Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Δεν θα σε πειράξει κανείς)

Ο Ματίας...ένα διαφορετικό γατί. Δεν θα σε πειράξει κανείς...

Τίτλος: Δεν θα σε πειράξει κανείς

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

«Κοιτάχτηκα μια τελευταία φορά στον καθρέφτη. Ευτυχώς οι γονείς μου έλειπαν, κι έτσι δεν θα με διέκοπταν. Έπρεπε να το κάνω σωστά! Χωρίς να χάσω άλλο χρόνο, έβαλα τη μηχανή στο κεφάλι μου και τρίχες άρχισαν να πέφτουν. Συνέχισα το έργο μου, και στο τέλος δεν υπήρχε ούτε μια τρίχα στο κεφάλι μου. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή τρόμαξα λιγάκι. Να, δεν ξέρω πώς να το πω, αλλά φαινόμουν διαφορετικός...»

Ο Ματίας είναι ένα γατί όλο...μάτια! Δύο μεγάλα εκφραστικά, θλιμμένα μάτια. Είναι επίσης πολύ σκανδαλιάρης. Είναι ο κλασικός άτακτος μικρούλης, που οι δάσκαλοι τηλεφωνούν στο σπίτι με παράπονα, στέλνουν σημειώματα στους γονείς και στο τέλος καταρρέουν παραδομένοι ενώ οι γονείς έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους νουθεσίας με μηδενικά αποτελέσματα. Μια «προβληματική» περίπτωση, ένα «καμένο χαρτί», αυτός είναι ο Ματίας...Ωραίες συστάσεις σας έκανα...

Μια μέρα που οι γονείς του Ματίας λείπουν, εκείνος βρίσκει την κουρευτική μηχανή που κάποτε ανήκε σε κάτι γείτονες και χωρίς οίκτο για την γριά γατογιαγιά του, κουρεύει το κεφάλι του γουλί! Το τί έγινε στο σχολείο, δεν περιγράφεται...Η καζούρα έπεσε σύννεφο! Κι όμως...αυτό δεν φάνηκε να πτόησε τον Ματίας. Ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει το έργο του! Το βράδυ, μόλις η γιαγιά του κοιμήθηκε, πήρε και πάλι την κουρευτική μηχανή, ξύρισε ολόκληρο το σώμα του και…αν είναι δυνατόν για γάτα! Έβγαλε και τα μουστάκια του ένα-ένα με το τσιμπιδάκι της μαμάς του! Πράγμα εξαιρετικά επίπονο...Ο Ματίας όμως δεν λιγοψύχησε. Πήγε στο σχολείο του με θάρρος και μάλιστα αποκάλυψε (η ψυχή του το ξέρει) τον καινούργιο ξυρισμένο του εαυτό. Η καζούρα και οι κοροϊδίες ήταν ανεξέλεγκτες. Μέχρι που η δασκάλα του, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, άλλαξε το κλίμα στο σχολείο και σιγά σιγά τα πειράγματα σταμάτησαν και όλοι αποδέχτηκαν τον Ματίας με τη νέα του εμφάνιση, σαν αυτή να μην είχε αλλάξει ποτέ... Ήρθε η ώρα το σκανδαλιάρικο γατί να γυρίσει στο σπίτι. Εκεί, βρίσκονταν και οι γονείς του με το αδελφάκι του. Είχαν επιστρέψει από το ταξίδι τους...Η αλήθεια είναι ότι της γιαγιάς της ήρθε νταμπλάς όταν τον είδε. Όμως ο Ματίας ήξερε...και η μαμά κατάλαβε... και ο μπαμπάς επίσης... «Δεν θα τον πειράξει κανείς, μαμά! Φρόντισα εγώ γι’ αυτό».

Ο Βασίλης Κουτσιαρής μαζί με την Κατερίνα Βερούτσου μας παρουσιάζουν μια βαθιά συγκινητική ιστορία με πολλαπλά μηνύματα. Πόσες φορές ως εκπαιδευτικοί δεν έχουμε ακούσει, χρησιμοποιήσει φράσεις, όπως «είναι καμένο χαρτί», «δεν τον σώζει τίποτα», «πού θα καταλήξει αυτό το παιδί;». Πόσες φορές δεν έχουμε συμβουλευτεί ψυχολόγους, δεν έχουμε ζητήσει παρεμβάσεις από ειδικούς; Ξεχνώντας να ακούσουμε πρώτα το ίδιο το παιδί, να το αφουγκραστούμε, να δείξουμε ενσυναίσθηση; Έτσι και στην περίπτωση του Ματίας.

Του Ματίας που αυτό που προδίδει την ευαίσθητη ψυχούλα του είναι τα μεγάλα του θλιμμένα μάτια. Του Ματίας που η παιδική του σκέψη, ποτισμένη με σοφία, ήταν τελικά στραμμένη σε έναν ανώτερο σκοπό...

Του άτακτου Ματίας που η ανιδιοτέλεια και η αγάπη τον οπλίζει με απίστευτο θάρρος προκειμένου να αντιμετωπίσει το χειρότερο είδος χλευασμού. Αυτό των συμμαθητών του.

Η δύναμη της αγάπης και της ανιδιοτέλειας.

Η σοφία, η αφέλεια και ο αυθορμητισμός ως παιδικά χαρακτηριστικά.

Η ανάγκη να αρχίσουμε να βλέπουμε πίσω από το προφανές.

Η επιτακτική ανάγκη να αφουγκραστούμε τα παιδιά μας και τους μαθητές μας.

Αυτά, ίσως και άλλα, είναι μερικά από τα μηνύματα που αποκαλύπτονται, σαν να τραβάς ένα σεντόνι, στο τέλος του βιβλίου.

Η εικονογράφηση, με την εκφραστικότητα των μορφών, υπερτονίζει την βαθιά ανθρώπινη και ευαίσθητη φύση του βιβλίου. Τι κι αν ο Ματίας είναι γατί; Μεταξύ μας...ίσως καλύτερα!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.