Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Σκουφοκοκκινίτσα)

Σκουφοκοκκινίτσα

Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη

Εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα μικρό κορίτσι που φορούσε πάντα κόκκινο σκουφάκι και όλοι το φώναζαν Κοκκινοσκουφίτσα. Φυσικά αυτό το παραμύθι όλοι το γνωρίζετε. Ο λύκος ήτανε κακός, ο κυνηγός ήταν καλός και η κοκκινοσκουφίτσα με τη γιαγιά της ήταν πολύ τυχερές που τελικά δεν έγιναν μεζές στο μεγάλο στόμα του λύκου. Και κάπως έτσι  έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Σωστά; Σωστά!

Τι θα λέγατε όμως αν μοιραζόμουν μαζί σας μια άλλη εκδοχή της γνωστής σε όλους μας Κοκκινοσκουφίτσας, αυτή της Σκουφοκοκκινίτσας; Γιατί ενώ όλοι κλείνουν το παραμύθι στο τέλος του, ένας πανέξυπνος μπούφος και δαιμόνιος ρεπόρτερ, αποφάσισε να προχωρήσει πέρα από το «…κι εμείς καλύτερα» και να ανακαλύψει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις λέξεις της ιστορίας. Τι θα λέγατε λοιπόν να δούμε την ιστορία αυτή μέσα από μια πιο διερευνητική και κριτική ματιά ώστε ανοίγοντας το βιβλίο να «ανοίξει» και το μυαλό μας;

Πάντα υπάρχουν δύο όψεις σε μια ιστορία. Σε αυτή την ανατρεπτική και άκρως διασκεδαστική εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας ένα είναι το κυρίαρχο μήνυμα. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Όπως ακριβώς στο κλασσικό παραμύθι ο λύκος φαίνεται ευγενικός και πρόθυμος να βοηθήσει την Κοκκινοσκουφίτσα ενώ στο μυαλό του έχει άλλα σχέδια, έτσι και σε αυτή τη σύγχρονη διασκευή του, η συγγραφέας συστήνει στα παιδιά την έννοια της κριτικής σκέψης και τα οδηγεί να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές. Είναι άραγε αρκετό ένα παραμύθι να διδάσκει στα παιδιά πώς να αποφεύγουν τους κινδύνους και τις «κακοτοπιές» ώστε να προστατευτούν από τους «κακούς» του κόσμου; Τι συμβαίνει πραγματικά όταν χρησιμοποιώντας τόσα στερεότυπα τα οδηγούμε στο να βγάζουν βιαστικά και λάθος συμπεράσματα; Μήπως ο στιγματισμός, ο ρατσισμός, η κοινωνική απομόνωση και η κοινωνική πίεση είναι «κακοτοπιές» στη σύγχρονη κοινωνία μας που γεννά η έλλειψη ανοιχτής σκέψης; Η συγγραφέας προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί και να δώσει τις δικές του απαντήσεις και μετατρέπει με το έξυπνο κείμενο και τις όμορφες εικόνες της το κλασικό αυτό παραμύθι σε αποκαλυπτική ιστορία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.