Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Ο Σιγανός...ένα σκιάχτρο με ψυχή!)

Τίτλος: Ο Σιγανός...ένα σκιάχτρο με ψυχή!

Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

 

Ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα σκιάχτρο. Με όνομα ταιριαστό. Σιγανός...Ο Σιγανός είναι αυτό που λέει το όνομά του. Ένας εσωστρεφής τύπος που δεν μιλάει πολύ και όταν μιλάει είναι σιγανά και ήρεμα. Ένα σκιάχτρο με ευαισθησίες που διαβάζει ποίηση, συνομιλεί με το φεγγάρι και τον ήλιο και έχει μόνο έναν φίλο...τον Ανέστη, το ταπεινό σπουργίτι. Κι όμως...ο κόσμος δεν μπορούσε να δει την ευαισθησία στον Σιγανό. Πίσω από «το αχυρένιο κεφάλι του που χανόταν μέσα στο ημίψηλο καπέλο του», ο κόσμος έβλεπε έναν εγωιστή και παράξενο τύπο. Μα αλήθεια...ποιος είναι αυτός ο κόσμος που δεν μπορούσε να εκτιμήσει την τρυφερή ψυχή του Σιγανού; Κόσμος και κοσμάκης! Μελιτζάνες, ντοματιές, κολοκυθιές, αγγουράκια, μαϊντανοί, μπρόκολα, πιπεριές, όλο δηλαδή το περιβόλι του κυρ-Γιάννη που ο Σιγανός προστάτευε από τις επιδρομές των πουλιών.

Ήταν ένα απόγευμα, όταν ο Σιγανός το αποφάσισε. Φτάνει πια η αδιαφορία που εισπράττει από τα λαχανικά! Ούτε ένα ευχαριστώ, ούτε μία συγγνώμη, ούτε ένας καλός λόγος. Ο Ανέστης του είχε μιλήσει για τον κόσμο πέρα από το περιβόλι. Του είχε μιλήσει για τη θάλασσα. Αχ! Η θάλασσα! Εκεί ήθελε να πάει, να τη δει και να την μυρίσει. Και εκείνη τη νύχτα το ταξίδι του Σιγανού ξεκίνησε. Άφησε πίσω του τα αχάριστα λαχανικά και τράβηξε για τη θάλασσα.

Πόση αναστάτωση έφερε η απόφαση αυτή στον κόσμο του περιβολιού! Τα τσιμπολογήματα των πουλιών ξεκίνησαν και επικράτησε χάος και πανικός! Και ο Σιγανός όμως δεν καλοπερνούσε... Ο κόσμος πέρα από το περιβόλι είναι καινούργιος και συναρπαστικός και γεμάτος εμπειρίες, όμως κρύβει κινδύνους...Να! Μόλις είχε γλυτώσει ο Σιγανός από την φωτιά στο δάσος και αντίκρυσε τη θάλασσα... «Σάστισε, θαμπώθηκε! Η γαλήνη της τον κυρίευσε».

Στο περιβόλι ο πληθυσμός υπέφερε. Έκαναν συμβούλιο, αναγνώρισαν τα λάθη τους απέναντι στον Σιγανό, αποφάσισαν ότι τον χρειάζονται και ότι τους λείπει και παρακάλεσαν τον Ανέστη τον σπουργίτι να τον φέρει πίσω. Όμως και ο Σιγανός, γεμάτος από εμπειρίες και εικόνες, ένοιωθε άδεια την ψυχή του...ήταν μόνος. Μόνο πάνω σε έναν βράχο τον βρήκε και ο Ανέστης και τον παρακάλεσε να γυρίσει πίσω στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη. Και ο Σιγανός γύρισε...γιατί η φιλία, η αγάπη, η ζεστασιά που μας προσφέρουν οι ρίζες μας είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Η Ελένη Μπετεινάκη με την Αιμιλία Κονταίου δημιούργησαν ένα μοναδικά ευαίσθητο παραμύθι. Η Ελένη Μπετεινάκη με τον δικό της τρόπο, μας αφηγείται ένα παραμύθι που θα μπορούσες να ακούσεις με ζεστασιά και τρυφερότητα από μια γιαγιά στις Αρχάνες... Με γλαφυρό, άμεσο τρόπο, μας λέει μια ιστορία για την μοναξιά, την ευαισθησία, για την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Επιλέγει να μας μιλήσει για όλους εκείνους τους εσωστρεφείς ανθρώπους, τους έξυπνους ανθρώπους που έχουν πολλά να πουν και πολλά να δώσουν, τους σιγανούς ανθρώπους. Μια μεγάλη κατηγορία που επειδή δεν φωνάζει, δεν προβάλλεται, δεν κάνει θόρυβο, δεν είναι δημοφιλής, παρεξηγείται...Κι όμως οι άνθρωποι αυτοί, αθόρυβα και με ευαισθησία πάνε τον κόσμο μας μπροστά, προσφέρουν, κάνουν την κοινωνία καλύτερη. Και η Ελένη Μπετεινάκη πολύ εύστοχα επέλεξε για ήρωά της ένα απλό, αχυρένιο σκιάχτρο. Ένα σκιάχτρο, που προστατεύει, που καλλιεργεί την ψυχή του, που κάνει την επανάστασή του, που έχει μεγαλείο ψυχής και ξέρει να συγχωρεί. Οι ζωγραφιές της Αιμιλίας Κονταίου είναι εκείνες που δίνουν ζωή στον Σιγανό και στον κόσμο του και ντύνουν με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο. Τις χαρακτηρίζει η τρυφερότητα και η ευαισθησία. Καταφέρνουν και αποτυπώνουν μοναδικά αυτήν την ξεχωριστή ψυχή. Ναι! Ο Σιγανός είναι ένα αξιολάτρευτο σκιάχτρο με ψυχή!

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 3 μήνες Ελένη Μπετεινάκη

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εγώ, κι ο Σιγανός κι όλα τα λαχανικά από το περιβόλι του κυρ Γιάννη! Καταπληκτική προσέγγιση :)

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.