Πάσχα με παραμυθένιες βόλτες στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου

Εμείς οι Έλληνες τελικά γράφουμε…και γράφουμε πολλά, αλλά όπως λέει ο ποιητής για να γράψεις δεν αρκούν οι προθέσεις, πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις! Πολλά βιβλία, πολλοί οι συγγραφείς και λίγοι οι αναγνώστες! Και αυτοί οι λίγοι ψάχνουν να βρουν ένα καλό ποιοτικό βιβλίο. Πώς όμως θα το βρουν και πώς θα το ξεχωρίσουν; Πόσο ώριμοι και «καλοί» αναγνώστες είμαστε εμείς και πόσο τα παιδιά μας; Ένας «καλός» αναγνώστης χρειάζεται διάβασμα, πολύ διάβασμα, ώστε να μάθει να ξεχωρίζει και να επιλέγει τι του ταιριάζει και τι όχι ανάμεσα στα πολλά βιβλία που εκδίδονται κάθε χρόνο. Να ξέρει να διαβάζει το βαθύτερο λόγο και τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τα νοήματα. Επομένως ψάχνοντας ανάμεσα στα πολλά που κυκλοφορούν, ίσως οι μικροί αναγνώστες να διαβάσουν και αδιάφορα βιβλία. Πόσο τραγικό όμως είναι αν διαβάζουν κάποια που βλάπτουν την προσωπικότητά τους, που τραυματίζουν την αισιοδοξία τους και την όρεξη για ζωή, που δεν τους εμπνέουν και δεν τους μαθαίνουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο; Γι΄αυτό ας διαβάζουμε βιβλία, πολλά βιβλία, ας τα συζητούμε μαζί τους και ο καθένας ας τα κρίνει με τη δική του ματιά. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποια, αλλά η τελική κρίση και επιλογή είναι δική σας.

Έτσι, άγιες μέρες που έρχονται, με την Ανάσταση του Χριστού μας, ας νιώσουμε, με την πίστη μας, την ελευθερία που μας χαρίζει, χωρίς πιέσεις, χωρίς κακές κριτικές και κατάκριση, χωρίς συμφέροντα.

Καλό Πάσχα λοιπόν με αγάπη, θερμότητα καρδιάς, και ποιότητα ψυχής.

 

 

Παρουσίαση: Πάττυ Παπαδήμου

 

«Η άτακτη μαμά»

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Μία άτακτη μαμά κάνει ένα σωρό σκανταλιές! Μια μαμά σε ρόλο παιδιού και δυο παιδιά σε ρόλους ενηλίκων! Ανατροπή! Η μάμα αφήνει το δωμάτιό της ακατάστατο, δεν διαβάζει τα μαθήματά της και θέλει να βλέπει συνεχώς τηλεόραση. Οι μικρές της κόρες της εξηγούν ότι όλα αυτά είναι ακατάλληλα για την ηλικία της, όμως αυτή δεν ακούει και ψάχνει σοκολάτες στο ψυγείο παρόλο που της λένε ότι βλάπτουν την υγεία της. Η συγγραφέας απεικονίζει μια μαμά-παιδί βάζοντας τον μικρό αναγνώστη σε θέση αξιολόγησης και προβληματισμού. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να ευρύνει την οπτική του, να δει τα πράγματα από την άλλη μεριά. O παιδοψίατρος Donald Winnicott υποστηρίζει ότι η φυσιολογική ανάπτυξη του ατόμου διευκολύνεται από την ικανότητα της μητέρας να λειτουργεί ως καθρέφτης, δηλαδή να αντικατοπτρίζει τι είναι το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό δίνει δύναμη στο αδύναμο εγώ του παιδιού και το βοηθάει να ξεδιπλώσει τον αληθινό του εαυτό, να αναλάβει δράση, να αποκτήσει κρίση και βούληση. Όταν η μαμά δεν κάνει καλά γράμματα στην αντιγραφή, οι κόρες της την υποχρεώνουν να την ξαναγράψει, όταν μπερδεύεται στην αριθμητική, της εξηγούν πώς να υπολογίζει σωστά. Έτσι το παιχνίδι «άτακτη μαμά» μας βοηθά να αποκτήσουμε κριτική κοινωνική συνείδηση μέσα από την κατανόηση αιτιών του κοινωνικού πλαισίου που διαμορφώνει τις ζωές μας.

