Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Χρυσάνθεμα στο χιόνι)

Χρυσάνθεμα στο χιόνι

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος

Εκδόσεις: Άγκυρα

Για παιδιά από 5 ετών

 

Χριστούγεννα και όλα είναι έτοιμα και στολισμένα να υποδεχθούν τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα. Ψηλά στο χωριό, το χιόνι είναι πυκνό και ο δρόμος κλειστός. Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει ποτέ μέχρι σήμερα τον μυστηριώδη νυχτερινό επισκέπτη να φτάσει στο σπίτι του μικρού Εμμανουήλ. Γι αυτό όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παραμονή Πρωτοχρονιάς θα μείνει ξύπνιος να τον περιμένει… ή μήπως όχι;

Δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που άκουσε κρυφά ο Εμμανουήλ από τους γονείς του…

Είναι εκείνοι και όχι ο Άγιος Βασίλης  που φέρνουν τα δώρα του κάθε χρόνο τέτοια μέρα;

Τι άλλο μένει να μάθει ένα παιδί για τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη όταν μετά από μια τέτοια πληροφορία νιώθει πως του έχουν αποκαλυφθεί όλα;

Κι όμως, ο παράξενος, ηλικιωμένος κύριος που συναντά στην αυλή του σπιτιού του θα του μάθει όσα χρειάζεται να ξέρει για αυτό τον τόσο σημαντικό Άγιο, τη ζωή και το έργο του.

Ο Εμμανουήλ θα ακολουθήσει άραγε το παράδειγμά του για να κερδίσει έτσι το ξεχωριστό δώρο του;

Ένα μπουκέτο χρυσάνθεμα και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από την αληθινή αγάπη, είναι τα φετινά δώρα για τον Εμμανουήλ.

Ακούγεται απλό και εύκολο; Σίγουρα είναι… για όποιον έχει μάθει να δίνει αγάπη όχι επειδή του περισσεύει αλλά επειδή πραγματικά τη νιώθει.

 

Ένα τόσο συγκινητικά όμορφο παραμύθι. Μέσα σε αυτό το παραμύθι υπάρχει τόση ομορφιά από εικόνες, συναισθήματα και πολύτιμα μαθήματα που παίρνει αμέσως  θέση στη καρδιά του αναγνώστη μαζί με τα υπόλοιπα κλασσικά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Οι περιγραφές του συγγραφέα τόσο ζεστές και οικείες σε συνδυασμό με τη τρυφερή εικονογράφηση μεταφέρουν τον αναγνώστη στα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων και ξυπνούν όλες του τις αισθήσεις.

Ο συγγραφέας καταφέρνει να αγγίξει ένα τόσο ρεαλιστικό και καθόλου παραμυθένιο θέμα όπως η αποκάλυψη σε ένα παιδί για το «ποιος πράγματι φέρνει τα δώρα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς» και ταυτόχρονα με ένα τρόπο σχεδόν  μαγικό να πείσει κάθε αναγνώστη για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Στις ζωές και στις καρδιές όλων όσων γνωρίζουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, στις πράξεις που σκορπούν ανιδιοτελή αγάπη.

Τώρα περισσότερο από ποτέ αυτό το παραμύθι μας φέρνει κοντά σε όσα έχουμε ανάγκη. Αγάπη για τον συνάνθρωπό μας όχι επειδή μας περισσεύει, αλλά επειδή πραγματικά τη νιώθουμε. Χαρά που ξεχειλίζει όχι από δωμάτια γεμάτα παιχνίδια, αλλά από στιγμές γεμάτες συναισθήματα. Ζεστασιά που πηγάζει όχι από τα τζάκια και τις καμινάδες των σπιτιών μας, αλλά από την αγκαλιά μας.

Καλές γιορτές σε όλους!

 

Συγγραφέας:Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Συμμετέχει στο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Είναι συντονιστής της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Έχει την επιμέλεια της σελίδας «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο… στο μικροσκόπιο». Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project «Η τέχνη στο σχολείο» και «Το άγγιγμα». Το 2011 το παραμύθι «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  και  του SCBWI-Greece. 

 

Εικονογράφος: Ο Χρήστος Δήμος μεγάλωσε παίζοντας σ’ ένα χωριό των Ιωαννίνων που το λένε Κουτσελιό. Από μικρό παιδί του άρεσε να ζωγραφίζει. Αυτή η αγάπη του για το σχέδιο τον οδήγησε μεγαλώνοντας στην Αθήνα , να προσπαθεί ν’ ανακαλύψει τον κόσμο της εικόνας. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την τέχνη του κινουμένου σχεδίου. Το μεγάλο του όνειρο όμως ήταν να κάνει παιδική εικονογράφηση, έτσι επιστρέφοντας από το Λονδίνο εγκατέλειψε το κινούμενο σχέδιο και αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει 90 τίτλους βιβλίων. Επίσης έχει εικονογραφήσει το βιβλίο Γλώσσα Γ’ Δημοτικού «Τα απίθανα μολύβια». Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο που έχει γράψει και εικονογραφήσει, «Ο Ντομάτας Πατατιάς». Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος , του κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Αισώπου.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.