Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ)

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ

Συγγραφέας: Κατερίνα Ανωγιαννάκη

Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2018

Ηλικία: από 8 ετών

Τα κορίτσια πρέπει να φορούν πολύχρωμα φορέματα και, αν έχουν και λουλούδια, ακόμα καλύτερα. Πρέπει να έχουν καλούς τρόπους και να είναι πάντα καθώς πρέπει. Καλό θα είναι να χτενίζουν τα μαλλιά τους καθημερινά και να τα μαζεύουν πίσω σφιχτά. Ιδανικό θα είναι να βάζουν και τσιμπιδάκια για να μην πετούν τσουλούφια δεξιά κι αριστερά. Να κάνουν μπαλέτο, να ρουφούν την κοιλιά και να προσέχουν τι τρώνε για να μην βάζουν κιλά. Τα κορίτσια πρέπει… πρέπει… πρέπει…

Τα αγόρια από την άλλη μαζεύουν σκουλήκια, σκαρφαλώνουν στα δέντρα, κάνουν ποδήλατο μετά μανίας, παίζουν στις λάσπες, έχουν ακατάστατο μαλλί και τρώνε τον άμπακο και κανείς δεν τους λέει κάτι. Τους λέει δηλαδή, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Εδώ έχουμε τη Χαρά που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, και δεν την αδικώ γι’ αυτό, αλλά η μαμά της προσπαθεί να την πείσει να αλλάξει. «Αυτά δεν είναι για κορίτσια» της λέει ξανά και ξανά. «Μα αυτά που κάνουν τα κορίτσια είναι βαρετά» επιμένει με στόμφο η Χαρά.

Όσο και να επιμένει η μαμά της τόσο πεισμώνει η Χαρά. Μέχρι που ο κολλητός της, ο Ορέστης, της λέει «Δε χορεύεις τόσο καλά όσο η Χρύσα που είναι και πανέμορφη».

Μόλις τον άκουσε η Χαρά, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Μήπως πρέπει και αυτή να μαζεύει τα μαλλιά της σε σφιχτό κότσο και να αρχίσει το μπαλέτο για να κερδίσει το θαυμασμό του φίλου της;

Έτσι, ξεκινάει μπαλέτο, φοράει φορέματα, ρουφάει την κοιλιά της και κάνει όλα τα καθώς πρέπει πράγματα που κάνουν όλα τα ‘κανονικά’ κορίτσια. Η μαμά της είναι πλέον τρισευτυχισμένη, αλλά η Χαρά από την άλλη καθόλου. Ποιος θα είναι, τελικά, ο περιβόητος χορός της Χαράς;

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη μας χαρίζει ένα όμορφο κείμενο για τη διαφορετικότητα και για τα στερεότυπα. Η συγγραφέας καταφέρνει με ευκολία να κερδίσει το παιδί αναγνώστη και όχι μόνο. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η επικοινωνιακή αμεσότητα είναι αξιοσημείωτη.

Η ποικιλία είναι αυτό που ομορφαίνει τη ζωή ή μάλλον είναι η ζωή η ίδια. Είναι καιρός να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε αυτό που θεωρούμε εμείς διαφορετικό και να απολαύσουμε την ποικιλία που μας προσφέρει. Η τοποθέτηση ταμπελών μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Η εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου ταιριάζει γάντι με το κείμενο. Μαυρόασπρα σκίτσα με λίγες πινελιές από χρώμα αγκαλιάζουν με απόλυτη αρμονία το κείμενο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.