 

«Τα ..μεγάλα μάτια της Αλ…»

Συγγραφέας: Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος

Εκδόσεις Παρρησία

Ένα αξιόλογο λογοτεχνικό αφήγημα είναι «τα ..μεγάλα μάτια της Αλ…» της Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Μια ιστορία που συλλαμβάνεται ως βίωμα και το παρελθόν δεν είναι απόμακρο αλλά ζωντανό παρόν.

Η συγγραφέας συνδέει τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και τις δυσκολίες που προέρχονται από αυτή με την Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και τις κακουχίες που βίωσε ο Έλληνας τότε. Σε ένα ελληνικό χωριό ανοίγει το σχολείο μετά από δέκα χρόνια. Ένα κομμάτι του κόκκινου βράχου μετά από ένα ισχυρό σεισμό προκαλεί μεγάλη ζημιά στο σπίτι του κυρ Μηνά. Ο Δημήτρης, η Αλεξάνδρα και η Μαρία, παιδιά της έκτης τάξης, μαζί με το δάσκαλό τους, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι μπορεί να σημαίνει και τι μυστικό κρύβει το χαραγμένο κοριτσίστικο σώμα πάνω στον κόκκινο βράχο έρχονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη αλήθεια και μια συγκλονιστική ιστορία. Τι σχέση μπορεί να έχει ο ευαίσθητος και ανθρώπινος Γερμανός στρατιώτης με τον νεαρό δάσκαλο του χωριού; Με τη βαθιά πληγή του πολέμου και το βίωμα διαδοχικών ανατροπών η συγγραφέας τροφοδοτεί τη μυθοπλασία με σύνθετους τρόπους παρασέρνοντας τον αναγνώστη στην επεξεργασία της σχέσης του ατομικού και του συλλογικού, της μνήμης και της λήθης, του παρελθόντος και του παρόντος.

 

«Εγώ ο μικρός Οδυσσέας»

Συγγραφέας: Μηνάς Μητσόπουλος

Εικονογράφηση: Λία Φωτιάδου

Εκδόσεις Βάρφη

Ο Μηνάς Μητσόπουλος εμπνέεται από την Οδύσσεια για να γράψει για το δικό του ήρωα-αντιήρωα, τον μικρό Οδυσσέα. O μικρός Οδυσσέας είναι ένα παιδί που όπως λέει, δεν είναι τυχαίο το όνομά του αλλά ούτε τα ονόματα των φίλων του, της Αθηνάς και Ευρύλοχου. Αυτό που τον συνδέει με τον σπουδαίο ήρωα είναι ότι οι περιπέτειές του θυμίζουν τις δικές του καθημερινές δυσκολίες και εχθρούς που ξέρουν να κρύβονται καλά. Αντί για τους Κύκλωπες, ο σύγχρονος μικρός Οδυσσέας έχει να αντιμετωπίσει «τα παρεάκια» του σχολείου που χειρίζονται τα αδύναμα παιδιά. Έχει να αντιμετωπίσει το πάθος του για τα παιχνίδια και την εξάρτησή του με το τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι όπως οι σύντροφοι του δεν φέρθηκαν φρόνιμα με τους Λαιστρυγόνες και τους ασκούς του Αιόλου, έτσι κι ο μικρός Οδυσσέας κινδυνεύει, αν μιμηθεί τις συμπεριφορές άλλων, να χάσει τη προσωπικότητά του. Και μαζί με όλα αυτά έχει να αντιμετωπίσει και τους γονείς του που δεν καταλαβαίνουν πως πρέπει να του φερθούν και τι όρια πρέπει να βάλουν ώστε να τον κάνουν να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε αυτούς και στον εαυτό του. Εξαιρετική η αισθητική του βιβλίου με την εικονογράφηση της Λίας Φωτιάδου.

 

Παρουσίαση: Μαρία Κολιού

 

Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο. Νο1

Το πρώτο μου μυστήριο!

Συγγραφέας: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Εικονογράφος: Σωτήρης Μητρούσης

Εκδόσεις: Μίνωας

Η πρώτη σειρά περιπετειών με τίτλο «Το πρώτο μου μυστήριο!», αναφέρεται σ’ έναν κλέφτη που έχει ταράξει τη γειτονιά του Στέλιου και αφήνει πίσω του, ως αποδεικτικό στοιχείο… ένα μαρούλι! Ο Στέλιος αποφασίζει να αναλάβει δράση και να πιάσει τον κλέφτη. Συλλέγει διάφορα αντικείμενα από το σπίτι του, ώστε να του στήσει παγίδα. Θα τα καταφέρει, παρά τις αμφιβολίες της μητέρας του ή θα τον ξεγελάσει ο κλέφτης;

