Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Ο Αυτός)

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για τα παιδικά βιβλία, έχω γράψει κι εγώ ένα (!), το Αυγό και από την αγάπη μου για την δουλειά μου, είμαι Ειδική Παιδαγωγός – Θεραπεύτρια σε παιδιά με Αυτισμό. Ο συνδυασμός αυτός με έφερε κυριολεκτικά στον «Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου», ο οποίος μου εμπιστεύτηκε μια αποστολή. Να σας παρουσιάζω φέτος βιβλία για τα διαφορετικά! Ποια είναι αυτά; Είναι πλάσματα που μιλούν ή που μόνο τραγουδούν ή που στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν, που μπορεί να είναι πολύ ψηλά ή πολύ κοντά, να φορούν παράξενα γυαλιά, να περπατούν ή να κινούνται επάνω σε άμαξα, να χρειάζονται τον δικό τους χρόνο για να καταφέρουν απίθανα πράγματα. Όμορφα πλάσματα, διαφορετικά αλλά και τόσο ίδια. Θα σας παρουσιάζω επίσης και γνώσεις και ιδέες για να κάνουμε καλύτερη την ζωή αυτών των εξωτικών πλασμάτων αλλά και την δική μας μαζί τους! Καλή μας αρχή!

 

Τίτλος: Ο Αυτός

Συγγραφέας: Πέτρος Πουλάκης

Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Ο Αυτός είναι ένα χελωνάκι διαφορετικό. Κάνει πράγματα αλλόκοτα, που οι άλλοι αρχίζουν να τα καταλαβαίνουν μόνο όταν καταλαβαίνουν το θαυμαστό μυστικό του.

«Τότε κατάλαβε γιατί ο Αυτός φαινόταν ν’ αδιαφορεί για τα αισθήματα των άλλων. Δεν τα έβλεπε. Χανόταν μέσα στις τόσες λεπτομέρειες και δεν μπορούσε να τ’ αναγνωρίσει! Μέσα στο καβούκι του υπάρχει ολόκληρος ο κόσμος. Μόνο που δεν είναι έτσι όπως τον βλέπουμε εμείς. Αλλά σπασμένος σε μικρές μικρές ανακατεμένες εικονίτσες. Τόσες πολλές που χάνεσαι. Είναι σα να μην μπορείς να δεις τίποτα ολόκληρο» (Απόσπασμα του βιβλίου).

Μέσα σε αυτόν ακριβώς τον μαγικό κόσμο του Αυτού επιχειρεί να μας βάλει το βιβλίο του παιδοψυχολόγου και ειδικού παιδαγωγού Πέτρου Πουλάκη, που ζωντανεύει μέσα από τις ζωγραφιές του γνωστού μας Βασίλη Παπατσαρούχα. Ο Αυτός εκδόθηκε πρώτη φορά το 2006 (εκδόσεις Κάστωρ) και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το 2014. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο βιβλίο. Πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερα πετυχημένη μεταφορά της έννοιας του Αυτισμού, μέσα από την ζωή μιας χελωνίτσας, κλεισμένης στο καβούκι της. Έτσι δεν μας φαίνονται άλλωστε τα αυτιστικά παιδιά;

Ο Πέτρος Πουλάκης πραγματεύεται όχι μόνο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αυτιστικού Φάσματος αλλά και τις κοινωνικές πτυχές του. Μας μιλά για την αγωνία της μαμάς χελώνας για το διαφορετικό παιδάκι της. Για τα συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, ματαιότητας που μπορεί να αισθανθεί η κάθε μαμά που το όμορφο και κατά τα άλλα υγιέστατο παιδάκι της συμπεριφέρεται διαφορετικά και μυστήρια. Μας μιλά για την παιδική ευαισθησία απέναντι στην διαφορετικότητα. Η Βαγού, η αδελφή του Αυτού, είναι η μόνη που επιχειρεί να καταλάβει την ιδιαίτερη φύση του, όχι προσπαθώντας να τον αλλάξει ή να τον νουθετήσει, αλλά μπαίνοντας η ίδια μέσα στο καβούκι του. Θίγονται, έτσι έμμεσα, ζητήματα και τρόποι κοινωνικής ένταξης των αυτιστικών παιδιών στην κοινωνία της οικογένειάς τους, της γειτονιάς τους, του σχολείου τους. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε. Χρειάζεται να αφουγκραστούμε, να συμμετέχουμε και να κατανοήσουμε. Τέλος μιλά για τον ίδιο τον Αυτό, μια πολύ έξυπνη αναφορά στον Εαυτό. Άλλωστε ο Leo Kanner, ο «πατέρας» του αυτισμού, ονόμασε το σύνδρομο Αυτισμό (Autism) από την λέξη «εαυτός». Μέσα από μεταφορές και παρομοιώσεις, με έναν ελκυστικό για τα παιδιά τρόπο, ο Πετρος Πουλάκης μας δίνει μια επιστημονικά ακριβή εικόνα της αυτιστικής έκφρασης και πετυχαίνει το πιο σημαντικό. Να μας κάνει να μπούμε μέσα στο καβούκι του Αυτού και να δούμε τον κόσμο μέσα από το δικό του πρίσμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τον καταλάβουμε, μόνο έτσι θα μας αφήσει να τον καταλάβουμε.

Στο εγχείρημα αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο η εικονογράφηση. Οι ζωγραφιές του Βασίλη Παπατσαρούχα φαίνονται παράξενες, καμιά φορά ακατανόητες, όμως ονειρικές. Όπως ακριβώς είναι και ο κόσμος του αυτιστικού παιδιού: μυστήριος, ακατανόητος αλλά ιδιαίτερα ελκυστικός. Το βιβλίο μοιάζει με καλειδοσκόπιο. Ο αυτιστικός κόσμος παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια του Αυτού, «σπασμένος σε μικρές μικρές ανακατεμένες εικονίτσες». Ανάμεσά τους σκόρπιες λέξεις από το ίδιο το κείμενο. Μια ευαίσθητη και ιδιαίτερα επιτυχημένη απεικόνιση από τον Βασίλη Παπατσαρούχα, ο οποίος μοιάζει να «καταδύθηκε» στην αυτιστική ψυχή.

Ένα σημαντικό βιβλίο για την γνωριμία με τον αυτιστικό κόσμο γραμμένο και ζωγραφισμένο με ευαισθησία, σεβασμό και κυρίως αγάπη για το αυτιστικό παιδί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.