Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Ο Μπεν και το Cyberbullying)

Ο Μπεν και το Cyberbullying

Συγγραφέας: Μάνος Σφακιανάκης – Βέρα Αθανασίου

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2017

Ηλικία: από 11 ετών

Ο Μπεν ήταν πρωτάκι στο γυμνάσιο και όπως όλα τα πρωτάκια είχε τις αγωνίες του. Αλλά, ευτυχώς, είχε τους κολλητούς του, που είχε κερδίσει από το δημοτικό, και έτσι οι μέρες περνούσαν πιο ευχάριστα και η αγωνία σιγά σιγά έσβηνε.

Μια μέρα, εκεί που η παρέα έπαιζε ένα αγώνα μπάσκετ στο διάλειμμα, ο νταής του σχολείου, ο Άρης, μαζί με τους φίλους του, εμφανίστηκε στο γήπεδο. Τότε το ματς έλαβε τέλος διότι ο Άρης με τσαμπουκά έδιωξε τον Μπεν και την παρέα του, αφού πρώτα τους κατέσχισε την μπάλα. Βλέπετε, ο Άρης ήταν ο φόβος και ο τρόμος του σχολείου.

Αυτό όμως για τον Μπεν ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων. Γιατί μία δική του απροσεξία, ένα μικροατύχημα που έγινε κατά λάθος στην τάξη, του κόστισε την ηρεμία του. Από εκείνη τη στιγμή τα απειλητικά μηνύματα από τον ‘Τιμωρό’ στο messenger έπεφταν βροχή. Ο Μπεν δεν έβρισκε ησυχία. Κάθε λίγο και λιγάκι το κινητό χτυπούσε. Το ένα απειλητικό μήνυμα μετά το άλλο έρχονταν κάνοντας τον Μπεν να χάσει τον ύπνο του, την ηρεμία του. Τα πράγματα γίνονταν όλο και χειρότερα και η καθημερινότητα του Μπεν αφόρητη. Προσπαθούσε να βρει λύση, να ησυχάσει, να λυτρωθεί από αυτό το βάσανο αλλά κάθε φορά ήταν σε αδιέξοδο. Μέχρι που αποφάσισε να τον συναντήσει και να αντιμετωπίσει τον ‘Τιμωρό’ κατάματα.

Οι συγγραφείς καταπιάνονται με ένα θέμα που γνωρίζουν καλά. Ο Μάνος Σφακιανάκης, αστυνομικός και 21 χρόνια στη διερεύνηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και η Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς της το έχει αφιερώσει στη συνεργασία της με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι δύο άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα σε βάθος και το αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Το bullying ήταν πάντα ένα καθημερινό θέμα, το cyberbullying είναι πλέον ακόμα πιο καθημερινό. Θα έλεγα και πιο εύκολο. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να εκφοβίσεις κάποιον όταν δεν ξέρει ποιος είσαι, όταν δεν σε βλέπει και όταν μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος πίσω από μια οθόνη σαν φάντασμα. Έτσι, και ο Μπεν είχε να αντιμετωπίσει ένα φάντασμα. Μόνο όταν το μοιράστηκε με δικούς του ανθρώπους το φάντασμα άρχισε να εξατμίζεται.

Οι συγγραφείς μας χαρίζουν μια ιστορία με αγωνία και σασπένς. Έχουν πιάσει τον παλμό του Μπεν και μας τον μεταδίδουν αβίαστα.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές και κανόνες για το διαδίκτυο, για τα κοινωνικά δίκτυα και τα chat rooms.

Ο Γιώργος Σγουρός με μαυρόασπρα σκίτσα ντύνει με απόλυτη αρμονία την ιστορία.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.