Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης)

Τίτλος: Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης

Κείμενο: Θεοδοσία Καραγιάννη

Επιστημονική Επιμέλεια: Χρυσή Χατζηχρήστου – Φωτεινή Πολυχρόνη

Εικονογράφηση: Γιώργος Μπουμπούσης

Εκδόσεις: Φαντασία

«Στο μακρινό χωριό των Μικροφτερούληδων ζει ο Τρυφερούλης. Δεν πηγαίνει στο σχολείο του χωριού, αφού εκεί όλα κυλούν γρήγορα. Αυτός όμως δυσκολεύεται και αργεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Ακόμα και τα παιδιά δεν τον παίζουν. Η νεράιδα Κρινοπούλα – η δασκάλα του- προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ο Τρυφερούλης όμως επιμένει να πάει στο σχολείο του χωριού μαζί με τα άλλα παιδιά για να βρει φίλους. Μια αναπάντεχη συνάντηση θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του.»

Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης είναι ένα παραμύθι για την διαφορετικότητα, την κατανόηση και την αποδοχή της καθώς και για την ένταξή της στο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ήρωάς μας είναι ο Τρυφερούλης, ένας λίγο διαφορετικός μικρούλης, που ζει στο χωριό των Μικροφτερούληδων με την μαμά του και τον μπαμπά του. Όπως κάθε παιδί,ο Τρυφερούλης έχει όνειρα και επιθυμίες που για να τα πετύχει, χρειάζεται να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει ψηλά. Όμως…τα φτεράκια του είναι μικρά και η προσπάθεια που χρειάζεται να κάνει ο Τρυφερούλης, μεγαλύτερη. Δίπλα του έχει πάντα την δεμένη οικογένειά του αλλά και την δασκάλα του, την Κρινοπούλα. Όλοι τον ενθαρρύνουν τονίζοντας τις πολλές ικανότητές του, όμως ο Τρυφερούλης είναι πάνω από όλα παιδί και έχει ανάγκη από την παρέα και την αποδοχή των άλλων παιδιών. Όταν τους συναντά για πρώτη φορά στο δάσος αντιμετωπίζει αρνητική συμπεριφορά. Τα παιδιά δεν τον κατανοούν, ενοχλούνται από τις άτσαλες κινήσεις του, εκπλήσσονται που δεν μπορεί να πετάξει όπως αυτά και τον κοροϊδεύουν.

Ο Τρυφερούλης πληγώνεται βαθιά, ώσπου συναντά τον μικροφτερούλη που θα γίνει ο νέος του φίλος. Σε αυτόν μπορεί να δείξει πόσο ωραίες λουλουδοβάρκες ξέρει να φτιάχνει καθώς και τις κατασκευές του από νεραϊδόσκονη. Ο φίλος του εντυπωσιάζεται όχι μόνο από τις καταπληκτικές ικανότητες του Τρυφερούλη αλλά και από την ιδιαίτερα όμορφη ψυχή του. Μιλά για αυτόν στο σχολείο, και ο δάσκαλος των μικροφτερούληδων τον καλεί στην τάξη τους και προετοιμάζει μαζί με όλα τα παιδιά την υποδοχή του αλλά και την ένταξή του. Το όνειρο του Τρυφερούλη γίνεται πραγματικότητα και είναι πλέον έτοιμος να ανοίξει τα μικρά φτεράκια του και να πετάξει…

Το εξαιρετικά δομημένο αυτό παραμύθι μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο της διαφορετικότητας μέσα από τρυφερές παρομοιώσεις και τις ονειρεμένες εικόνες του εκπαιδευτικού Βασίλη Μπουμπούση. Η αφήγησή του, επιτρέπει στα παιδιά να κατανοήσουν το διαφορετικό και παράλληλα να το ονειρευτούν και να το τοποθετήσουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Έτσι η γνωριμία αυτή γίνεται αβίαστα και παιδικά χωρίς ηθικές επιταγές και διδακτισμούς. Υπάρχει μια καλά δομημένη κλιμάκωση, όπου αρχικά μας παρουσιάζεται η οικογένεια και ο ίδιος ο Τρυφερούλης, η «ειδική» του δασκάλα Κρινοπούλα, η απόρριψη, η παιδική φιλία που δεν γνωρίζει κοινωνικές αγκυλώσεις και αποτελείται από φαντασία και αγνότητα, η προετοιμασία της σχολικής ένταξης και τέλος η ίδια η ένταξη του μαθητή στο «τυπικό σχολείο».

Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης δεν είναι απλά ένα παραμύθι, αλλά ένα επιστημονικό εργαλείο. Όπως αναφέρει η ομάδα που το επιμελήθηκε, «απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, καθώς και σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς που εργάζονται με παιδιά, δίνοντας ευκαιρία για συζήτηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα και την ένταξη».

(Περιλαμβάνεται ένθετο με εκπαιδευτικό υλικό για την τάξη προκειμένου η γνωριμία με τον Τρυφερούλη και η ένταξή του στην τάξη, να γίνει ακόμη πιο εύκολη και σίγουρα διασκεδαστική.)

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.