Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση… Δημοτικό! (Χιονισμένη πλατεία)

Χιονισμένη Πλατεία

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης

Εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 2016

Ηλικία: Από 10 ετών

 

Η «Χιονισμένη Πλατεία» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Ένα βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες.

Ο Αντρέας, μοναχοπαίδι, ήταν εύκολο παιδί και καλός μαθητής, αλλά μέχρι την Τρίτη δημοτικού. Μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα. Και η αιτία των προβλημάτων ήταν τα ψέματα. Έλεγε το ένα ψέμα μετά το άλλο. Ψέματα που αφορούσαν γονείς, δασκάλους φίλους και κολλητούς. Καμία εξαίρεση! Έλεγε ψέματα ακατάπαυστα. Ψέματα μικρά, ψέματα μεγάλα. Ψέματα που έβαζαν όλους σε μπελάδες εκτός από τον ίδιο. Είχε την ικανότητα να τη βγάζει πάντα καθαρή.

Μια ηλιόλουστη μέρα, λοιπόν, οι μαθητές ανέβηκαν στο λεωφορείο. Πήγαιναν εκδρομή στη θάλασσα. Η μέρα κυλούσε ευχάριστα έως τη στιγμή πουν ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για το σχολείο. Τότε ήταν που ο Αντρέας σκέφτηκε να κάνει μια πλάκα… ένα αστείο στην κολλητή του, τη Μυρτώ. Σκαρφίστηκε ένα ψέμα το οποίο φάνηκε να εξελίσσεται με επιτυχία, μέχρι που τα πράγματα άλλαξαν τροπή. Ξαφνικά όλα ανατράπηκαν και το ένα κακό ακλουθούσε το άλλο. Μια επίδραση ντόμινο ξεκίνησε και ο Αντρέας δεν μπορούσε πια να τη σταματήσει. Όσο και αν είχε μετανιώσει, δεν μπορούσε να διαγράψει αυτά που είχαν γίνει. Μέχρι που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις,. Η μία αποκάλυψη μετά την άλλη έδωσαν νέα στοιχεία, νέα δεδομένα… αλλά με τι κόστος;

«Η Χιονισμένη Πλατεία» είναι ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία και σασπένς. Τα σύντομα κεφάλαια και ο γρήγορος ρυθμός του βιβλίου σε παρασέρνουν, έτσι διαβάζεται απνευστί. Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης με μαεστρία ξεδιπλώνουν την πλοκή κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η ιστορία μας σε πρώτο επίπεδο καταπιάνεται με τα ψέματα. Αυτά τα ‘φαινομενικά’ αθώα, μικρά ψέματα που συχνά αραδιάζουν ορισμένα παιδιά [ανεξαρτήτως ηλικία] χρησιμοποιώντας την αστείρευτη φαντασία τους. Έτσι ο περίγυρος έρχεται αντιμέτωπος με αναλήθειες και με μια ψευδή πραγματικότητα και με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Αντρέας βρίσκεται βαθιά μπλεγμένος σε ένα δικό του παιχνίδι. Μόνο που ο ίδιος δεν το γνωρίζει. Ένα παιχνίδι που θα συμμορφώσει την ‘κακιά’ του συνήθεια, αλλά θα έχει αναπάντεχες εξελίξεις και καταστροφικά αποτελέσματα.

Η «Χιονισμένη Πλατεία» είναι μια υπέροχη ιστορία, ευρηματική, πρωτότυπη όπου η αγωνία μας ακολουθεί ως τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Οι συγγραφείς γνωρίζουν πολύ καλά τι ζητούν, τι ψάχνουν οι νεαροί αναγνώστες σε ένα μυθιστόρημα και τους το προσφέρουν αβίαστα και με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η υπέροχη εικονογράφηση [και το υπέροχο εξώφυλλο] της Σάντρας Ελευθερίου. Η εικονογράφος δίνει μια άλλη διάσταση στην ιστορία προσφέροντας μια δεύτερη ανάγνωση. Με μαυρόασπρα σκίτσα και περισσό μεράκι αγκαλιάζει κάθε σελίδα αποδίδοντας εξαιρετικά την ιστορία.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.