Το πρώτο μυστήριο του Μπούφου είναι μία άκρως, διασκεδαστική, ξεκαρδιστική ιστορία, που καταφέρνει να συνδυάσει τη μάθηση με τη διασκέδαση. Η πλοκή του βιβλίου ξετυλίγεται γρήγορα, το λεξιλόγιο πλούσιο και ποικίλο. Περιέχει σκηνές, ατάκες, σαρδάμ παιδιών που προκαλούν γέλιο μέχρι δακρύων. Το κείμενο και η εικονογράφηση του Σωτήρη Μητρούση γίνονται ένα καθώς τα σκίτσα περιέχουν κείμενο και καταφέρνει να αποτυπώσει ότι ακριβώς διαδραματίζεται στην υπόθεση σε μια εικόνα. Έτσι, δημιουργεί την αίσθηση στον αναγνώστη πως είναι εκεί και παρακολουθεί τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο με διασκεδαστικό περιεχόμενο και παραστατική εικονογράφηση που οι μικροί αναγνώστες σίγουρα θα λατρέψουν.

 

Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο. Νο2

Το τούνελ του θησαυρού!

Συγγραφέας: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Εικονογράφος: Σωτήρης Μητρούσης

Εκδόσεις: Μίνωας

Στο δεύτερο σε σειρά βιβλίο « Το τούνελ του θησαυρού», ο Στέλιος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου ανακαλύπτει μαζί με το φίλο του, τον Ισίδωρο ένα τούνελ κάτω από το σχολείο. Όλα ξεκινούν, όταν ο φίλος του ο Ισίδωρος, χάρη στην εφευρετικότητα του, κατασκεύασε ένα μηχάνημα καταγραφέα εδάφους και ανακαλύπτουν ένα τούνελ κάτω από το προαύλιο του σχολείου. Που να οδηγεί άραγε; Ποιος το έφτιαξε και γιατί; Τι υπάρχει εκεί κάτω; Ο Στέλιος με την παρέα του θα το ανακαλύψουν;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου!» κινείται ακριβώς στο ίδιο μοτίβο με το πρώτο βιβλίο. Με τη μόνη διαφορά πως η ιστορία λαμβάνει χώρο στο σχολείο. Μια θεότρελη, καλογραμμένη, ξεκαρδιστική ιστορία με γρήγορη πλοκή και πλούσιο λεξιλόγιο. Συνδυάζεται η διασκέδαση με τη μάθηση. Περιγράφονται σκηνές από το σχολικό περιβάλλον, συμπεριφορές, ατάκες και γεγονότα από αυτό, έναν μικρόκοσμο που ένα είναι σίγουρο…τα παιδιά θα το λατρέψουν.

Η εικονογράφηση και τα σκίτσα του Σωτήρη Μητρούση δίνουν ζωντάνια και παραστατικότητα στην υπόθεση. Δίνοντας στην αίσθηση στους αναγνώστες πως βρίσκονται εκεί και παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα. Το εξώφυλλο του βιβλίου μαλακό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

 

«Ο Γουργούρης»

Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη

Εικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης

Εκδόσεις: Πατάκη

O γάτος Γούρης, από το Γουργούρης είναι κατοικίδιο ζώο μιας οικογένειας που ζει στην πόλη. Δεκαπέντε χρόνια απολαμβάνει και δέχεται την αγάπη της οικογένειας. Τον έπαιρναν παντού μαζί τους. Όμως, έφτασε η ώρα που ο Γούρης έκλεισε τα μάτια του και βυθίστηκε σε εκείνον τον ύπνο τον βαθύ που δεν ξυπνάς ποτέ. Σ' ένα μικρό χωριό, που απέχει πάρα αρκετά από την πόλη, η Λένα, η σκυλίτσα, γέννησε τρία μωρά, δύο θηλυκά κι ένα αρσενικό. Όμως, το αρσενικό έμοιαζε περισσότερο για γάτος παρά για σκύλος. Η κοινότητα των ζώων, τον απομόνωσε γιατί φοβόντουσαν, μήπως είχε κάποιον μεταδοτικό ιό. Η απομόνωση τον οδήγησε σε εγκατάλειψη του τόπου.

