Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις)

Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου

Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 2018

Ηλικία: Από 10 ετών

 

Έτσι, ξαφνικά, ανακοίνωσε μια μέρα ο μπαμπάς του Κωστή πως θα μετακόμιζαν ή μάλλον θα μετανάστευαν στην Γαλλία. Οι λόγοι, οικονομικοί. Η δουλειά του οδοντιάτρου είχε τρομερή ζήτηση και ιδιαίτερα στην πόλη που θα πήγαιναν, στην Αβινιόν. Ακούτε εκεί Αβινιόν! Χάθηκε ένα Παρίσι, μια Μασσαλία έστω και μια Λυών που έχει όλο και κάτι ενδιαφέρον να κάνεις…

Οι μέρες περνούσαν και οι ετοιμασίες για τη μετακόμιση όλο και αυξάνονταν. Ο Κωστής, όμως, από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει την άποψή του.

«Θέλω να μείνω εδώ!»

Πώς θα αποχωριζόταν το δωμάτιό του, τη γειτονιά του, το σχολείο του και τους φίλους του; Πώς;

Το είχε πάρει απόφαση – θα πολεμούσε το κακό που τον είχε βρει.

Μα όσο κι αν προσπάθησε, όσο και αν γκρίνιαζε, ήρθε η μέρα που επιβιβάστηκαν οικογενειακώς στο αεροπλάνο με προορισμό τη Γαλλία και… χωρίς εισιτήριο επιστροφής, παρακαλώ.

Εκεί, λοιπόν, στη νέα του πατρίδα συνειδητοποίησε τι ήταν αυτό που φοβόταν πιο πολύ. Αυτό δεν ήταν άλλο από τις λέξεις. Έτσι, από την πρώτη μέρα κιόλας σκαρφίστηκε τρόπους για να κρατήσει τις λέξεις ζωντανές στο μυαλό και στην καρδιά του.

«Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις» είναι ένα βιβλίο που μας φανερώνει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό ενός νέου όταν ‘υποχρεωθεί’ να αλλάξει όλα αυτά που ως τώρα είχε ως δεδομένα. Όπως το δωμάτιο, τη γειτονιά, τους φίλους μέχρι και τη γλώσσα της καθημερινότητας του. Όσο μια αλλαγή ή ένα ταξίδι είναι ευχάριστο, άλλο τόσο μπορεί να είναι δυσάρεστο όταν πρόκειται για ένα ταξίδι με εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Η Στέργια Κάββαλου, πολύ σωστά κατ’ εμέ, θέτει τον προβληματισμό της γλώσσας. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί, που καλά-καλά μαθαίνει τη δική του, να πρέπει ξαφνικά να συνεννοηθεί, να εκφραστεί σε μια άλλη; Και αν ξεχάσει τη δική του;

Ένα όμορφο βιβλίο τόσο για την αξία, τη σημαντικότητα και τη δύναμη της γλώσσας αλλά και για την αναγκαιότητα της μετανάστευσης και προσαρμογής σε άλλο τόπο. βιβλίο που θα απολαύσουν μικροί, μεγάλοι.

Με υπέροχα μοναδικά σκίτσα η Πετρούλα Κρίγκου φιλοτέχνησε το κείμενο.

Το βιβλίο θα το βρείτε στη σειρά: Ιστορίες που ζεις δυνατά.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.