Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Ασφοντυλίτης)

Ασφοντυλίτης

Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα

Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2017

Ηλικία: από 11 ετών

Ένα νησί, η Αμοργός, συγκεκριμένα ένας οικισμός, ο Ασφοντυλίτης, φιλοξένησε την ιστορία αυτή. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, θάλασσα και αλμύρα.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια όμορφη κοπελιά, η Ρηνιώ. Σαν μεγάλωσε γνώρισε τον Νικόλα και αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Από την αγάπη αυτή γεννήθηκε ο Μάνθος, ένας άντρας σωστός. Όσο μεγάλωνε γινόταν θεριό. Όλο το νησί τον καμάρωνε για τη δύναμή του. Ώσπου μια χειμωνιάτικη μέρα αρρώστησε βαριά. Μέρες έκαιγε στον πυρετό. Και πού δεν τον έτρεξαν, αλλά σαν γύρισε πίσω στο νησί ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Μαράζωσε ο Μάνθος και κλείστηκε πίσω από τα τέσσερα ντουβάρια. Από την στεναχώρια της πέθανε η μητέρα του, και, μετά από λίγο καιρό, ο πατέρας του. Τον φρόντιζε η θεία του, μέχρι που έφυγε και εκείνη. Τότε, ο Μάνθος κάθισε δίπλα στη θάλασσα και πήρε μια πέτρα στα χέρια του, μετά μια δεύτερη και μετά μια τρίτη. Ακολούθησαν κι άλλες πολλές και τις λάξευσε όλες. Από τότε οι πέτρες δεν έπαψαν να παίρνουν μορφή σαν βρισκόντουσαν στα χέρια του Μάνθου.

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία: Ο «κεντητής της πέτρας» Μιχάλης Ρούσσος έζησε στον οικισμό Ασφοντυλίτη. Κανείς δεν γνωρίζει πολλά για την ζωή του, μόνο πως κάπου στην εφηβεία, για άγνωστο λόγο έμεινε παράλυτος. Το μόνο που του έμεινε σαν διέξοδος ήταν να κατεβαίνει στη θάλασσα, δίπλα στα βράχια, να ‘κεντά’ τις πέτρες, και να τις λαξεύει σε διάφορες μορφές.

Η Εύη Γεροκώστα άκουσε μία ιστορία από τρία διαφορετικά στόματα. Την ίδια ιστορία, μόνο που ειπώθηκε διαφορετικά. Αφού τις άκουσε προσεχτικά έγραψε τη δική της ιστορία. Και την έγραψε τόσο όμορφα, τόσο αληθινά που σαν τη διαβάσεις θα νομίσεις πως είσαι και εσύ εκεί κοντά, στο νησί του Αιγαίου, στον ίδιο οικισμό, τον Ασφοντυλίτη ψάχνοντας για μία ακόμα λαξευμένη πέτρα.

Μια ιστορία αγάπης. Αγάπης για τη θάλασσα, για τον άνθρωπο, για την τέχνη. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους.

Η λιτή εικονογράφηση του Κώστα Μαρκόπουλου αγκαλιάζει τρυφερά την ιστορία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.