Τι κοινό έχει ο γάτος Γουργούρης με το σκύλο του χωριού; Πώς θα ενωθούν οι ζωές τους; Μια διπλή, τρυφερή ιστορία που λαμβάνει χώρο σε διαφορετικούς χρόνους και καταλήγει στον ίδιο τόπο. Το σπίτι της οικογένειας. Διαπραγματεύονται δύο ευαίσθητα θέματα. Το ένα είναι της απώλειας του αγαπημένου κατοικίδιου ζώου που αποτελεί μέλος της οικογένειας και το άλλο των αδέσποτων ζώων που καθημερινώς η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο. Τα δύο αυτά θέματα καταλήγουν σε μια κοινή συνιστώσα, την οποία θα ανακαλύψεις στη διάρκεια της ανάγνωσης. Έτσι, η συγγραφέας καταφέρνει και μπλέξει τις δύο ιστορίες με δεξιοτεχνία. Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την έννοια της απώλειας, δείχνοντας τη δύναμη της αγάπης που δεν χάνεται ποτέ ακόμα κι αν η φυσική παρουσία του ενός χαθεί. Επίσης, προβάλλονται ηχηρά μηνύματα ανθρωπιάς καθώς και η αξία της διαφορετικότητας. Το κείμενο συνοδεύεται από τα πανέμορφα ασπρόμαυρα σκίτσα του Τόμεκ Γιοβάνη.

 

Παρουσίαση: Εύη Τσιτιρίδου

 

«Μα τι κάνουν οι μεγάλοι όλη μέρα;»

Συγγραφέας: Βιρζινί Μοργκάντ

Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου

Εκδόσεις Πατάκη

«Κάθε πρωί, πολλοί από τους μεγάλους γύρω μας κλείνουν πίσω τους την πόρτα του σπιτιού και δεν τους βλέπουμε μέχρι αργά το βράδυ…Μα τι κάνουν όλη μέρα; Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο για να δουλέψουν. Η λέξη «επάγγελμα» μπορεί να σημαίνει ένα σωρό πράγματα – να εργάζεσαι μέσα σ’ ένα κτίριο ή να εργάζεσαι έξω, στον καθαρό αέρα. […]. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μας, θα επισκεφθούμε πολύ διαφορετικούς εργασιακούς χώρους και θα δούμε τι επαγγέλματα κάνουν εκεί οι εργαζόμενοι όλη μέρα. Εσένα ποια δουλειά σ’ αρέσει πιο πολύ;».

Το βιβλίο αυτό, όπως μαρτυρά και η εισαγωγή του, είναι ένας «χορταστικός» οδηγός επαγγελμάτων που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και τα εισάγει με απλό και ευσύνοπτο τρόπο και με λιτή αλλά εντυπωσιακή εικονογράφηση στον κόσμο των επαγγελμάτων. Επισκέπτονται το σχολείο, το νοσοκομείο, τη φάρμα, το εργοτάξιο, τα μαγαζιά, το θέατρο, το ξενοδοχείο, την αίθουσα συναυλιών, το γυμναστήριο, το πανεπιστήμιο, το αεροδρόμιο. Γνωρίζουν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά, οι οποίοι τους συστήνονται σε πρώτο πρόσωπο και με απλά λόγια εξηγούν τι ακριβώς κάνει ο καθένας και η καθεμιά τους στη δουλειά του. Μαθαίνουν για τα επαγγέλματα «δράσης» και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φύση, από τους στρατιωτικούς, τους μυστικούς πράκτορες, τους αστυνομικούς, τους αστροναύτες, τους πυροσβέστες, τους κασκαντέρ, τους δημοσιογράφους, τους λιμενικούς, τους ψαράδες, τους υδροβιολόγους, τους ανθρώπους που μας μαθαίνουν διάφορα θαλάσσια αλλά και βουνίσια σπορ, τους δασοφύλακες, τους γεωπόνους, τους ορνιθολόγους. Ένα βιβλίο που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους και στη σχολική τάξη.

 

«Ο μικρός πιλότος»

Συγγραφέας: Σταύρος Ζαφειρίου

Εικονογράφηση Φρίντα Κρητικού

Εκδόσεις Νεφέλη

«Ένας μικρός πρίγκιπας που ονειρεύεται να γίνει πιλότος σε μια χώρα χωρίς αεροπλάνα. Ένας πιλότος που διδάσκει μικρούς πρίγκιπες πώς να πετάνε με τα όνειρά τους. Ένας βασιλιάς που απαγορεύει στους υπηκόους του να ονειρεύονται. Ένας δράκος που τσουρουφλίζει τις απλωμένες μπουγάδες. Ένα ζαβολιάρικο ξωτικό του χιονιού που προτιμά να κάνει παρέα με χοντρομπαλάδες χιονανθρώπους. Μια μικρή φάλαινα που τραγουδά τη σωτηρία της. Αυτοί, και άλλοι πολλοί, είναι οι ήρωες της ιστορίας μας. Κι αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσει ο πρωταγωνιστής μας να ξεχωρίσει ότι ένας ολόκληρος ελέφαντας στην κοιλιά ενός βόα δεν είναι το ίδιο πράγμα με έναν βόα που έχει καταπιεί έναν ολόκληρο ελέφαντα. Θα πάνε όμως;»

