Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (10 μέρες στην τρελογιαγιά)

10 μέρες στην τρελογιαγιά

Συγγραφέας: Λώρη Κέζα

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 2016

Ηλικία: Από 8 ετών

Οι γονείς της Καρολίνας και της Βεργίνας πρέπει να φύγουν για 10 μέρες, και οι δύο, σε επαγγελματικό ταξίδι. Όλοι οι υποψήφιοι ‘babysittters’ είναι απασχολημένοι. Μένει μόνο η Αμερικανίδα γιαγιά. Τα παιδιά διασκεδάζουν στην ιδέα, αλλά η μαμά και ο μπαμπάς έχουν άλλη γνώμη. Σαν ιδέα και μόνο τους πιάνει πανικός και ρίγος. Δέκα μέρες με την τρελογιαγιά θα ήταν σκέτη καταστροφή. Αλλά να που η μόνη λύση είναι αυτή και τα παιδιά ετοιμάζουν τα σακίδια τους. Σύντομα από την Κυψέλη βρίσκονται στα Βίλια, στο αγρόκτημα της γιαγιάς.

Κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια. Τη μια μέρα ταξιδεύουν νοητικά, με ένα παλιό δίκυκλο, σε κόσμους μακρινούς. Την άλλη οργανώνουν την πιο ‘γλυκιά’ ληστεία. Θα στήσουν ινδιάνικη σκηνή στη αυλή, θα χορέψουν τον χορό τις κοιλιάς και θα αδειάσουν κουτιά με παλιές φωτογραφίες. Μέχρι που θα περάσουν και μια ανάποδη μέρα ξεκινώντας από καληνύχτα και φορώντας τα ρούχα τους, πώς αλλιώς…. ανάποδα.

Η Λώρα Κέζα γράφει μια διασκεδαστική ιστορία γεμάτη περιπέτεια. Με εξαίρετη γραφή κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Το «10 μέρες με την τρελογιαγιά» είναι ένα βιβλίο ευφάνταστο και ευρηματικό. Μα το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το διάχυτο χιούμορ που κυλά αβίαστα σε όλο το κείμενο.

Είναι ένα βιβλίο κατά της ξενοφοβίας και της απόρριψης του διαφορετικού. Βλέπουμε ξεκάθαρα πως τα πάντα εξαρτώνται από την στάση μας απέναντι στο ‘ξένο’ και την αποδοχή ότι το διαφορετικό είναι ποικιλία, ομορφιά – είναι η ζωή η ίδια.

Με αυτό το βιβλίο η συγγραφέας καταφέρνει όχι μόνο να κερδίσει τους μικρούς μας αναγνώστες αλλά και να ταυτιστούν με τις μικρές ηρωίδες του βιβλίου και να απολαύσουν κάθε σκανταλιά, κάθε περιπέτεια σαν να ήταν δικιά τους.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το ‘σκανταλιάρικο’ εξώφυλλο που φιλοτέχνησε εξαιρετικά η Κέλλυ Ματαθία Κόβο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.