Στάση Δημοτικό! Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13 - Αδέσποτες χιονόμπαλες

Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13 - Αδέσποτες χιονόμπαλες

Συγγραφέας: Τζεφ Κίνι

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2018

Ηλικία: από 8 ετών

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει ή ακούσει για τον περιβόητο Γκρεγκ Χέφλι - κοινώς, Σπασίκλα. Διαβάζοντας το 13ο του βιβλίο, κατάλαβα ακριβώς για ποιο λόγο οι αναγνώστες του είδους - μικροί και μεγάλοι – ανυπομονούν κάθε φορά να πάρουν στα χέρια τους ένα ακόμα βιβλίο της σειράς.

Σε αυτό το βιβλίο ο Γκρεγκ Χέφλι μαζί με τον κολλητό του, τον Ράουλι, ταλαιπωρούνται καθημερινά λόγω του κρύου. Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και το πηγαινέλα του σχολείου γίνεται άθλος. Όταν το χιόνι πέσει πυκνά ένα βράδυ, τα σχολεία κλείνουν και γίνεται η αφορμή να ξεκινήσει ‘πόλεμος’ στη γειτονιά του Χέφλι. Γιατί οι πάνω με τους κάτω έχουν προηγούμενα και αυτή τους η βεντέτα κρατά καλά.

Έτσι, σαν πέσει το χιόνι, οι αδέσποτες χιονόμπαλες παίρνουν φωτιά και η γειτονιά του Γκρεγκ Χέφλι μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Στήνονται οχυρά, διεκδικούν απαγορευμένα εδάφη και πολεμούν με σθένος μέχρι τελικής πτώσεως. Είναι, πραγματικά, ένας αγώνας επιβίωσης. Κάποια στιγμή, όμως, το χιόνι σταματάει να πέφτει και το ήδη υπάρχον λιώνει. Τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της μάχης; Ποιοι θα είναι οι ήρωες και οι κερδισμένοι και ποιοι οι ηττημένοι της παρέας;

Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13-Αδέσποτες χιονόμπαλες είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Με στακάτη γραφή και μπόλικες δόσεις από χιούμορ, το παιδί-αναγνώστης θα απολαύσει αυτή την ιστορία. Τα σκίτσα που συνοδεύουν το κείμενο είναι απίθανα και το συμπληρώνουν στο εκατό τοις εκατό.

Διαβάζοντας το βιβλίο, πέρα από την ευχαρίστηση και την διασκέδαση που προσφέρει στον αναγνώστη, έχει να δώσει και αυτό τα μηνύματά του, όπως το ότι συναντάμε δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να μας δυσκολέψουν την καθημερινότητα. Βλέπουμε την έννοια της γειτονιάς σε όλο της το μεγαλείο και πόσο σημαντική είναι επίσης στην καθημερινότητα μας. Και τέλος, το συγκεκριμένο βιβλίο δείχνει ξεκάθαρα στον παιδί- αναγνώστη πως διασκέδαση υπάρχει και πέρα από βιντεοπαιχνίδια και υπολογιστή. Πως το παιχνίδι έξω από το δωμάτιο δίνει ενέργεια – δίνει ζωή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.