Οι εκδόσεις Νεφέλη (σειρά Τσαλαπετεινός) προσφέρουν στα παιδιά από 8 ετών το βιβλίο του ποιητή Σταύρου Ζαφειρίου «Ο μικρός πιλότος», σε εικονογράφηση Φρίντας Κρητικού. Πρόκειται για μια περίτεχνη ιστορία που κινείται ανάμεσα στην ποίηση, στην αλληγορία, στο μαγικό ρεαλισμό, στη φιλοσοφική σκέψη και στην κινηματογραφική αφήγηση, με αρκετές αιχμές πολιτικού προβληματισμού και έντονο το στοιχείο του κόμικ στην εικονογράφηση. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα γόνιμου προβληματισμού και διαλόγου σε ομάδες εφήβων μαζί με τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο και σε δημιουργικές αναζητήσεις γονιών με τα μεγαλύτερα παιδιά τους.

 

Παρουσίαση: Μαριάννα Τεγογιάννη

 

Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής

Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εκδόσεις Καλέντης

Το βιβλίο «Μύθοι στο ρυθμό της Μουσικής» είναι ένα πολυδιάστατο και έξυπνο βιβλίο, που με μουσικές κατευθύνσεις από την ίδια τη συγγραφέα μέσα από τον πρόλογό της, σε προϊδεάζει για τη συνέχεια. Με πολύ ενδιαφέρουσα γραφή, ξεκινά το όμορφο λογοτεχνικό της «ταξίδι», μέσα από μια κάψουλα του χρόνου και προορισμό την Αρχαία Ελλάδα και τη Μυθολογία μας. Αρχαίοι Θεοί, όπως ο Ερμής ο Απόλλωνας, ο Πάνας κ.α, γίνονται συνοδοιπόροι στη πλούσια φαντασία της Μαρίας Ανδρικοπούλου και σε συντροφεύουν στο μαγικό και παραμυθένιο τους κόσμο, χωρίς ίχνος στερεότυπης διδαχής. Η Ποίηση, ο Ρυθμός αλλά κυρίως η Μουσική, μορφές Τέχνης που μεσουρανούσαν στην Αρχαιότητα, έρχονται να μεταλαμπαδευτούν χαρισματικά και με απόλυτη συμβατότητα με τη συναισθηματική ψυχολογία και ψυχοσύνθεση των μικρών αναγνωστών. Εξαιρετική ιδέα οι πλούσιες δραστηριότητες στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με ακροστιχίδες, σπαζοκεφαλιές, κατασκευές κ.α.

 

Παρουσίαση: Μαρία Ανδρικοπούλου

 

«Μέλι …με μέλει»

Συγγραφέας: Ζωή Θεοχάρη

Εικονογράφοι: Μ.Βαλάσογλου-Μ.Παγκάλου

Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη

Το «Μέλι …με μέλει»είναι μια γλυκιά, έμμετρη ιστορία της Ζωής Θεοχάρη που επιχειρεί να γνωρίσει στους μικρούς αναγνώστες τόσο τη διαδικασία της παραγωγής μελιού, όσο και τη διατροφική αξία του θρεπτικού, αλλά και νόστιμου αυτού τροφίμου.

Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει τα παιδιά από την κατανάλωση λιπαρών τροφών και όσων περιέχουν συντηρητικά και να τα παροτρύνει να βάλουν στη διατροφή τους τα φρούτα, να αποφεύγουν τη ζάχαρη και να προτιμούν το σπιτικό φαγητό.Σύμμαχοι της συγγραφέα, οι μέλισσες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο και αποφασίζουν να απεργήσουν για να δώσουν σε όλους ένα μάθημα υγιεινής διατροφής.

Κι όπως το γλυκό μέλι και η αξία του αποτελούν το θέμα αυτής της ιστορίας, γλυκές είναι και οι εικόνες των Μιχάλη Βαλάσογλου και Μαρίας Παγκάλου που κοσμούν το κείμενο το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

«30+1 βιβλιοπαιχνιδίσματα- ‘Ενα για κάθε μέρα του μήνα»

Συγγραφέας: Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου

Εικονογράφος: Μαρκ Γουάινσταιν

Εκδόσεις: Κέδρος

Το βιβλίο «30+1 βιβλιοπαιχνιδίσματα –ένα για κάθε μέρα του μήνα» της εμψυχώτριας Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου περιλαμβάνει μια σειρά ευφάνταστων δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας που προάγουν με τρόπο δημιουργικό και απολαυστικό τη φιλαναγνωσία, δείχνοντας στους μικρούς αναγνώστες τι μπορούν να κάνουν με ένα βιβλίο.

