Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Περικλής και Ασπασία)

Περικλής και Ασπασία

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη

Εικόνες: Ιφιγένεια Καμπέρη

Εκδόσεις: Πατάκη, 2018

Ηλικία: Από 5 ετών

 

Βρισκόμαστε στον “Χρυσό Αιώνα” στην Αρχαία Ελλάδα παρέα με τον προστάτη των τεχνών, τον Περικλή. Πρωταγωνίστρια η Ασπασία.

Ηρωίδα μιας ολόκληρης πόλης που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος. Μια πανέμορφη γάτα, γένους θηλυκού με κοκκινωπό μεταξένιο τρίχωμα και καταγάλανα μάτια. Με ποικίλα χαρίσματα, όπως τη μελιστάλαχτη φωνή της, την ευγένεια και την εξυπνάδα της, ήταν αδύνατον να μην κερδίσει μια θέση στην καρδιά του Περικλή.

Ο Περικλής την είχε μη στάξει και μη βρέξει. Από το ίδιο πιάτο έτρωγαν, σε βασιλικό κρεβάτι κοιμόταν και ψάρι σπαρταριστό από το λιμάνι της παράγγελνε. Εκτός από τον Περικλή, η Ασπασία απέκτησε και μια σπουδαία φίλη, τη Γλαύκα, τη σοφή κουκουβάγια. Η Γλαύκα την πρόσεχε και τη συμβούλευε να αποφεύγει τους κινδύνους που παραμόνευαν, όπως τους Σπαρτιάτες, τους Πέρσες και τον πόλεμο που καταβρόχθιζε τα πάντα στο πέρασμά του.

Η Ασπασία, λοιπόν, περνούσε φίνα. Ζωή βασιλική. Μέχρι που μια γυναίκα με φιδογυριστά μαλλιά, ονόματι Ασπασία και αυτή, ήρθε πολύ κοντά στον Περικλή, τόσο που τάραξε την ηρεμία της συνονόματής της…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αργυρώ Πιπίνη γράφει για γάτες. Έτσι και αλλιώς, είναι γνωστή η αγάπη της για αυτά τα τετράποδα πλάσματα. Έτσι, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καταλληλότερο άτομο για αυτήν την πολύ φρέσκια και ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων: “Μικρά Γατικά”.

Η συγγραφέας κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη αράδα. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, γρήγορη και στακάτη γραφή, το παιδί - και όχι μόνο - αναγνώστης διαβάζει το κείμενο απνευστί.

Εδώ συναντάμε ένα πετυχημένο πάντρεμα. Ένα όμορφο κείμενο με χιούμορ που διασκεδάζει και με πληροφορία που προσφέρει παράλληλα γνώση. Το παιδί-αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον του Περικλή, τους ανθρώπους που τον περιέβαλαν και την καθημερινότητά τους. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες που μπορούν να σταθούν και ως αφορμή για περαιτέρω έρευνα.

Οι εικόνες της Ιφιγένειας Καμπέρη δένει απόλυτα με το ύφος του κειμένου και της εποχής όπου η ιστορία διαδραματίζεται. Με διάθεση χιουμοριστική, γεωμετρικές γραμμές και απαλά χρώματα ντύνει υπέροχα το κείμενο.

Η σειρά «Μικρά Γατικά» έρχεται να κατακτήσει τη θέση που της ανήκει. Γιατί, όπως λένε, « Πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται μια… σπουδαία γάτα».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.