Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Ο Εγώς και το Εγώ του)

Ο Εγώς και το Εγώ του

Συγγραφέας: Φώτω Σκορδά

Εικόνες: Μαρία Μανουρά

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017

Ηλικία: από 10 ετών

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ο Εγώς. Είχε πλούτη και λεφτά, υπηρέτες και εργάτες κι όλου του κόσμου τα καλά. Με το που επιθυμούσε κάτι, το αποκτούσε την επόμενη στιγμή. Δεν του έλειπε τίποτα. Ή μήπως, τελικά, αυτό δεν ίσχυε; Γιατί το Εγώ του είχε άλλη άποψη. Πάντα ήθελε κάτι παραπάνω, πάντα κάτι δεν ήταν αρκετό και προσπαθούσε με όλο του το είναι να το αποκτήσει.

Στην ίδια ιστορία υπήρχε και ο Παβός. Ήταν απλός, χαρούμενος και, ίσως για κάποιους, ένας ασήμαντος ανθρωπάκος, ο οποίος δούλευε για τον Εγώ. Είχε κάτι πάνω του, όμως, που ενοχλούσε τον Εγώ. Ίσως ήταν το χαμόγελό του. Ίσως να ήταν η ξεγνοιασιά του, ίσως και η γαλήνη στα μάτια του.

  • Αποκλείεται να είναι συνηθισμένος άνθρωπος αυτός. Είναι ποτέ δυνατόν ένας άνθρωπος με τόσα λίγα να είναι τόσο ευτυχισμένος; απορούσε ο Εγώς καθημερινά.

Ο Παβός αρκούταν με αυτά που είχε, δεν ζητούσε τίποτα παραπάνω, πέρα από την πέτρα με την οποία συνομιλούσε καθημερινά. Όταν το έμαθε ο Εγώς, το Εγώ του επαναστάτησε και απαίτησε να φέρουν στην οικία του τον Παβό και την πέτρα μαζί.

  • Αχά, να είσαι σίγουρος πως σε αυτή την πέτρα θα βρίσκεται το μυστικό της ευτυχίας του, φώναξε το Εγώ του με σιγουριά.

Ποιο είναι τελικά το μυστικό του Παβού και τελικά, ο Εγώς θα ικανοποιήσει το Εγώ του;

Η Φώτω Σκορδά μας χάρισε ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες. Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού, πολλές είναι οι φορές που παρασυρόμαστε και μπαίνουμε στο τρυπάκι της περιττής κατανάλωσης. Σε αυτό το σημείο έρχεται η συγγραφέας να μας υπενθυμίσει τι έχει περισσότερο νόημα στη ζωή. Ίσως θα πρέπει να συγκρουστούμε συχνότερα με το δικό μας Εγώ όταν παρεκτρέπεται και να παραδειγματιστούμε από αυτό το πολύ όμορφο βιβλίο.

Με υπέροχες εικόνες γεμάτες λεπτομέρεια, η Μαρία Μανουρά αποτύπωσε εξαιρετικά την ιστορία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.