναι και τόσο διασκεδαστικός. Ωστόσο σχεδόν σε όλα τα βιβλία υπάρχουν μηνύματα που κλείνουν το μάτι στον αναγνώστη. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Το κακό είναι όταν τα μηνύματα φωνάζουν απροκάλυπτα και κουνούν το δάχτυλο. Τότε παύουν να είναι παιχνίδι και άρα παύουν να μαθαίνουν και πολύ περισσότερο να διασκεδάζουν.

 

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

Ναι την επηρεάζουν και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Τα παιδιά δεν ζούνε σε κοινωνικό κενό και έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για όλα τα κοινωνικά και άλλα ζητήματα αρκεί ο λόγος να είναι αυτός που ταιριάζει στην ηλικία τους. Απλός και κατανοητός, αλλά όχι απλοϊκός. Παραμυθητικός αλλά όχι «παραμυθιαστικός».

 

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Από την στιγμή που είναι σε θέση να κρατήσουν κάτι στα χέρια τους. Στο ένα να κρατούν ένα κομμάτι ψωμί και στο άλλο ένα βιβλίο. Με το ένα να θρέφουν το σώμα τους και με το άλλο το μυαλό τους.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το νέο μου βιβλίο για παιδιά και όχι μόνο αφορά κάτι που όλοι θαρρώ αγαπούμε πολύ. Την τρίτη ηλικία. Είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και η προσέγγισή του με [προβλημάτισε πάρα πολύ. Παράλληλα από καιρό γράφω κάποια διηγήματα για ενήλικες, το αγαπημένο μου λογοτεχνικό είδος, τα οποία ελπίζω ότι κάποτε θα βρω χρόνο να τα ολοκληρώσω

 

Ποιο περιβάλλον σας εμπνέει, ώστε να μπορείτε να αποδίδετε καλύτερα στο γράψιμο;

Το περιβάλλον είναι κυρίως εσωτερικό κι έχει να κάνει με το πως νιώθω, πόσο «φλέγομαι» να εκφράσω αυτά που σκέφτομαι και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο παρά μόνο να σταθώ μπροστά σ’ έναν υπολογιστή ή σε ένα τετράδιο μ’ ένα μολύβι στο χέρι. Κατά τ’ άλλα θέλω μια σχετική απομόνωση τόση όση χρειάζεται για να βάλω σε τάξη ή σε αταξία τις σκέψεις και τις λέξεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.