Ξεφυλλίζοντας: Το κουκλόσπιτο του Αισώπου

Κείμενο: Ελισάβετ Αραβίδου

Εικονογράφηση: Αργύρης Παν

Εκδόσεις: Τετράγωνο

 

 

(Για παιδιά άνω των 7 χρόνων)

 

Μια μαγική νύχτα σε ένα κουκλοθέατρο όλες οι κούκλες ζωντανεύουν! Κάθε κούκλα είναι πολύ διαφορετική από αυτές που γνωρίζουμε και ανήκουν όλες στο βασίλειο των Ζώων. Η αλεπού, ο σκύλος, το ποντίκι, το λιοντάρι, το κοράκι και το ελάφι, το χελιδόνι και η αρκούδα, όλοι τους ξαγρυπνούν εκείνη τη μαγική νύχτα συζητώντας προβληματισμένοι για τον διάσημο κουκλοπαίχτη στον οποίον ανήκουν. Γιατί είναι τόσο σκεπτικός τώρα τελευταία;

Ο μπάρμπα-Αίσωπος τις αγαπάει όλες σαν παιδιά του και τις φροντίζει πολύ. Τις πλένει, τις καθαρίζει και συνέχεια τους μιλάει. Κι όταν καμιά του ξηλωθεί αμέσως πιάνει και την ράβει. Το ίδιο όμως τον αγαπούν κι εκείνες. Μα πιο πολύ από όλους τον αγαπούν τα παιδιά κι ας μην τον έχουν δει ποτέ τους, δεν χάνουν καμιά παράστασή του. Όλοι λένε πως ο Αίσωπος δεν εμφανίζεται γιατί είναι πολύ άσχημος.

Είναι όμως άραγε αυτή η αλήθεια;

 

Όλοι οι μύθοι του Αισώπου συνδυασμένοι με ένα τρόπο μαγικό από τη συγγραφέα, φτιάχνουν ένα υπέροχο παραμύθι με θέμα τον μύθο του Αισώπου. Σε αυτό το παραμύθι δεν μας μιλάει ο Αίσωπος για τους ήρωες των παραμυθιών του, αλλά οι ήρωές του ζωντανεύουν και μας μιλούν γι αυτόν. Γιατί ποιος είναι τελικά ο Αίσωπος; Μήπως είναι οι μύθοι του;

Το παραμύθι είναι υπέροχα γραμμένο, και ευρηματικό. Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Αίσωπο και πολλούς από τους μύθους του όπως επίσης και τα πολύτιμα διδάγματά του. Η εικονογράφηση είναι πραγματικά υπέροχη σχεδόν βγαλμένη από όνειρο κάποιου μικρού παιδιού, όπου εκεί οι κούκλες ζωντανεύουν και η νύχτα γεμίζει ψίθυρους και σκιές πάνω σε μια σκηνή κουκλοθέατρου.

 

 

Συγγραφέας:  Η Ελισάβετ Αραβίδου ακροβατεί από τότε σχεδόν που γεννήθηκε. Αναπόφευκτα λοιπόν στο πανεπιστήμιο αγαπημένο της μάθημα ήταν η Ακροβατική-Ενόργανη Γυμναστική και αν και δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα σιωπηλή, υπηρέτησε με επιτυχία τη τέχνη του σωματικού-ακροβατικού θεάτρου. Κατόπιν ταξίδεψε και σπούδασε τη τέχνη του Τσίρκο στο CIRCUSSPACE. Γυρνώντας στην Ελλάδα, δίδαξε ακροβατική σε παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου και έφτιαξε μια ομάδα ενηλίκων Ακροβατικού Θεάτρου. Από τον Οκτώβριο του 2009 ζει στο Λονδίνο και εργάζεται ως MovementDirector της IrisTheatreCompany, συνεχίζοντας παράλληλα να πειραματίζεται πάνω στην τέχνη του Τσίρκο και της Ακροβατικής.

Το Κουκλόσπιτο του Αισώπου, ένα από τα πλέον παράτολμα παραμύθια της, είναι το δεύτερο ( το πρώτο ήταν Ο κόσμος της άλλης Άκρης) που κατάφερε να δραπετεύσει από το συρτάρι με το σωρό των παραμυθιών που έχει γράψει, αφήνοντας σκόπιμα, μέχρι κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το συρτάρι απειλητικά μισάνοιχτο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.