Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Βικτώρια)

Βικτώρια

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2019

Ηλικία: Από 7 ετών

Η Βικτώρια είναι ένα παιδί με πολλές ταυτότητες. Με ό,τι καταπιάνεται αριστεύει. Από τη μία, είναι η Βικτώρια η άριστη και, από την άλλη, η Βικτώρια η ευγενική. Και σε λίγο πάλι αλλάζει και γίνεται η Βικτώρια η φρόνιμη και έπειτα η Βικτώρια η υπομονετική. Ποτέ δεν είναι η σκέτη Βικτώρια.

Μια βροχερή μέρα, λοιπόν, η Βικτώρια και η μαμά της κατηφόριζαν για την πρόβα μπαλέτου. Η Βικτώρια κρατούσε στο χέρι την αγαπημένη της ομπρέλα και απολάμβανε τη βροχή. Σε μια στιγμή είπε να διασκεδάσει ακόμα πιο πολύ και άρχισε να χορεύει κάτω από την βροχή. Πλατς, πλουτς, πλιτς και πλατς έκανε υπέροχες φιγούρες μες στις λιμνούλες με τα λασπόνερα. Μέχρι που στο τέλος έγινε η Βικτώρια το βρεγμένο παπί και αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής για να μην κρυολογήσει.

Η Βικτώρια πήγε κατευθείαν στο δωμάτιό της και ξεκίνησε την εργασία που τους είχε βάλει η δασκάλα της τάξης. Δεν ξέρω αν είχε μαγικές ικανότητες αυτή η εργασία αλλά σίγουρα ήταν η αίτια και η αρχή μιας όμορφης αλλαγής.

Πόσα παιδιά κουβαλούν το σύνδρομο της πολλαπλής ταυτότητας; Και τι επιρροή, τελικά, μπορεί να έχει αυτό σε ένα παιδί;

Πρέπει να αναλογιστούμε, πριν κολλήσουμε την οποιαδήποτε ταμπέλα, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, το βάρος και η ευθύνη μιας τέτοιας ταμπέλας.

Η κυρία Μουσιώνη με την ολοζώντανη γεμάτη εικόνες γραφή της καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη στη θέση της Βικτώριας και να νιώσει την «καταπίεση» που νιώθει το κορίτσι.

Ένας άριστος μαθητής μπορεί να είναι και ζωηρός. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, ίσα ίσα που επιβάλλεται. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ανάγκες ενός υγιούς παιδιού. Σίγουρα μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα αποτελείται από πολλές ταυτότητες και όχι από μία και μοναδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι απαραίτητη η ελευθερία της επιλογής και έκφρασης έτσι ώστε να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά και στη συνέχεια ευτυχισμένους ενήλικες.

Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη δένει απόλυτα αρμονικά με το κείμενο. Με εικόνες όλο γλύκα αγκαλιάζει και συμπληρώνει το κείμενο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.