Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Τη μέρα που θα’ ρθουν τα αγριοπερίστερα)

Τη μέρα που θα’ ρθουν τα αγριοπερίστερα

Συγγραφέας: Σταμάτης Κεσόγλου

Εκδόσεις: Πατάκης, 2017

Ηλικία: από 9 ετών

Αλήθεια, πόση διαφορά ή πόση απόσταση μπορεί να έχει η αλήθεια από το όνειρο, η φαντασία από την πραγματικότητα; Ελάχιστη. Για την ακρίβεια ένα σκεφτόνι δρόμος. Και θα μου πεις, τι είναι τα σκεφτόνια; Είναι κάτι πολύ μικρά μπαλάκια που αναπηδούν μέσα στο μυαλό μας. Κάθε μας σκέψη είναι και ένα σκεφτόνι. Έχουν σχήμα, χρώμα, συναίσθημα και αναπηδούν κάθε στιγμή.

Τέτοια σκεφτόνια είχε και ο ήρωάς μας, ο Βάσος. Όταν περίμενε στο παράθυρό του τα αγριοπερίστερα να τον πάνε ένα μεγάλο ταξίδι, όταν η κυρία Παπαδοπούλου-Σφαιρικού τον σήκωνε στον πίνακα για να μετρήσει, στο σπίτι σαν έβλεπε τα φασολάκια να είναι έτοιμα να του κάνουν επίθεση ή όταν φορούσε τα καλά του για να γνωρίσει τον επόμενο υποψήφιο μπαμπά. Τότε, κάθε φορά, τα μπαλάκια σκεφτόνια εκσφενδονίζονταν δεξιά και αριστερά. Αλλά τα πιο αγαπησιάρικα σκεφτόνια ήταν όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον ‘παλιό’ του μπαμπά, τον αληθινό δηλαδή. Εκεί έμοιαζαν με σκεφτονο-πυροτεχνήματα.

Ο Σταμάτης Κεσόγλου μας χαρίζει μία ιστορία που πραγματικά βρίθει από ολοζώντανες περιγραφές. Με μαεστρία βάζει τον αναγνώστη μέσα στο μυαλό του ήρωα, κάνοντάς τον να βιώσει κάθε του σκέψη, κάθε του ‘σκεφτόνι’. Με πρωτοπρόσωπη λιτή αφήγηση ο συγγραφέας δημιουργεί μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα κερδίζοντας το παιδί-αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας αράδες.

Ο ήρωας του βιβλίου παρουσιάζεται ως ένα παιδί με κάποιες ιδιαιτερότητες. Μέχρι το τέλος της ιστορίας δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς είναι αυτές ή και αν τελικά υπάρχουν. Αλλά είτε υπάρχουν είτε όχι δεν έχει καμία σημασία. Γιατί είναι ένα παιδί ζωηρό, με έντονη φαντασία, με ευαισθησίες, με πείσμα και επιθυμίες. Ο Βάσος είναι ένα ακόμα νεαρό αγόρι που ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί με τον δικό του τρόπο.

«Τη μέρα που θα’ ρθουν τα αγριοπερίστερα» είναι ένα βιβλίο που θα μιλήσει σε όλους για τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά και για την ελπίδα. Γιατί όταν κάποιος πιστεύει σε κάτι με όλη του τη δύναμη, τότε μπορεί να συμβεί το ακατόρθωτο.

Αλήθεια, είπε κανείς πως δεν θα’ ρθουν τα αγριοπερίστερα;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.