Ένα βιβλίο μπορεί κανείς να το ξεφυλλίσει, να θαυμάσει τις εικόνες του, να γνωρίσει τους ήρωές του και βέβαια να απολαύσει την ιστορία που αφηγείται. Η συγγραφέας, όμως, αποκαλύπτει κι άλλους τρόπους για να παρατείνει ένα παιδί την απόλαυση της ανάγνωσης: ξεκινά με πληροφορίες που αφορούν εν συντομία την ιστορία της γραφής, του βιβλίου και την καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου, την παραγωγή ενός βιβλίου, τα είδη βιβλίων και προχωρά σε προτάσεις για κατασκευές πχ σελιδοδεικτών, λευκώματος, κ.ά, αλλά και σε πολλές ιδέες για δραστηριότητες και αναγνωστικές περιπέτειες με αφορμή το βιβλίο.

Είναι ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες και ιδιαιτέρως χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς, γονείς, βιβλιοθηκονόμους, εμψυχωτές και γενικότερα σε όσους στοχεύουν να καλλιεργήσουν στα παιδιά τη βιβλιοφιλία.

 

Παρουσίαση: Σοφία Δένη

 

Τίτλος: Πίκο και Λόλα: Τα γενέθλια

Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

Η Λόλα ανακοινώνει μια μέρα στον αχώριστο φίλο της, τον Πίκο, ότι θέλει να γιορτάζει τα γενέθλιά της κάθε μέρα. Εκείνος της επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αλλά η Λόλα επιμένει. Ξεκινούν τις ετοιμασίες για τα γενέθλια: καλούν φίλους, καθαρίζουν το σπίτι και ετοιμάζουν κεράσματα και τούρτες. Την επόμενη μέρα στο πάρτυ όλοι διασκεδάζουν, τραγουδούν και χορεύουν. Αργά το βράδυ, όταν έχουν φύγει όλοι οι καλεσμένοι, ο Πίκο θυμίζει στη Λόλα ότι πρέπει να καθαρίσουν το σπίτι για το αυριανό πάρτυ γενεθλίων. Εκείνη είναι τόσο κουρασμένη που αποφασίζει να γιορτάζει μόνο μια φορά το χρόνο τα γενέθλιά της.

Ένα βιβλίο γραμμένο σε έμμετρο λόγο (στροφούλες), που το καθιστά ελκυστικό σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Πραγματεύεται το ζήτημα των γενεθλίων και, κατ' επέκταση, της πλεονεξίας. Περνά το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας, αλλά είναι καλό να λειτουργούμε με σύνεση και λογική.

 

Τίτλος: Πίκο και Λόλα: Ταξίδι στο φεγγάρι

Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

Η Λόλα μια μέρα αποφασίζει να πάει στο φεγγάρι. Φορά το κράνος του αστροναύτη, παίρνει το σακίδιό της και ετοιμάζεται να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα. Ο φίλος της ο Πίκο ανησυχεί γι' αυτήν και προσπαθεί να την αποτρέψει. Εκείνη, όχι μόνο δεν αλλάζει γνώμη, αλλά τον καλεί να πάει μαζί της. Τελικά, χωρίς να το καταλάβουν, βρίσκονται και οι δυο στο φεγγάρι. Ήταν, όμως, πραγματικότητα ή όνειρο; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά!

Άλλο ένα βιβλίο από τη σειρά: "Πίκο και Λόλα", που περιλαμβάνει διασκεδαστικές ιστορίες. Αυτή τη φορά το θέμα με το οποίο ασχολείται η συγγραφέας είναι το διάστημα και οι πλανήτες, θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Καταφέρνει να εξάψει το ενδιαφέρον τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους με τρόπο δημιουργικό κι ευχάριστο.

