Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Το τεμπέλικο μυρμήγκι!)

Ένα διαφορετικό μυρμήγκι...Το τεμπέλικο μυρμήγκι!

 

Τίτλος: Το τεμπέλικο μυρμήγκι

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουλντούμη

Εικόνες: Γιώργος Πετρίδης

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

«Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια. Πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ο Ζήσης, ένα τεμπέλικο μυρμήγκι που θα σας κλέψει την καρδιά με τη λαχτάρα του για ανέμελη ζωή, γλέντια και ξάπλα! Άραγε θα βάλει μυαλό όταν η αγάπη του χτυπήσει την πόρτα;»

Το ξεκαρδιστικό αυτό βιβλιαράκι έρχεται από την σειρά Μικρές Καληνύχτες, δηλαδή, μικρές ιστορίες από το Μεταίχμιο που...διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά! Η Ιωάννα Μπουλντούμη μας αφηγείται με έμμετρο λόγο την ιστορία του Ζήση, ενός συμπαθέστατου μυρμηγκιού, λίγο διαφορετικού από τα άλλα. Όχι! Ο Ζήσης δεν είναι ο μέσος όρος του μυρμηγκοπληθυσμού! Δεν είναι εργατικός, ούτε προκομμένος, ούτε βέβαια τσιγκούνης! Μακριά από αυτόν τέτοιοι χαρακτηρισμοί! Είναι εκ πεποιθήσεως τεμπέλης, καλοπερασάκιας και σπάταλος. Είναι και ομορφόπαιδο. Αυτά συνήθως πηγαίνουν μαζί... Η αρχή του καλοκαιριού τον βρίσκει πάντα απένταρο, οι γονείς του ως συνήθως γκρινιάζουν αλλά τελικά τον στηρίζουν στον δρόμο που έχει διαλέξει και ο Ζήσης άνετος, χαλαρός και ωραίος είναι η χαρά της ζωής και η ψυχή της παρέας.

Αυτά, μέχρι που ο έρωτας θα φέρει τα πάνω κάτω στον τεμπέλικο κόσμο του. Η Τίνα, η γνήσια και δουλευταρού μυρμηγκίνα μπαίνει στην ζωή του. Και ο Ζήσης αρχικά το βρίσκει υπέροχο, όμως μετά προβληματίζεται βαθιά...

Άραγε η αγάπη καταφέρνει να κινητοποιήσει ένα εκ πεποιθήσεως τεμπέλικο πλάσμα; Μέχρι που φτάνουν τα όρια της αυτοθυσίας για έναν ερωτευμένο κηφήνα;

Η βραβευμένη από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, Ιωάννα Μπουλντούμη, πλέκει με πολύ χιούμορ και χωρίς διδακτισμό μια μικρή ιστορία για ένα είδος συμπεριφοράς στο οποίο πολλές φορές ντρεπόμαστε να αναφερθούμε ή αναφερόμαστε με απαξίωση. Κι όμως, πολλές φορές, αυτό που φαίνεται ως πρόβλημα είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που αρνούμαστε να δούμε και να διερευνήσουμε. Είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση της τεμπελιάς, ως συμπεριφοράς και στάσης ζωής, οι ταμπέλες δίνονται με μεγάλη ευκολία και είναι πολλές. Οι ταμπέλες όμως είναι εκεί για να γκρεμίζονται. Και για τον Ζήση, που είχε βολευτεί πίσω από την ταμπέλα του, η αφορμή δόθηκε με έναν έρωτα μεγάλο. Η αγάπη και ο έρωτας άλλωστε είναι αυτά που μας παρακινούν να επαναπροσδιοριστούμε και γιατί όχι; Να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ζωή.

Η τρυφερή αυτή ιστορία, είναι εικονογραφημένη με μεγάλη ευαισθησία, γλαφυρότητα και κίνηση, από τον Γιώργο Πετρίδη, ένας εικονογράφος που σκοπός της ζωής του είναι «όχι μόνο να ζει από τα παραμύθια, αλλά να ζει και μέσα σε αυτά». Έτσι, το παιδί αλλά και ο ενήλικας που του διαβάζει την ιστορία, μάλλον θα βρουν τον Ζήση αληθινά αξιολάτρευτο, θα κοιτάξουν με συμπάθεια και χαμόγελο την τεμπελιά του, θα ερωτευτούν την προκομμένη Τίνα και θα χαρούν απεριόριστα με το ευτυχισμένο τέλος. Άσε που αν το φέρει η ώρα και ξαναθυμηθούν «...τις παλιές συνήθειες του Ζήση, σκάνε στα γέλια λες κι εσύ τους έχεις γαργαλήσει».

(Το βιβλίο περιέχει QR code. Σκανάρουμε και ακούμε την ίδια την συγγραφέα να αφηγείται!)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.