Ρήγας Φεραίος (Γιολάντα Χατζή, Πέτρος Χριστούλιας)

O MAΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ζήτω η περιέργεια!

 

Τίτλος : «Ρήγας Φεραίος»

Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή

Ιστορικός σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη

Εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας

Σειρά: Μικρές ελληνικές ιστορίες

Εκδόσεις : Καστανιώτη

 

Το βιβλίο «Ρήγας Φεραίος» της Γιολάντας Χατζή εντάσσεται στη σειρά Μικρές ελληνικές ιστορίες των εκδόσεων Καστανιώτη που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας-ένα δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει την απλούστευση, ώστε σημαντικά γεγονότα να αποδοθούν με τρόπο εύληπτο από την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Σε ένα στρωτό κείμενο και με τη χρήση απλού λεξιλογίου η συγγραφέας μεταφέρει τους μικρούς αναγνώστες στη Βιέννη του 18ου αιώνα για να τους συστήσει έναν άνθρωπο που αγωνίζεται με το δικό του τρόπο για την ανεξαρτησία της πατρίδας του συμβάλλοντας στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης.

Ο πολυμαθής Ρήγας Φεραίος φτάνει στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της ισχυρής και λαμπρής αυτοκρατορίας των Αψβούργων όπου ακμάζει ελληνική κοινότητα.

Το κλίμα που επικρατεί δεν ευνοεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όμως ο Ρήγας εμπνευσμένος από τη γαλλική επανάσταση περνάει τον καιρό του μελετώντας βιβλία που μιλούν για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Γράφει και ο ίδιος ποιήματα και τραγούδια που καλλιεργούν αυτά τα ιδεώδη. Συχνάζει σε μέρη που συγκεντρώνονται Έλληνες και απαγγέλει το δικό του επαναστατικό ποίημα, τον Θούριο, προσπαθώντας να κρατήσει ακέραιο το ελληνικό φρόνημα.

Σημαντικό έργο του είναι η Χάρτα, ένας δωδεκάφυλλος χάρτης μεγάλων διαστάσεων που απεικονίζει την Ελλάδα και τον βαλκανικό χώρο, εμπλουτισμένος με κατάλογο σημαντικών γεγονότων και προσώπων που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην περιοχή από την αρχαιότητα ως τις μέρες του, απεικονίσεις όψεων νομισμάτων, μυθολογικές παραστάσεις, ποικίλα σχόλια κ.ά

Ο Ρήγας τυπώνει κρυφά τη Χάρτα, καθώς και ένα κείμενό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η δράση του αποκαλύπτεται εξαιτίας της προδοσίας από κάποιο συμπατριώτη του, γεγονός που οδηγεί στη σύλληψή του.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί αδρομερώς το πορτρέτο του ανθρώπου που με το έργο του προσπάθησε να δείξει τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού και την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών λαών.

Το κείμενο συμπληρώνεται από ένα βοηθητικό γλωσσάρι.

Πολύ ενδιαφέρουσα η καρτουνίστικη εικονογράφηση και η χιουμοριστική ματιά του Πέτρου Χριστούλια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.