Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το σιτάρι)

Η χαρά του δασκάλου

 

Άννη Θεοχάρη, Το Σιτάρι, εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδ. Λιβάνη

 

 

“Αλήθεια, ξέρετε παιδιά, γιατί το ψωμί είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο;” Η ερώτηση της κυρα-Δήμητρας έκανε το μικρό Δημητράκη να κοκκινίσει. Οχι μόνο γιατί δεν είχε απάντηση, αλλά και γιατί δίπλα του βρισκόταν η Ελένη, που τώρα τελευταία είχε γίνει “ξερόλας” και δεν υπήρχε κάτι που δεν ήξερε! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον κέρδιζε συνεχώς και στο τρέξιμο. Αλλά ως εδώ! Οι μέρες της νίκης της ήταν μετρημένες! Ο Δημήτρης κάθισε στον υπολογιστή του, πληκτρολόγησε τη λέξη “ψωμί” και βρέθηκε μπροστά σε ένα σπουδαίο στοιχείο της γεωργίας: το σιτάρι! Ρούφηξε με μανία κάθε πληροφορία και έμαθε τα πάντα τια το πώς το καλλιεργούν οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Έτσι την επόμενη μέρα στο σχολείο θα κατατρόπωνε τη μικρή Ελένη με τις γνώσεις του! Ή μήπως όχι;

Ένα παραμύθι που μιλάει για το σιτάρι, την καλλιέργειά του και τη σπουδαία θέση που κατέχει στη διατροφή του ανθρώπου.

         Εκτός από την ιστορία, στην έκδοση περιλαμβάνονται και δραστηριότητες αλλά και συμπληρωματικές γνώσεις που αφορούν το σιτάρι.

 

 

Πώς φαντάζεται ένας δάσκαλος ορεξάτος κι ευσυνείδητος το καλό βιβλίο γνώσεων; Σαν ένα ιδανικό σαρανταπεντάλεπτο, αποδοτικό, ευχάριστο, ενδιαφέρον, διασκεδαστικό, διανθισμένο από καλές ερωτήσεις κι ακόμα καλύτερες απαντήσεις, απέναντι σε παιδιά που προσέχουν, ακούνε, συμμετέχουν.

Ένα τέτοιο σαρανταπεντάλεπτο είναι το ωραίο, ευανάγνωστο, πειστικό και πάνοπλο βιβλίο των Θεοχάρη-Ελευθερίου, που έχει ως θέμα του το εξαιρετικά σπουδαίο Σιτάρι. Το δημητριακό που αποτελεί τη βάση της ανθρώπινης διατροφής από τις απαρχές της πολιτισμένης ιστορίας του είδους μας. Ο στέρεος μυθοπλαστικός σκελετός, που στήνει η συγγραφέας της επιτρέπει να τοποθετήσει με άνεση πάνω του χίλιες δυο πληροφορίες: ιστορικές, λαογραφικές, μυθολογικές, φυτολογικές, πατριδογνωστικές, πραγματολογικές, ακόμα και κοινωνιολογικές. Απολαυστικές είναι οι σελίδες οι σχετικές με τη θεά Δήμητρα - και όχι μόνο επειδή εγώ έχω αδυναμία στη μυθολογία.  Άριστες εξάλλου είναι και οι συμπληρωματικές σελίδες στο τέλος του βιβλίου, με επιπλέον γνώσεις, δραστηριότητες, παιχνίδια και σταυρόλεξα, που περιλαμβάνουν ακόμα και συνταγή για φουρνιστό σταρένιο ψωμί.

Ένα από τα σημαντικά όπλα του βιβλίου, βέβαια, είναι και η απολύτως ταιριαστή εικονογράφησή του: με τη σωστή δόση νοσταλγίας και τόλμης, δημιουργεί σκηνές και σελίδες που ανασαίνουν στο ρυθμό της αφήγησης, ακολουθώντας τη συγγραφέα σ’ αυτό το “ιδανικό μάθημα για το στάρι”.

Με λίγα λόγια: το “Σιτάρι” σου ανοίγει την όρεξη να φας νόστιμο ψωμί και να μάθεις  πώς γίνεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.