Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση… Δημοτικό! (Το στοιχειωμένο σπίτι)

Το στοιχειωμένο σπίτι

Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη

Εκδόσεις: Μίνωας 2017

Ηλικία: από 9 ετών

 

Ο Παναγιώτης, λάτρης της ιστορίας και της αρχαιολογίας, μετακόμισε πρόσφατα με τους δικούς του από την Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στον Βόλο. Εκεί θα γνωρίσει μια παρέα και θα πάρει και αυτός μια θέση σε αυτή. Μια παρέα παιδιών, την Μελίσσα, τον Παύλο, την Έρση, την Αλκμήνη, τον Ηλία, τον Χρήστο και τον Νίκο, που θα τους ενώσει κάτι περισσότερο από τη φιλία και το σχολείο: ο Βόλος και ένα στοιχειωμένο σπίτι. Αλλά και η νέα φιλόλογος του σχολείου, όπου φοιτούν και τα περισσότερα παιδιά, θα συμβάλει και αυτή στην περιπέτεια τους. Μέσα από ένα πρότζεκτ που θα κάνουν μαζί, τα παιδιά θα ανακαλύψουν όχι μόνο τον Βόλο αλλά και στοιχεία που θα βοηθήσουν στο να διαλευκάνουν ένα μυστήριο. Το μυστήριο του ‘στοιχειωμένου’ σπιτιού.

Τίνος είναι το άλμπουμ με τις ξεθωριασμένες φωτογραφίες; Τι σημαίνουν οι κωδικοί; Ποια είναι η Αγορίτσα που έγραψε το γράμμα; Τι έγραφε το πεσμένο χαρτάκι; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή και τον Μεσοπόλεμο;

Το Στοιχειωμένο σπίτι, της Αργυρώς Μουντάκη, είναι μια ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται στο Βόλο. Από την αρχή ως το τέλος γίνονται αναφορές σε ιστορικά σημεία και σε πολιτιστικά μνημεία του τόπου. Είναι ένα βιβλίο από την ταξιδιωτική σειρά των εκδόσεων Μίνωα: Ταξίδια στην Ελλάδα.

Μια παρέα εμπλέκεται σε μια περιπέτεια ‘αναβιώνοντας’ ιστορικές στιγμές και εμείς τις ζούμε μαζί τους. Μια αυλή ενός ερημωμένου, στοιχειωμένου σπιτιού θα σταθεί η αφορμή να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας και να μας παρασύρει μαζί, μέχρι να βρεθεί η άκρη του.

Με ολοζώντανες περιγραφές και μαρτυρίες ο αναγνώστης γίνεται συνοδοιπόρος στην περιπέτεια. Ένα βιβλίο που συγκινεί με μεστό λόγο, προσφέροντας στον αναγνώστη απλόχερα τροφή για σκέψη.

Ένα βιβλίο που σε κερδίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες του.

Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας προσθέτει διαδραστικό υλικό για όλους τους αναγνώστες, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδιότητας. Υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μέσα στην τάξη ή εκτός, εμπλουτίζοντάς μας με γνώσεις για αυτόν τον όμορφο τόπο.

‘Το Στοιχειωμένο σπίτι’ είναι ένα βιβλίο-οδηγός για ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια και γνώση. Και ένα είναι σίγουρο, πως από δω και πέρα ο Βόλος θα φαντάζει διαφορετικά στα μάτια και στην καρδιά του κάθε αναγνώστη.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.