 

Παρουσίαση: Βασίλης Κουτσιαρής

 

ΑΣΤΕΡΗΣ - Οδηγός Δεινοσαύρων

Κείμενο – εικόνες: Emma Yarlett

Τζιαμπίρης Πυραμίδα, 2017

Ο Αστέρης, το σκανδαλιάρικο τέρας που μασουλάει βιβλία και που γνωρίσαμε το 2016, επιστρέφει. Τότε είχε βαλθεί να αλλάξει τις ιστορίες διάσημων παραμυθιών ενώ τώρα αποφάσισε να ροκανίσει τις σελίδες ενός βιβλίου που περιλαμβάνει τους πιο τρομακτικούς και επικίνδυνους δεινόσαυρους. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον Αστέρη. Οι δεινόσαυροι δεν θα επιτρέψουν στο μικρό τέρας να εισβάλει στον χώρο τους και θα του επιτεθούν. Θα καταφέρει άραγε να γλιτώσει;

Η Emma Yarlett δημιούργησε έναν συμπαθητικό και αξιαγάπητο ήρωα, τον Αστέρη αλλά και πολλούς δεινόσαυρους, οι οποίοι είναι κι αυτοί αγαπησιάρικοι κι ας πρόκειται για τα γιγαντόσωμα και τρομακτικά προϊστορικά ερπετά που όλοι γνωρίζουμε.

Τρικεράτωψ, Διπλόδοκος, Βελοσιράπτωρ και Τυραννόσαυρος Ρεξ είναι οι δεινόσαυροι που παρουσιάζονται στο βιβλίο με απλό και κατανοητό τρόπο για τα παιδιά.

Τα μισοφαγωμένα σημεία των σελίδων αλλά και οι κρυμμένες εικόνες θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι θα αγωνιούν ως το τέλος για την τύχη του σκανταλιάρη Αστέρη. Υπέροχη πρόταση από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα!

 

 

Το δάσος που κοιμόταν

Κείμενο – εικόνες: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Μεταίχμιο, 2017

Δυο άντρες περπατούν σε μια πόλη. Δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα εκεί. Η σκόνη που σηκώνει ο άνεμος δεν κάνει και πολύ θόρυβο. Πλησιάζουν κοντά σε ανθρώπους. Αναρωτιούνται αν ανασαίνουν. Στην αρχή σκέφτονται και οι δυο το ίδιο, ότι δηλαδή ίσως όλοι τους είναι νεκροί. Δεν είναι όμως. Απλά κοιμούνται. Και είναι έτσι εδώ και εκατό χρόνια. Υπερβολικά πολύς καιρός! Σίγουρα οφείλεται σε κάποιο ξόρκι. Μήπως όμως όχι; Μήπως απλά προσποιούνται; Μήπως είναι υπερβολικά κουρασμένοι ή φοβούνται;

Η ζωή είναι όμορφη. Αξίζει κανείς να τη ζει δυνατά και με πάθος. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, πρέπει κάποιος ή κάτι να μας ενεργοποιήσει. Να βάλει και πάλι το χρώμα στην ασπρόμαυρη ζωή μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή.

Η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ με αφορμή το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περό «Η Ωραία Κοιμωμένη» αφηγείται μέσα από έναν λιτό αλλά περιεκτικό λόγο τη δική της ιστορία. Οι ατμοσφαιρικές εικόνες της –έργα τέχνης υψηλής αισθητικής- απογειώνουν το ποιητικό κείμενο.

 

Φτου και βγαίνω

Κείμενο – εικόνες: Rob Hodgson

Απόδοση – επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος

Παπαδόπουλος, 2017

Μέσα στο βουνό υπάρχει μια σπηλιά, όπου ζει ένα πλασματάκι. Δεν το κουνά ρούπι από κει, γιατί απέξω ο λύκος παραφυλά. Ο λύκος του προτείνει πολλές φορές να βγει έξω να παίξουνε και του υπόσχεται που θα γίνουνε δυο πολύ καλοί φίλοι. Το πλασματάκι όμως δεν δείχνει να πιστεύει όσα του λέει και αρνείται να βγει. Ο λύκος συνεχίζει την προσπάθεια λέγοντάς του πόσο βαρετά πρέπει να είναι εκεί μέσα αλλά το πλασματάκι είναι ανένδοτο. Όταν ο λύκος όμως του φέρνει έναν λουκουμά πασπαλισμένο με πολύχρωμα τρουφάκια για να φάει, εκείνο αποφασίζει να βγει. Η έκπληξη του λύκου δεν έχει προηγούμενο…

Μια πολύ έξυπνη και χιουμοριστική ιστορία από τον συγγραφέα – εικονογράφο Rob Hodgson που θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους. Η περιέργεια για το ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες πλασματάκι θα διατηρηθεί ως και το τέλος, όπου και θα γίνει η αποκάλυψη. Οι ρόλοι του θύματος και του θύτη θα αντιστραφούν. Ποιος είναι τελικά ο δυνατός και ποιος ο αδύνατος;

