Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Οι πέντε άσχημοι)

 

Τίτλος: Οι πέντε άσχημοι

Συγγραφέας: Julia Donaldson

Εικονογράφηση: Axel Scheffler

Εκδόσεις: Ίκαρος

 

«Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ,

οι πιο άσχημοι που έχεις δει!

Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ,

με την ασχήμια μας ποιος να συγκριθεί!»

Αυτήν τη φορά το δίδυμο Julia Donaldson και Axel Scheffler αποφάσισαν να μας ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά, στην Αφρική! Και συγκεκριμένα στην αφρικανική πεδιάδα όπου τα ζώα απολαμβάνουν όλα όσα τους προσφέρει η όμορφη λιακάδα. Είναι ένα ονειρικό πραγματικά τοπίο με την πανέμορφη λεοπάρδαλη, το φιλάρεσκο λιοντάρι να χτενίζεται, την κομψή ζέβρα, την ψηλόλιγνη καμηλοπάρδαλη, τον στιβαρό ρινόκερο και το πάντα τρέντι φλαμίνγκο. Και μέσα σε αυτήν την ομορφιά...τί καταστροφή! Εμφανίζεται η ασχήμια η ίδια! Ένα τσουρομαδημένο πλάσμα με μακριά πόδια που σέρνει τα βήματά του! Το λένε γκνου! Δεν του φτάνει η ασχήμια του, λέει κι ένα τραγουδάκι: «Είμαι το ένα και μοναδικό, το πιο άσχημο ζώο εδώ! Κανείς, δεν είναι άχαρος όσο εγώ, είμαι το ένα και μοναδικό!».

Κι όμως, γελάστηκες καημένο γκνου...Υπάρχει και άλλος συνάδελφος. Η ύαινα η στικτή, η πιτσιλωτή δηλαδή, που μάλιστα μας συστήνεται ως βρωμερή! Κι έτσι οι δύο ασχήμιες αποφασίζουν να αλλάξουν το τραγουδάκι τους: «Είμαστε δυο άσχημοι πολύ, οι πιο άσχημοι που έχεις δει! Είμαστε δυο άσχημοι πολύ, με την ασχήμια μας ποιος να συγκριθεί!»

Ναι! Ναι! Υπάρχουν κι άλλοι να συγκριθούν μαζί σας! Νομίσατε ότι είστε οι μόνοι; Υπάρχουν επίσης: ο γύπας ο Τόργος, ένα απίθανο καραφλό πλάσμα που λατρεύει τα ψοφίμια, ο φακόχοιρος, ένας τύπος κακοφτιαγμένος με χαυλιόδοντες και ελιές και τέλος το μαραμπού, ένα πουλί-γουλί με τεράστιο προγούλι!

Η πανάσχημη αυτή ομάδα, όπως μας συστήνεται πάντα, δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει και τραγουδάει το γνωστό τραγούδι «Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ, οι πιο άσχημοι που έχεις δει! Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ, με την ασχήμια μας ποιος να συγκριθεί!», προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία της αλλά και να προλάβει τυχόν κοροϊδίες.

Κι όμως...την ομάδα αυτήν την περιμένει μια έκπληξη! Πολλά μικρά πλασματάκια ξεπροβάλουν και αγκαλιάζουν τα «άσχημα» ζώα μας. Μα ποια είναι όλα αυτά τα μικρά ζωάκια; Φυσικά τα παιδάκια τους, τα οποία και είναι αποφασισμένα να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους! Άσχημοι; Ποιος μίλησε για άσχημους; Εσείς είστε οι πιο όμορφοι γονείς του κόσμου με διαφορά! Μας φροντίζετε, μας ξεψειρίζετε, νοιάζεστε και αγωνιάτε για μας. «Είστε γλυκούληδες, γενναίοι, δυνατοί, με το τραγούδι αυτό θα κάνουμε μια νέα αρχή: «Είστε πέντε υπέροχοι πολύ, οι πιο όμορφοι σ’ αυτήν εδώ τη Γη. Είστε πέντε υπέροχοι πολύ, μαζί σας ποιος μπορεί να συγκριθεί;»

‘Ένα υπέροχο βιβλίο που μας μιλάει για τί άλλο; Για την ματαιότητα της εξωτερικής εμφάνισης και για την ομορφιά της ψυχής που όλα τα εξαλείφει. Τα πέντε αυτά σπάνια ζώα έχουν συναίσθηση ότι ξεχωρίζουν ανάμεσα στους δημοφιλείς συγκατοίκους τους στην αφρικανική πεδιάδα. Ξεχωρίζουν για την περίεργη εξωτερική τους εμφάνιση που μόνο ελκυστικά δεν τα κάνει. Αποφασίζουν να μην υποκύψουν στις κοροϊδίες της κοινωνίας και να τις προλάβουν με το τραγουδάκι τους. Κι όμως αυτά τα ζώα έχουν παιδάκια. Προσφέρουν στοργή, τρυφερότητα, προστασία, αγάπη και όλα τα όμορφα και ευγενικά συναισθήματα. Και όταν κάποιος έχει όμορφα και ευγενικά συναισθήματα δεν μπορεί παρά να δείχνει όμορφος και ευγενικός. Πόσο «μικρή» είναι τελικά η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής και των συναισθημάτων;

Μέσα από το βιβλίο αυτό τα παιδιά ταξιδεύουν στην Αφρική, ενισχύουν την οικολογική τους συνείδηση γνωρίζοντας τα ζώα της πεδιάδας και μαθαίνουν τις αληθινές αξίες που τόσο απειλούνται στις μέρες μας. Τί άλλο να ζητήσει κανείς από ένα παιδικό βιβλίο;

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.