Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Στον Πλανήτη της Φαντασίας)

«Στον Πλανήτη της Φαντασίας»

 

 

«Στον Πλανήτη της Φαντασίας»

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης

Εικονογράφος: Βαγγέλης Ελευθερίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Από τη σειρά Βατόμουρο για παιδιά 7-8 ετών

 

Στον πλανήτη Φι, έναν πλανήτη εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη γη….

Έχει βουίξει ο τόπος! Οι εφημερίδες πάνε κι έρχονται και όλες στα πρωτοσέλιδά τους έχουν ένα θέμα και μόνο!

«Η Φαντασία χάθηκε από τον πλανήτη Φι. Όποιος την ξαναβρεί θα κερδίσει μεγάλη αμοιβή.»

«Πλανητικός ιός χτύπησε τον πλανήτη Φι. Προσοχή κίνδυνος μετάδοσης σε γειτονικούς πλανήτες.»

Όμως πως χάθηκε η φαντασία από τον πλανήτη Φι;

Δεν είναι κουμπί ούτε αναπτήρας να χαθεί έτσι ξαφνικά…

Όλα ξεκίνησαν όταν στον πλανήτη Φι διαδέχτηκε στο θρόνο τον βασιλιά Λεξιλόγιο, ο βασιλιάς Πληκτρολόγιος.

Έτσι άρχισαν όλα να παίρνουν την κάτω βόλτα. Στον πλανήτη της Φαντασίας τα ρολόγια άρχισαν να δουλεύουν κανονικά αντί για ανάποδα. Οι δάσκαλοι αντί για ταχυδακτυλουργικά έκαναν μάθημα και οι βιολιστές έπαψαν να παίζουν πάνω στις στέγες.

 

Ο βασιλιάς Πληκτρολόγιος αντικατέστησε όλα τα βιβλία και τα παραμύθια, με τρισδιάστατες και επίπεδες οθόνες τηλεόρασης, βιντεοπαιχνίδια με σούπερ γραφικά, κεραίες και τηλεκοντρόλ υψηλής εμβέλειας.

Ο κόσμος με τον καιρό αποβλακώθηκε, μελαγχόλησε, έπιασε θέση στον πιο αναπευτικό καναπέ και βυθίστηκε σε λήθαργο.

Δεν ξαναείπαν παραμύθια, δεν ξαναέκαναν έξυπνα αστεία και λογοπαίγνια, δεν κοίταξαν ξανά με ενδιαφέρον κάποιο έργο τέχνης. Και όλα αυτά εξαιτίας αυτής της απίθανης εφεύρεσης του δόκτωρ Φούσκα Μπουρμπουλήθρα Ντε Λα Ρος Μυαλοκουκούτση, της τηλεόρασης!

Υπάρχει άραγε λύση για αυτή τη κατάσταση στον πλανήτη Φι;

Θα βρεθεί η φαντασία ή μήπως θα χαθεί μια για πάντα και μαζί με αυτή θα χαθεί και η χαρά από τον πλανήτη Χι;

Ένας κάτοικος του γειτονικού πλανήτη και καταληκτικός φαντασιοθεραπευτής, ποιητής του Διαστήματος, ο Ρίκος Μπιριρίκος, βρίσκεται ήδη καθ’ οδών με το διαστημόπλοιό του για να επισκεφθεί τον βασιλιά Πληκρολόγιο….

Λέτε να έχει τη λύση;

Θα τα μάθετε όλα «Στον Πλανήτη της Φαντασίας»!

  

  

Ένα πολύ διασκεδαστικό και γεμάτο φαντασία παραμύθι. Πλούσιο σε λέξεις, εικόνες και πολύτιμα μαθήματα, ειδικά προσαρμοσμένο για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Ο συγγραφέας έχει πολύ έξυπνα επιλέξει για αυτή την ηλικία ένα θέμα καθημερινότητας, τη κακή και την υπερβολική χρήση της τηλεόρασης. Με τη φανταστική του αφήγηση μας ταξιδεύει στον πλανήτη της Φαντασίας και βοηθά γονείς και παιδιά να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύ επηρεάζει η τηλεόραση το μυαλό μας, τη φαντασία μας, τη διάθεσή μας για παιχνίδι και ζωή.

Με χιουμοριστική διάθεση αφηγείται το πάθημα του βασιλιά Πληκτρολόγιου και με ευαισθησία και τρυφερότητα μας παρουσιάζει, δύο διαφορετικούς κόσμους. Τον πλανήτη Φι πριν να ανακαλυφθεί η τηλεόραση και τον πλανήτη Φι αφού ανακαλύφθηκε και έγινε καθημερινή συνήθεια.

Οι εικόνες συνοδεύουν πολύ ευχάριστα το κείμενο και ζωντανεύουν την αφήγηση.

Στο τέλος του παραμυθιού θα βρείτε πολλές δραστηριότητες ή όπως τα ονομάζει ο συγγραφέας «παιχνίδια φαντασίας» που ενεργοποιούν τη φαντασία των παιδιών και είναι εξίσου διασκεδαστικά για έναν ενήλικα ή παιδί μεγαλύτερης ηλικίας.

Επίσης με τις διάφορες αναφορές του συγγραφέα στο κόσμο των τεχνών, της ποίησης, της ζωγραφικής, της μουσικής  φέρνει τα παιδιά αυτής της ηλικίας σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Χατζιδάκις, ο Ελύτης και γνωστά έργα τέχνης.

Ένα είναι σίγουρο… Όποιος πιάσει αυτό το παραμύθι στα χέρια του θα πατήσει το κόκκινο κουμπί στη τηλεόραση του και το πράσινο στη φαντασία του!

 

Συγγραφέας: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΤΣΕΛΗΣ κατάγεται από την Ασωπία Θηβών. Σπούδασε παιδαγωγικά, φιλολογία και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη λογοτεχνία. Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην παιδική λογοτεχνία, στο παιδικό θέατρο και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Έχει συνεργαστεί με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα για την παραγωγή μορφωτικών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη γλωσσική επιμέλεια βιβλίων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Η γλώσσα μου, παίζω και μαθαίνω (εκπαιδευτικό λογισμικό πακέτο) από την εταιρεία Conceptum, το 2005, Τούμπα Κούμπα Λουμπαμπά από τις εκδόσεις Modern Times, το 2009, Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι Ιππότες της Χαμένης Ανακύκλωσης από τις εκδόσεις Modern Times, το 2010, Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το 2010 και Ο Τρι το τριγωνάκι από τις εκδόσεις Τετράγωνο το 2010.

 

Εικονογράφος: Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ είναι από τα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε γραφικές τέχνες. Αρχικά ασχολήθηκε με τη διδασκαλία των γραφικών τεχνών, με τη δημοσίευση γελοιογραφιών σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και με το κινούμενο σχέδιο. Με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ασχολείται από το 1987. Έχει εικονογραφήσει γύρω στα 130 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, παραμύθια, εκπαιδευτικά, κατασκευών και δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια εικονογραφεί δικές του ιδέες και κείμενα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.