Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Ο θαλασσοσφυριχτής)

Ο θαλασσοσφυριχτής

Συγγραφέας: Διονύσης Λεΐμονής

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογιού

Εκδόσεις: Αρτέον 2018

Ηλικία: Από 6 ετών

 

Τα σχολεία έκλεισαν και το καλοκαίρι ήταν πια στο φόρτε του. Η Αγαθή περίμενε πώς και πώς να έρθουν τα ξαδέρφιά της, ο Σίμος και ο Μιχάλης, στο νησί. Τα αγόρια αγαπούσαν πολύ αυτόν τον ‘νερένιο’ τόπο και, παρόλο που έμεναν στον Βόλο, το νησί ήταν μέσα στην καρδιά τους. Όπως και η ξαδέρφη τους, η Αγαθή, άλλωστε.

Έφτασε, επιτέλους, η μέρα, τα παιδιά αντάμωσαν και το καλοκαίρι της περιπέτειας και της ανεμελιάς ξεκίνησε. Με χαχανητά, βόλτες και πλατσουρίσματα στα νερά της «Μικρής Βενετίας», τα παιδιά περνούσαν ευχάριστα τις ζεστές θερινές μέρες.

Πολύ σύντομα η παρέα των τριών θα γίνει και τεσσάρων διότι θα προστεθεί στην παρέα ο Στρατής. Ένα παράξενο αγόρι, ο «γρίφος» όπως τον φωνάζουν στο νησί. Το παιδί ‘μυστήριο’ που τη λαλιά του σπανίως κάποιος άκουγε.

Μια μέρα θα καταφέρουν να ανεβούν στη βάρκα του και όλοι μαζί θα χαθούν μέσα στον λαβύρινθο των καλαμιών ακλουθώντας μια βίδρα.

Άραγε πώς θα βρουν το δρόμο της επιστροφής και τι είναι αυτά τα παράξενα πουλιά που τα λένε και «μαρτύρια»;

Ο Διονύσης Λεΐμονής μας χαρίζει μια τρυφερή και ‘νοσταλγική’ ιστορία που διαδραματίζεται σε μια γραφική ‘λιμνοθάλασσα’. Νοσταλγική γιατί σου αφήνει αυτή τη γλυκιά επιθυμία να επισκεφτείς, να ζήσεις μια παρόμοια περιπέτεια. Να αφήσεις πίσω σου την τεχνολογία με τα κινητά και τα τάμπλετ και να αφεθείς στην ομορφιά μιας τέτοιας φύσης με τους ανθρώπους, τις μυρωδιές και τις εκπλήξεις της.

Η αφήγηση ρέει αβίαστα παρασέρνοντας τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Με ολοζώντανες περιγραφές και ιδιωματισμούς από την τοπική διάλεκτο [των οποίων η επεξήγηση υπάρχει στην τελευταία σελίδα] ο συγγραφέας μας παίρνει μαζί του σε ένα όμορφο ταξίδι.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την ξεχωριστή εικονογράφηση. Με ζεστά χρώματα και τρυφερές εικόνες, η Δήμητρα Ψυχογιού αγκαλιάζει αρμονικά την ιστορία.

«Ο θαλασσοσφυριχτής» είναι ένα βιβλίο – και γνώσεων - που θα ταξιδέψει σε γαλαζοπράσινα νερά τον κάθε ηλικίας αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.