Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Τι και πώς στην Προϊστορία. Οδηγός για παιδιά)

Τίτλος: «Τι και πώς στην Προϊστορία. Οδηγός για παιδιά»

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο

Εικονογράφος: Αλέξια Οθωναίου

Εκδόσεις: Κέδρος

 

Το βιβλίο «Τι και πώς στην Προϊστορία» είναι ένας εύληπτος οδηγός που ξεκινά επισημαίνοντας την τομή ανάμεσα στην προϊστορία και στην ιστορία, την ανακάλυψη, δηλαδή, της γραφής και επικεντρώνεται στον ελλαδικό χώρο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τα παιδιά τα πρώτα βήματα του ανθρώπου για να δαμάσει τη φύση και να οργανωθεί σε κοινωνίες

Το βιβλίο ανιχνεύει τις υλικές μαρτυρίες που αφηγούνται τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων, τα όπλα και τα εργαλεία τους, υπολείμματα τροφίμων, π.χ. απολιθώματα κουκουτσιών ή ψαροκοκκάλων, κοσμήματα, σκεύη, αλλά και ζωγραφιές χαραγμένες σε βράχους από τα σπήλαια της Αλταμίρας και του Λασκώ.

Οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους: αυστραλοπίθηκος, όρθιος άνθρωπος, σοφός άνθρωπος, σκεπτόμενος άνθρωπος, μαθαίνοντας για τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των πρώτων ανθρώπων, το χαμηλό ύψος, τα μυτερά δόντια, το τριχωτό σώμα, και για τις συνήθειες τους με βασικό στόχο την αναζήτηση της τροφής, κύρια ασχολία από την οποία και ονομάστηκαν τροφοσυλλέκτες.

Η κατασκευή των πρώτων όπλων και εργαλείων, η ανακάλυψη της φωτιάς, η εξημέρωση των ζώων, η καλλιέργεια της γης, η δημιουργία οικισμών, η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και η ανταλλαγή τους, στοιχεία οικονομίας και τεχνολογίας, η ύφανση, η αγγειοπλαστική, η ανακάλυψη του τροχού, η κατασκευή μικρών πλεούμενων αποτέλεσαν βασικά βήματα με τεράστια σημασία.

Το βιβλίο αποκαλύπτει μικρά αρχαιολογικά μυστικά και δείχνει πως ο πολιτισμός είναι σαν αλυσίδα που κάθε κρίκος της συγκρατεί το διπλανό του και ότι πολλά από τα αγαθά που έχουμε σήμερα σε εξελιγμένη μορφή προέρχονται από πρώιμες εφευρέσεις και δραστηριότητες που ανάγονται στους προϊστορικούς χρόνους.

Η υπογραφή της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του βιβλίου που απαντά σε πολλά ερωτήματα των παιδιών για τους προϊστορικούς χρόνους. Η εικονογράφηση της Αλέξιας Οθωναίου και ο εξαιρετικός γραφιστικός σχεδιασμός της έκδοσης από την Αμαλία Σπυροπούλου συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία του σκοπού της συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.