Η Μελίνα ντετέκτιβ

Η Μελίνα ντετέκτιβ

Ιωάννα Μπαμπέτα

Εκδ. Μεταίχμιο, 2009

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

 

        Η Μελίνα αποφασίζει να γίνει ντετέκτιβ κι αναλαμβάνει ήδη την πρώτη της αποστολή: να βρει το χαμένο σκυλάκι της γειτονιάς. Στην πορεία της αναζήτησής της, όμως, δε βρίσκει κανένα σκυλάκι, αλλά τον κύριο Ιάκωβο, έναν κύριο που δεν έχει ούτε σπίτι ούτε φαγητό. Μένει στο εγκαταλελειμμένο σπίτι δίπλα από το δικό τους, κοιμάται πάνω σε χαρτόκουτα κι εφημερίδες και τρώει από τα σκουπίδια.

 

        Η Μελίνα, αρχικά τον φοβάται. Είναι διστακτική και καλά κάνει. Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Πού τον ξέρει; Μπορεί να είναι επικίνδυνος. Όμως, το αστυνομικό της δαιμόνιο, δεν την αφήνει σε ησυχία. Τον γνωρίζει και πιάνει φιλίες μαζί του –πάντα σε απόσταση ασφαλείας. Του φέρνει φαγητό από το σπίτι της. Τον βλέπει σαν παππού της. Και του εξομολογείται όλες τις ανασφάλειες και τους φόβους της. Τελικά, είναι ένας καλός ηλικιωμένος κύριος.

        Μέχρι που οι γονείς της αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Κι οι μεγάλοι, πολλές φορές δεν διαθέτουν τις ευαισθησίες και το ανοιχτό μυαλό των παιδιών. Ο κύριος Ιάκωβος διώκεται κι εξαφανίζεται από τη γειτονιά, ενώ το διπλανό σπίτι διπλοκλειδώνεται για να μη γίνει ξανά καταφύγιο κανενός κυρίου που θα κοιμάται πάνω σε εφημερίδες. Κανείς δεν ξέρει πια τι να απέγινε και πού να κοιμάται τώρα ο καημένος κύριος Ιάκωβος…

        Κι η μικρή Μελίνα, ίσως να καταλαβαίνει πως τώρα δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει, αποφασίζει όμως όταν μεγαλώσει σκοπός της ζωής της να γίνει η βοήθεια σε τέτοιους ανθρώπους για να μη σταματήσουν ποτέ να χαμογελάνε.

 

        Ένα βιβλίο γραμμένο με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα. Ένα θέμα δύσκολο που καλείται να το διαπραγματευτεί ένα παιδί. Η αντιμετώπισή του από τη μικρή Μελίνα που φοβάται, αλλά δεν κάνει πίσω. Κι αυτό, γιατί είναι ελεύθερη από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις των ενηλίκων. Αντικειμενικά, αποφασίζει πως ο κύριος Ιάκωβος δεν αποτελεί απειλή, μα χρειάζεται βοήθεια. Από την άλλη, η στάση των γονέων. Η αναμενόμενη. Παράδειγμα θα πρέπει να γίνει για όλους μας η μικρή Μελίνα. Αν, βέβαια, θέλουμε να βοηθήσουμε τον κάθε κύριο Ιάκωβο που ζει δίπλα μας χωρίς να τον έχουμε πάρει είδηση…

       

Ιωάννα Μπαμπέτα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην επαρχία. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ, καθώς και σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού. Η Μελίνα ντετέκτιβ ήταν το πρώτο της βιβλίο.

 

Ναταλία Καπατσούλια

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκίτσο, εικονογράφηση και γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Συνεργάστηκε με τα παιδικά περιοδικά "Το Ρόδι" και "Τα Σαΐνια" και με πολλούς εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

3 Σχόλια

Σχολίασε
 1. πριν από 7 χρόνια Μαρίνα Δημητρούλια

  Το διάβασα απο τη δανειστική βιβλιοθήκη Μου αρεσε πολυυυυυυ ! ! ! !

  Απάντησε
 2. πριν από 7 χρόνια Ε. Σ.

  Πολύ καλό βιβλίο!

  Απάντησε
 3. πριν από 7 χρόνια Ιωάννα Γαλανοπούλου

  Ιδιαίτερο και αληθινό βιβλίο!!

  Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.