 

ΜΟZART

Κλασική μουσική για μικρά παιδιά

Νατάσα Γκοντό – Αν-Κατρίν Μπελ

Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Σαββάλας, 2018

Μια πολύ όμορφη πρόταση για παιδιά προσχολικής ηλικίας κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Σαββάλας με τίτλο: ΜOZART (Κλασική μουσική για μικρά παιδιά). Το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε σαλόνια από χοντρό χαρτόνι με πολύ όμορφη εικονογράφηση. Δίνονται πληροφορίες με απλό και κατανοητό τρόπο για τον Μότσαρτ, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Το βιβλίο αναφέρεται στον «Βαστιανό και Βαστιανή», την πρώτη όπερα που συνέθεσε σε πολύ μικρή ηλικία. Ακολουθεί το «Τουρκικό Εμβατήριο», ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια πιάνου. Δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια η γνωστή σερενάτα «Μικρή νυχτερινή μουσική» (Eine kleine Nachtmusik), σύνθεση μουσικής δωματίου του 1787 και η πασίγνωστη «Συμφωνία Νο 40». Το βιβλίο κλείνει το αφιέρωμά του με την όπερα «Ο Μαγικός Αυλός», όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο του Βάιντεν στη Βιέννη το Σεπτέμβριο του 1791 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να ακούσουν πάνω από 100 δευτερόλεπτα κλασικής μουσικής, πατώντας τα ειδικά πλήκτρα που υπάρχουν σε κάθε εικόνα.

Απολαυστικό βιβλίο, ιδανική πρόταση για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη.

 

Παρουσίαση: Γιάννης Διακομανώλης

Πού είναι η κυρία Ζέρβα;

Πού είναι ο κύριος Σκύλος;

Ingela P. Arrhenius

Ίκαρος, 2018

Στην καινούρια σειρά των εκδόσεων Ίκαρος, η οποία θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες, προστίθενται άλλα δυο βιβλία (είχαν προηγηθεί το 2017 τα βιβλία: Πού είναι η κυρία Πασχαλίτσα & Πού είναι ο κύριος Λιοντάρης). Τα βιβλία είναι βασισμένα σε ένα αγαπημένο παιχνίδι των μικρών μας φίλων, το κρυφτό. Οι ήρωες των βιβλίων είναι μικρά ζωάκια που κρύβονται πίσω από πολύχρωμα υφάσματα και περιμένουν από τα παιδιά να τα ανακαλύψουν. Η εικονογράφηση έχει παιχνιδιάρικη διάθεση με έντονα και χαρούμενα χρώματα, όπως ακριβώς ταιριάζει σε τέτοιου είδους βιβλία.

Τα βιβλία είναι κατασκευασμένα από χοντρό χαρτόνι και είναι κατάλληλα για παιδικά χέρια. Στο τέλος κάθε βιβλίου, μια μικρή έκπληξη περιμένει τους μικρούς μας φίλους. Πρέπει να βρουν τον εαυτό τους. Το πως θα το κάνουν αυτό δεν θα σας το μαρτυρήσω. Θα το ανακαλύψετε μόνοι σας στην τελευταία σελίδα.

Τα βιβλία είναι κατάλληλα για παιδιά από τριών ετών.

 

Tο πρώτο μου βιβλίο με μυρωδιές και χρώματα: Τα φρούτα

Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου

Σαββάλας, 2018

 

«Το πρώτο μου βιβλίο με μυρωδιές και χρώματα»: Ένα υπέροχο κι έξυπνο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Σαββάλας. Ο εκδοτικός οίκος Σαββάλας τα τελευταία χρόνια πραγματικά πρωτοπορεί στα βιβλία για μικρά παιδιά, εισάγοντας πρωτοπόρες ιδέες και καινοτομίες, εκμεταλλευόμενος με επιτυχία τις νέες τεχνολογίες.

Το βιβλίο μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες τα χρώματα μέσα από μια έξυπνη ιδέα. Συνδέει το χρώμα με το άρωμα ενός φρούτου. Με τον τρόπο αυτό μπλέκονται όλες οι αισθήσεις του παιδιού στην διαδικασία ανάγνωσης, μετατρέποντας την ανάγνωση σε μια συνταρακτική εμπειρία.

Η εικονογράφηση συμπληρώνει διακριτικά την ιστορία. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά από τριών χρόνων.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.