Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Το δώρο της Παπλωματούς)

Το δώρο της Παπλωματούς

Συγγραφέας: Τζεφ Μπριμπό

Εικόνες: Γκέιλ ντε Μάρκεν

Εκδόσεις: Άγκυρα

«Ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλά για τη χαρά της προσφοράς. Μια γενναιόδωρη παπλωματού με μαγικά λες δάχτυλα, φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χαρίζει στους φτωχούς. Ένας άπληστος βασιλιάς, που μέσα στο παλάτι του έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου, ψάχνει να βρει εκείνον που θα του χαρίσει έστω ένα χαμόγελο. Θα φτιάξει η παπλωματού ένα πάπλωμα για τον βασιλιά; Κι ο βασιλιάς θα μάθει τι σημαίνει να προσφέρεις; Μπορεί η παπλωματού να διδάξει τον βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά τι θα τους κάνει όλους αυτούς τους θησαυρούς που έχει μαζεμένους;»

Η παπλωματού υφαίνει υπέροχα παπλώματα με έναν σκοπό, να τα δωρίζει στους φτωχούς να μην κρυώνουν. Είναι μια αγία των παραμυθιών, με ηλικία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και με ιδιότητες που αποδίδονται μόνο σε νεράιδες. Τα παπλώματά της έχουν επάνω τους «τα πιο όμορφα χρώματα που μπορούσε ανθρώπινο μάτι να θαυμάσει. Τα γαλάζια λες κι ερχόντουσαν κατευθείαν από τα βάθη των ωκεανών, τα λευκά από τα απάτητα χιόνια του παγωμένου βορρά, τα πράσινα και τα πορφυρά από τα πιο σπάνια αγριολούλουδα, τα κόκκινα, τα πορτοκαλιά και τα ροζ από τα πιο εξαίσια ηλιοβασιλέματα». Όλη μέρα ράβει και το βράδυ τριγυρίζει να βρει κάποιον φτωχό και δυστυχισμένο, να τον ζεστάνει με ένα καινούργιο πάπλωμα. Έπειτα, επιστρέφει στο σπίτι της και ξεκουράζεται με ένα ζεστό τσάι βατόμουρο...

Ο βασιλιάς, ο άλλος ήρωας του παραμυθιού, είναι άπληστος... Θέλει να συλλέγει ολοένα και περισσότερους θησαυρούς και δώρα. Κυρίως θέλει να του κάνουν δώρα, όλο και περισσότερα. Ίσως να πιστεύει ότι αυτό θα τον κάνει ευτυχισμένο, αλλά μάταια... Το μόνο που δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ακόμη ο άπληστος βασιλιάς είναι ένα ονειρεμένο αλλά γεμάτο ταπεινότητα πάπλωμα της ξακουστής παπλωματούς. Είπαμε όμως...Η παπλωματού δεν πουλάει τα έργα της. Τα χαρίζει μόνο σε αυτούς που πρέπει. Ο βασιλιάς γίνεται έξαλλος. Αν είναι δυνατόν! Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να την τρομοκρατήσει και να την πείσει. Στέλνει ολόκληρο στρατό εναντίον της, την εξορίζει ακόμη και στην μέση της θάλασσας. Όμως η χρυσοχέρα παπλωματού επιμένει. Εκείνη δίνει τα παπλώματά της μόνο σε όσους έχουν ανάγκη. Ας χαρίσει όλα του τα υπάρχοντα, ας γίνει ένας από αυτούς και τότε ίσως του χαρίσει ένα πάπλωμά της να τον ζεστάνει.

θα καταφέρει τελικά ο βασιλιάς να την πείσει να του χαρίσει το πολυπόθητο πάπλωμα; Να την πείσει να του χαρίσει την ουσία της ζωής;

Ένα πολυβραβευμένο βιβλίο με ονειρική εικονογράφηση, ένα κλασικό πλέον ανάγνωσμα, ύμνος στην προσφορά, στην ανθρωπιά και στα ουσιώδη της ζωής.

Η «παπλωματού» πρέπει να έχει μια θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.