Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση… Δημοτικό! (Όταν το σύμπαν συνωμοτεί)

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί

Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 2016

Ηλικία: από 10 ετών

 

Η πρωταγωνίστρια μας, η Δάφνη, αλλάζει τις αθλητικές δραστηριότητες σαν τα πουκάμισα ή μάλλον σαν τις αθλητικές της φόρμες. Και όλα αυτά χάρη στη μαμά της, που θέλει η κόρη της να ξεχωρίσει, να διαπρέψει σε κάποιο άθλημα. Τι κολυμβητήριο, τι πολεμικές τέχνες, τι μπαλέτο και στίβο μέχρι και χάντμπολ είχε ο μπαξές. Όμως όλα κατέληγαν με τον ίδιο τρόπο και αυτό μόνο διάκριση δεν ήταν.

Η Δάφνη από την άλλη είχε δύο ασχολίες που απολάμβανε. Η μία ήταν να παίρνει το ποδήλατο της και να χάνεται στην παραλία τρώγοντας γρανίτα φράουλα καθώς άκουγε μουσική - όπως έλεγε και η ίδια «ζωάρα». Και η άλλη ήταν η ξιφασκία, ένα άθλημα που της έδινε ελευθερία και δύναμη, ίσως εξαιτίας της μάσκας που της προσέφερε ανωνυμία.

Φέτος, όμως, θα ήταν μια διαφορετική χρονιά για τη Δάφνη. Χάρη στον νέο της φίλο, τον Γιούπι, ένα έξυπνο σκυλάκι, θα βρει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να διαπρέψει σε κάτι που αγαπά πολύ.

Αυτή τη φορά, η Λίνα Σωτηροπούλου μας χαρίζει μια τρυφερή ιστορία που καταπιάνεται με το θέμα της διαφορετικότητας και της ανάγκης να ανήκεις κάπου. Με ζωηρή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η συγγραφέας μας δείχνει, επίσης, τη δύναμη της θέλησης και της φιλίας, οι οποίες στην περίπτωση της Δάφνης της δίνουν το θάρρος να μεγαλουργήσει. Έτσι, η άσκηση και έκθεση μπροστά σε κοινό παύουν να είναι πίεση και άγχος αλλά ελευθερία και απόλαυση.

Δε θα μπορούσα να παραλείψω την εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο. Με μαυρόασπρα σκίτσα και πινελιές από χρώματα η Ρένια Μεταλληνού ντύνει πολύ όμορφα την ιστορία.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.